Semne că suferi de tensiune arterială mică. Strategii eficiente pentru a o combate, potrivit specialiștilor

Tensiunea arterială mică (hipotensiunea) este mai puțin comună decât hipertensiunea arterială. Însă este o afecțiune medicală care, dacă e neglijată, poate duce la complicații serioase, inclusiv un risc crescut de atac de cord și atac vascular cerebral. Află de la specialiști care sunt principalele semne că suferi de tensiune arterială mică și cum o poți combate.

Andreea Ivana
Publicat: 11 martie 2024, 6:26
Unul din simptomele cheie experimentate de persoanele cu hipotensiune este amețeala constantă / Shutterstock

Hipotensiunea este dificil de diagnosticat fiindcă nu e însoțită obligatoriu de simptome. Află de la experți care sunt semnele și simptomele la care trebuie să fii atent pentru un diagnostic corect și la timp.

Semne că suferi de tensiune arterială mică

Unul din simptomele cheie experimentate de persoanele cu hipotensiune este amețeala constantă. Cauza principală se leagă de creșterea consumului de sare și carbohidrați, explică dr. Angelica Nelson pentru Eatingwell. Întrucât carbohidrații și sodiul rețin apa în organism, volumul sângelui se micșorează, ducând la tensiune arterială scăzută.

Totuși, amețeala poate avea numeroase alte cauze. Dacă observi că schimbi dieta, însă senzația de amețeală persistă, este bine să consulți un medic specialist.  

Dureri de cap și vedere încețoșată

Hipotensiunea poate cauza aceste simptome, în special dacă are legătură cu schimbările de poziție. O formă de hipotensiune, cunoscută ca hipotensiune ortostatică, poate apărea când te ridici brusc după o perioadă mai lungă în care ai stat așezată.

Această formă de hipotensiune poate genera senzația de amețeală și de cap greu, pe lângă vedere încețoșată. Însă de regulă aceste simptome trec repede. În circumstanțe rare, ea poate duce la dureri ale gâtului. Dacă experimentezi dureri prelungite în aceste zone, adresează-te cât mai repede unui medic. 

Oboseală și senzația de cap greu

La persoanele cu hipotensiune nu circulă suficient sânge către creier, ca atare se simt obosite, au senzația de cap greu și chiar leșină. Potrivit dieteticianului Melissa Azzaro, aceste simptome pot fi resimțite la fel de ambele sexe. Totuși, femeile sunt mai expuse, căci se confruntă mai des cu hipoglicemia, hrana insuficientă, somnul insuficient sau diferite modificări hormonale.

De exemplu, în primele luni de sarcină, hipotensiunea este destul de comună. Deseori femeile însărcinate ajung să leșine la debutul sarcinii.

Puls cardiac rapid sau anormal 

Experimentarea unor ritmuri anormale ale inimii poate fi un alt indiciu al hipotensiunii, mai observă Angelica Neison. Tahicardia sau un puls crescut poate fi modul în care organismul încearcă să-ți spună că tensiunea arterială e mică. Prin urmare, organismului îi este dificil să furnizeze sânge bogat în oxigen către organele vitale.

Inima compensează pompând sânge mai rapid pentru a livra oxigenul necesar. Ca rezultat, pulsul crește, iar presiunea arterială scade. Dacă se întâmplă acest lucru sau dacă observi orice modificări anormale ale ritmului cardiac, apelează imediat la îngrijire medicală. 

Transpirație excesivă 

Electroliții sunt importanți pentru echilibrul fluidelor din organism. Tensiunea arterială mică poate avea ca efect un dezechilibru al electroliților, cum ar fi pierderea de sodiu din cauza transpirației. Mai ales în verile toride, valurile de căldură pot duce la vasodilație, transpirație, pierderea sării din organism la categoriile de vârstă vulnerabile.

Toate aceste cauze pot provoca hipotensiune. În aceste situații se impune monitorizarea hidratării, și dacă este cazul, medicație în dozele potrivite. Mai ales dacă urmezi tratament medicamentos pentru hipotensiune.  

Sfaturi pentru prevenirea hipotensiunii arteriale 

Ținând cont de complicațiile hipotensiunii, este importantă implementarea planului de tratament pentru menținerea tensiunii în limite cât mai aproape de normal posibil. Iată câteva recomandări ale specialiștilor pentru controlul hipotensiunii.

Focus pe hidratare

A te menține hidratată este una dintre cele mai importante metode de a combate hipotensiunea, deshidratarea scăzând tensiunea arterială. Apa, ceaiurile ierbale și chiar alimentele cu un conținut bogat în apă sunt excelente pentru a menține un nivel optim de hidratare. 

Încorporarea în dietă a alimentelor bogate în vitamina B12 și acid folic

Consumul unei varietăți de alimente, inclusiv cele care conțin vitamina B12 și acid folic, poate fi de ajutor pentru menținerea tensiunii la valori sănătoase. Acești doi nutrienți au un rol cheie pentru celulele roșii de sânge, ajutând la transportul oxigenului prin organism.

Când celulele nu furnizează nutrienți și oxigen, organismul are nevoie să compenseze deficitul, iar presiunea sanguină scade. Dacă există o deficiență de vitamina B12 sau acid folic, intervine anemia. O poți preveni consumând cărnuri slabe, carne de pasăre, lactate și alimente fortificate.

Creșterea aportului de sodiu

Consumul de sodiu poate fi util pentru creșterea tensiunii sanguine, deci persoanele cu hipertensiune arterială ar trebui să limiteze sarea. Totuși, dacă suferi de hipotensiune, a consuma suficient sodiu te poate ajuta. Însă mai degrabă decât să apelezi la alimente foarte procesate, ia în calcul să consumi mai multe alimente bogate în sodiu și fermentate (cum ar fi miso – preparat tradițional japonez bogat în soia), în dressing-urile de salată și felurile tale de mâncare.

Exercițiu fizic regulat

Respectarea unei rutine regulate de exercițiu fizic poate fi utilă în menținerea unui nivel constant al tensiunii arteriale. Când faci mișcare, volumul sângelui crește pe măsură ce inima pompează mai mult sânge pentru livrarea de oxigen în organism, ajutând la păstrarea unor niveluri optime ale tensiunii sanguine.

Consultă un specialist

Identificarea cu acuratețe a cauzei hipotensiunii și corectarea acesteia se poate face în urma unor analize amănunțite. Indiferent de cauza care a dus la hipotensiune (hrană insuficientă, deshidratare sau medicație), ajutorul medical de specialitate este crucial pentru managementul sănătății tale pe termen lung. De aceea trebuie să îți măsuri regulat tensiunea sanguină pentru a preveni și a diagnostica afecțiuni care pot avea complicații severe, atât hipotensiunea cât și hipertensiunea.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
Mantra potrivită pentru fiecare zodie în 2025. Mesaje care te inspiră să îți găsești echilibrul
Anul 2025 vine cu provocări și oportunități pentru fiecare dintre noi, iar conectarea cu energiile astrale ne poate ajuta să navigăm mai ușor prin toate aceste schimbări. O modalitate simplă, dar puternică, de a...
2
Horoscop
4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Află dacă te numeri printre ele
Astrologii au dezvăluit care sunt cele 4 zodii care vor rămâne sănătoase în 2025. Acești nativi sunt mult mai atenți la starea lor de sănătate și încearcă să facă tot ce este posibil pentru...
3
Divertisment
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut
Lady Gaga și-a uimit fanii cu cea mai recentă transformare fizică. Schimbările de la nivelul feței au făcut-o greu de recunoscut chiar și pentru fani. Ea a postat câteva imagini pe Instagram și pare...
4
Horoscop
Zodii care vor avea inima frântă în 2025. Nativii care pot trece printr-o despărțire
Astrologii au dezvăluit care sunt acele zodii care vor avea inima frântă în 2025. Acești nativi pot trece printr-o despărțire în acest an și pot pune capăt unei relații mai vechi. Este o perioadă...
5
Divertisment
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Ce au observat fanii schimbat la actriță
Selena Gomez a trecut printr-o transformare incredibilă după logodna cu Benny Blanco. Fanii au observat o schimbare notabilă în ceea ce privește silueta divei. Actrița internațională a fost invitată la Jimmy Kimmel Live. Selena...
PARTENERI