Reclamă

Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide

Aștepți cu nerăbdare să prepari cozonac pentru masa de Crăciun, dar vrei o rețetă mai interesantă decât rețeta clasică? Încearcă rețeta de cozonac împletit și umplut cu mac și stafide. Te vei bucura atât de gustul cozonacului, cât și de aspectul interesant sub formă de coroniță.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 20 decembrie 2023, 6:23 / Actualizat: 20 decembrie 2023, 10:02

Pentru un aspect perfect de coroniță, poți folosi pentru coacerea cozonacului o formă de guguluf. Astfel cozonacul se va dezvolta uniform, iar straturile vor fi simetrice. Formele de guguluf dau aspect spectaculos preparatelor. le poți folosi atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate. Poți coace în ele checuri dulci sau checuri aperitiv, cozonac, dar și pâine.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de terină guguluf din cartofi cu sfeclă roșie. Este o rețetă de gustare simplă și destul de rapid de preparat. Iar în continuare poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari pentru prepararea cozonacului sub formă de coroniță.

Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide – Ingrediente

Orice rețetă de cozonac are o listă de ingrediente pentru aluat și o listă pentru umplutură și decor.

Reclamă

Chiar dacă aceste liste par mai lingi decât pentru alte deserturi, ingredientele sunt simple și populare.

Pentru aluat:

  • 500 gr de făină
  • 7 gr drojdie uscată
  • 100 gr de zahăr
  • 2 ouă
  • 75 gr de unt
  • 250 ml de lapte
  • 1 vârf de cuțit sare
  • coajă de lămâie și de portocală
  • 2 lingurițe cu esență de rom.

Pentru umplutură:

  • 200 gr de mac măcinat
  • 100 ml de lapte
  • 1 ou
  • 50 gr unt
  • 100 gr de zahăr
  • 50 gr stafide
  • 50 gr alune sau migdale.
Reclamă

Pentru glazurat:

  • 1 gălbenuș de ou
  • 1 linguriță de lapte
  • zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Cozonac împletit și umplut cu mac și stafide – Mod de preparare

Începe cu pregătirea ingredientelor pentru aluatul cozonacului.

Într-un bol, pune drojdia cu zahărul și amestecă-le cu puțin lapte cald, până când acestea sunt dizolvate. Omogenizează bine amestecul.

Trece făina prin sită în bolul de frământare și formează un loc adânc la mijloc, cu o lingură. Toarnă acolo amestecul de lapte cu drojdie. Pune un ștergar peste bol și lasă drojdia să se activeze pentru 10-12 minute.

Cum prepari aluatul pentru cozonac împletit și umplut cu mac și stafide

În alt bol, amestecă ouăle cu sarea, zahărul și cojile de citrice răzuite fin. Adaugă acest amestec peste maiaua de drojdie dezvoltată. Apoi încorporează treptat făina și începe să frămânți aluatul până când devine compact. Adaugă și untul topit și omogenizează bine aluatul. Acoperă bolul cu folie de prospețime și pune aluatul de cozonac la loc cald, pentru aproximativ o oră.

Pentru umplutura de mac fierbe laptele și topește untul în el. Macină semințele de mac foarte fin și toarnă laptele fierbinte peste ele. Adaugă și zahărul, amestecă până la dizolvare și stinge focul, apoi acoperă cratița cu un capac. Macul se va hidrata foarte mult și va căpăta textură cremoasă. Când compoziția este bine răcită, adaugă oul și omogenizeaz-o.

Cum modelezi și coci cozonac împletit cu mac și stafide

După dospire, împarte aluatul în două părți egale. Tot în două părți împarte și crema răcită.

Presară făină pe masa de lucru și întinde fiecare parte de aluat în câte o foaie dreptunghiulară cu lungimea aproximativă de 50 cm. Unge foile cu compoziția de mac, apoi presară stafide și alune și rulează foile.

Femeie rulând aluatul de cozonac cu umplutură de mac, stafide și migdale
Umplutura de mac este cremoasă și consistentă / Profimedia Images

Împletește cele două rulouri și așază-le în forma de copt unsă cu unt sau cu ulei.

Femeie așezând aluatul împletit în tava de copt
Aluatul nu se împletește foarte strâns, pentru a se putea dezvolta mai bine / Profimedia Images

Mai lasă cozonacul la dospit în forma de copt pentru 35-40 de minute. Acoperă-l cu un ștergar.

Pornește cuptorul la 175 de grade Celsius cu 10-12 minute înainte de expirarea timpului. Pentru a glazura aluatul de împletit și umplut cu mac și stafide, înainte de coacere, amestecă gălbenușul de ou cu laptele până la omogenizare. Folosește o pensulă de patiserie și unge cu acest amestec suprafața aluatului de cozonac, apoi pune tava în cuptor. Coace cozonacul pentru 50 de minute, la 175 de grade Celsius.

După răcire, decorează-l cu zahăr pudră cu aromă de vanilie, apoi îl poți porționa.

Iar dacă mai dorești și altă rețetă de cozonac, poți încerca și rețeta de cozonac Babka cu ciocolată.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
femeie frumoasă care stă cu fața spre soare pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii protejate spiritual, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi sunt fără doar și poate extrem de norocoși. Vezi care sunt cele 3 zodii protejate spiritual, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele și cum te poți bucura de ceea ce...
2
fată frumoasă care poartă un tricou roșu și zâmbește pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
4 zodii care manifestă abundența în iunie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Nativii vor avea parte de miracole pe care le nu mai credeau posibile. 4 zodii manifestă abundența în iunie 2025. Vezi ce arată astrele și cum se vede această perioadă dintr-o altă perspectivă. În...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce pozează împreună la Gala Premiilor Grammy
Divertisment
Bianca Censori a ieșit din nou aproape goală pe stradă. Soția lui Kanye West nu ține deloc cont de critici
Bianca Censori a ieșit din nou aproape goală pe stradă. Soția lui Kanye West nu ține deloc cont de criticile pe care le primește de la cei din jurul său. Vedeta a renunțat la...
4
Sofia Vergara surprinsă într-un costum de baie negru
Divertisment
Sofia Vergara își sfidează vârsta. Look de senzație într-un costum de baie negru la 53 de ani
Sofia Vergara își sfidează vârsta. Vedeta internațională a avut un look de senzație într-un costum de baie negru, demonstrând că arată incredibil la aproape 53 de ani. Fosta actriță din Modern Family a postat...
5
unghii perlate pe un fundal deschis la culoare
Frumusețe
Manichiura Aurora: trendul verii care îți adaugă un plus de stil
Indiferent de propriul stil, trebuie să încerci acest trend! Manichiura Aurora este fără doar și poate opțiunea ideală pentru vara anului 2025. Strălucire la superlativ și detalii care vor lăsa pe toată lumea cu...
PARTENERI
×