Dacă ești arsă de soare, este posibil să observi că pielea începe să se exfolieze pe măsură ce corpul elimină celulele pielii deteriorate. Află care sunt semnele la care trebuie să fii atentă pentru a evita apariția complicaților cauzate de arsurile solare.
Cum îți dai seama că arsurile solare necesită control medical
Pielea care a fost arsă de soare devine roșie în câteva ore. Arsurile solare vor continua să se dezvolte pe piele între una și 3 zile, de la momentul apariției arsurii. Dacă observi că pielea devine roșie și fierbinte și resimți sensibilitate și durere la atingere înseamnă că pielea a fost expusă unei arsuri solare.
Soarele poate să îți dăuneze pielea, chiar dacă nu vezi semne ale unei arsuri pe suprafața acesteia. Acesta este un element important asupra căruia specialiștii trag un semnal de alarmă. Arsurile solare au diferite grade de severitate. Cea mai frecventă arsură solară determină înroșirea pielii, care duce la exfolierea acesteia.
După expunerea îndelungată la soare, fără cremă de protecție, pe piele vei observa că apar umflături și vezicule mari. Iată cum îți dai seama că arsurile solare necesită control medical. În cazul în care suprafața pe care acestea apar este extinsă și acoperă 30% din corpul tău, este nevoie să mergi de urgență la medic.
„În acest caz, atunci când pierzi o astfel de porțiune din bariera pielii tale, nu mai poți să-ți reglezi temperatura și pierzi multă apă. Căută rapid îngrijire într-un spital.”, a declarat dermatologul Jennifer Tang, citată de HuffPost.
Care sunt simptomele insolației
Insolația este fi îngrijorătoare și reprezintă un motiv crucial pentru a solicita asistență medicală, mai ales dacă ai fost nevoită să petreci multe ori afară, fără să ai posibilitatea de a sta la umbră.
Principalele simptome ale insolației sunt: temperatura corpului mai mare de 40 de grade C, senzație de greață, vărsături, vorbirea neclară și confuzia. Consultă de urgență un medic în cazul în care te confrunți cu aceste simptome.
În cele mai multe cazuri, arsurile solare pot fi gestionate cu ușurință aplicând pe piele comprese reci și o loțiune delicată de hidratare a pielii.
De asemenea, este foarte important să nu spargi veziculele cu lichid cauzate de arsurile solare. Dacă acestea se deschid de la sine, curăță zona cu apă, pentru a evita infecția. Evită expunerea la soare în perioada imediat următoare și bea multe lichide.
Pentru a fi în siguranță când te expui la soare, trebuie să îți iei câteva măsuri de precauție. Aplică pe piele cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare cremă cu factor de protecție SPF 50. Alege un produs cu spectru larg, rezistent la apă, care asigură protecție atât împotriva razelor UVB, cât și razelor UVA. Te vei bronza chiar dacă folosești factor de protecție.
Îmbrăcămintea de protecție împotriva razelor UV și evitarea razelor solare atunci când acestea sunt cele mai intense, în intervalul orar 10:00 a.m și 14:00 p.m. sunt alte două modalități prin care îți poti proteja pielea împotriva arsurilor solare. Poartă o pălărie care să îți protejeze fața, capul, gâtul și urechile atunci când stai la soare.