Crina Mardare a avut un parcurs profesional impresionant. În ciuda faptului că nu a primit susținerea deplină atunci când a ales să meargă pe acest drum, ea a știut din prima clipă că muzica este dragostea ei cea mai mare. Nimic nu a stat în calea ambiției și a determinării sale. În prezent, are un portofoliu impresionant în domeniul muzical. O femeie cu o perspectivă aparte, care împărtășește din cunoștințele sale muzicale cu cei care își doresc să urmeze o carieră în acest domeniu.
Crina Mardare, dedicată și ambițioasă
Crina se descrie ca fiind o femeie foarte răbdătoare, iar acest lucru l-am observat și noi din interacțiunea cu ea. Cu o energie caldă și pozitivă, aceasta a pășit pe platourile noastre de filmare. Am început prin a descoperi mai multe despre Crina, fetița sensibilă, dar cu un vis măreț. Rând pe rând, am aflat mai multe despre cum și-a descoperit dragostea pentru muzică, dar și ce anume i-a influențat gândirea de-a lungul anilor și a transformat-o în femeia ambițioasă de azi.
– Cum a fost fetița Crina în copilărie?
– Emotivă, lipsită total de încredere, dar cu ambiție de mică.
– Povestește-ne câteva lucruri despre locul tău natal și cum te-a modelat?
– M-am născut în București, chiar în buricul Bucureștiului. Am trăit foarte mult în afara României pentru că tata a fost ambasador în Turcia timp de 17 ani. Aproape toate vacanțele mi le-am petrecut în străinătate. Imediat după ce am terminat grădinița am tot fost plecată. Cred că am avut, spre deosebire alți copii de vârsta mea, acces la cărți multe, la discuri, la filme și o altă lume decât era atunci în 1962-1963. Cred că asta m-a influențat foarte mult în ceea ce aveam să fac și să devin mai târziu.
– Cum ți-ai descoperit pasiunea?
– Pasiunea mi-a descoperit-o bunicul meu când aveam trei ani jumătate. A fost chemat la grădiniță de educatoare și i-a spus că o echipă de profesori de la liceul de muzică m-a selecționat pentru a da un examen la școala de muzică, la liceul de muzică. Era foarte aproape de grădinița mea. Părinții mei nu au fost de acord să fac muzică. Asta nu era o meserie aducătoare de stabilitate și de bani pentru o femeie. Trebuia să fiu avocat sau contabil, orice altceva. Aveau tot timpul argumente.
Ce spune Crina Mardare despre meseria sa
Despre meseria sa vorbește întotdeauna cu emoție în glas. Crina este un pedagog extraordinar, iar acest lucru spune că l-a învățat din interacțiunile pe care le-a avut de-a lungul vieții cu mentorii săi. Crina și-a dorit să ducă mai departe pasiunea și dragostea pentru muzică. În prezent, ea îi ajută pe concurenții show-ului Te cunosc de undeva! să se transforme în fiecare sâmbătă în personaje inedite și celebre. Un alt invitat care ne-a dezvăluit mai multe despre culisele celui mai îndrăgit show de televiziune este Cristi Iacob. Te invităm să-l descoperi pe Cristi într-un interviu din seria CaTine La Masculin.
– Îți amintești cum ai cheltuit primii bani câștigați?
– Primii bani câștigați au fost din concerte și mi-am făcut o pereche de pantofi cu toc din piele. Aveam nevoie de ei pentru un concert și am avut bani să-i plătesc. Am fost foarte fericită.
– Care a fost cea mai dificilă experiență ca antrenor vocal?
– Cea mai dificilă ca antrenor vocal a fost când am avut oameni foarte bine pregătiți pe care i-am trimis în diverse concursuri de voce și au trecut total neobservați.
– Cum ai descrie munca din cadrul show-ului Te cunosc de undeva!?
– Îmi place foarte mult. În primul rând pentru că mă știu cu majoritatea artiștilor care au venit în aceste sezoane. Mă știu cu mulți artiști din România, unii chiar mi-au fost elevi. Îmi place mult ceea ce fac, e o atmosferă super frumoasă și veselă. Mi-a fost greu să trec de la X-Factor și gândirea de vocal coach, unde avea alte lucruri pe care le urmam. Acolo trebuia să văd dacă oamenii au personalitate vocală în ceea ce fac. Aici, am de-a face cu niște artiști consacrați, cu personalitate vocală, care trebuie să devină alți artiști. Exact invers decât ceea ce făceam la X-Factor. Asta mi-a fost cel mai greu.
Sfaturile Crinei Mardare pentru persoanele care își doresc să se apuce de canto
Să începi o carieră în domeniul muzical nu este deloc ușor. Atunci când Crina a luat această decizie, lucrurile nu au fost deloc simple pentru ea. În prezent, tinerii se bucură de mult mai multe oportunități, însă muzica a rămas în continuare un domeniu în care doar oamenii cu adevărat pasionați și dedicați vor face performanță. Crina are și câteva sfaturi pentru persoanele care își doresc o carieră muzicală. Când vine vorba de succes, aceasta își alege cu mare atenție cuvintele pentru viitorii artiști.
– De ce lucruri trebuie să țină cont o persoană care vrea să facă ore de canto?
– În primul rând să-i placă să cânte. Apoi să știe de ce vrea să facă aceste ore de canto, care sunt de fapt o investiție în tine și să nu-și dorească să țâșnească în glorie după două ore de canto.
– Ce sfat ai pentru tinerii artiști care sunt la început de carieră?
– Să asculte foarte multă muzică și să-și găsească calea. Orice artist la început de drum trebui să aibă niște modele corecte. Foarte mulți se apucă de muzică fără să știe ce vor să facă, vor doar să aibă succes și să fie la radio. Nu asta înseamnă să fii artist.
– Care e cel mai prețios sfat pe care l-ai primit în cariera ta și pe care vrei să-l dai mai departe?
– Că trebuie să stăpânesc foarte bine meseria pe care mi-am ales-o. Că trebuie să studiez temeinic și totul să fie foarte bine pus la punct.
Crina Mardare este o femeie puternică, dar sensibilă
Crina nu este doar un artist desăvârșit, ci și o femeie extraordinară. Sensibilitatea sa aduce emoție în fiecare lucru pe care îl face. Parcursul profesional este unul impresionant. Ne-am dorit să aflăm de la Crina cum vede ea o femeie puternică și ce sfaturi i-ar oferi Crinei de la 18 ani. Zâmbetul de pe chipul său ne-a lăsat să înțelegem că este în continuare un om cu un suflet cald și delicat.
– Ce ai vrea să rămână în mintea oamenilor despre tine?
– Aș vrea să rămână în mintea oamenilor despre mine că într-un fel am fost un deschizător de drumuri și că am avut curaj într-o epocă în care grupurile și muzică modernă erau reprimate. Aș vrea să rămân în mintea oamenilor ca un deschizător de drumuri, că nu m-am lăsat și că acum, ca și dascăl, sunt un om modern ca și concepție.
– Ce sfat i-ai da Crinei de la 18 ani?
– I-aș spune să fie mai puțin visătoare. Să fie mai ancorată în prezentul acelor vremuri.
– Care este definiția unei femei puternice?
– O femeie puternică trebuie să fie extrem de înțeleaptă. Asta este puterea unei femei.
– Dacă ai putea să influențezi populația feminină, în ce direcție ai vrea să o faci?
– Într-o direcție care să păstreze cumva foarte mult naturalul. Aș vrea ca populația feminină să se inspire din epoca anilor interbelici.