Anul acesta temperaturile au fost unele extreme. Căldura și umiditatea extremă s-au făcut simțite. Din păcate, cele două sunt factori despre care experții în sănătate spun că ar putea duce la epuizare și insolație dacă stai prea mult timp afară.
Cum îți dai seama că este prea cald pentru a alerga în natură
Semnele unei boli cauzate de căldură includ transpirație excesivă, greață, crampe și confuzie, a spus Meghan Kennihan, antrenor personal pentru huffpost.com. Situația poate însă escalada foarte ușor și poate duce la epuizare sau insolație, afecțiuni care pun viața în pericol.
Dacă îți place să alergi în aer liber, este important să fii conștientă de condițiile extreme de căldură. Stresul termic poate reduce rezistența, poate încetini ritmul și crește efortul, făcând alergarea obișnuită să se simtă semnificativ mai grea.
Pentru a reduce riscul de stres termic, este important să faci alergările fie mai devreme dimineața. De asemenea poți alerga seară, când temperaturile se mai domolesc.
Desigur, este, de asemenea, important să cunoaști semnele că este prea cald pentru a alerga. Ai mai jos motive pentru care ar trebuie să amâni o alergare dacă e prea cald afară.
Crampe musculare, în special la picioare sau gambe
Dacă ai crampe musculare, în special la picioare sau gambe, acesta este adesea un semn că organismul cedează la temperaturile ridicate.
Un termometru al temperaturii resimțite îți poate spune cât de cald este. De asemenea trebuie să ții cont de umiditate, viteza de alergare, cât de aclimatizată ești să alergi la căldură, cât de hidratată ești, sănătatea ta generală și rata de pierdere a transpirației.
O modalitate relativ ușoară de a verifica dacă este prea cald, este să platformele de măsurare a temperaturii din zona în care locuiești. Aceastea estimează de obicei stresul termic așteptat asupra corpului uman atunci când este în lumina directă a soarelui.
Umiditate ridicată
Umiditatea ridicată este un semnal roșu. Atunci când aerul este saturat cu umiditate, transpirația nu se evaporă eficient. Acest lucru împiedică mecanismul de răcire al corpului să funcționeze corect.
Alergarea în căldură poate exacerba aceste simptome, care includ urină închisă la culoare, amețeli și gură uscată. Deshidratarea reduce volumul sângelui, îngreunând inima să pompeze sângele și să regleze temperatura corpului.
Te simți amețită sau ai senzație de greață
Dacă alergi și ai amețeli sau simți greață, te afli în zona de pericol evident pentru boli cauzate de căldura excesivă.
Când temperatura centrală a corpului devine prea ridicată, poate afecta sistemul nervos central. Imediat se instalează un declanșator de protecție de leșin sau amețeli pentru a te determina să te oprești.
Aclimatizarea
Aclimatizarea este importantă dacă vei alerga într-un climat mai cald și mai umed. Poate dura șapte până la 14 zile pentru ca organismul să se aclimatizeze cu adevărat la schimbările de altitudine, temperatură și umiditate.