Cum să te hidratezi corect. Ce spun specialiștii despre importanța consumului de apă

Este binecunoscută importanța apei pentru starea de sănătate a organismului. Întrebarea care persistă de foarte mult este dacă e mai bine să bei apă cât poftești sau să împarți consumul ei pe durata unei zile? Află din acest articol cum să te hidratezi corect, potrivit specialiștilor.

Andreea Ivana
Publicat: 12 februarie 2024, 7:24
Cantitatea de apă care ar trebui consumată zilnic depinde de mai mulți factori, însă există un consens acceptat ca punct de plecare / Shutterstock

A fii hidratată corespunzător este necesar dintr-o multitudine de motive, inclusiv absorbția nutrienților, susținerea procesului digestiv, promovarea stării de bine și evitarea efectelor potențial serioase ale deshidratării.

Cum să te hidratezi corect

Cantitatea de apă care ar trebui consumată zilnic depinde de mai mulți factori, însă există un consens acceptat ca punct de plecare. În linii generale, un bărbat adult trebuie să bea în medie în jur de 3.7 litri de apă. O femeie adultă are nevoie de 2.7 litri de apă, explică dieteticianul nutriționist Yaa Boakye, consultant în nutriție citat de Parade.

Deși este vorba de 15 cești de apă în cazul bărbaților, respectiv 11 cești în cazul femeilor, aceasta nu înseamnă că trebuie să bei la propriu această cantitate. Apa poate proveni dintr-o combinație de alimente și băuturi, sau de la vegetale ca salata și roșiile, care conțin foarte multă apă. De reținut e că această cifră poate fluctua în funcție de diverși factori. E vorba de vârstă, greutate, nivelul de activitate fizică, condiția generală de sănătate și mediul. De exemplu, un sportiv poate avea nevoie de mai multă apă din cauza efortului său fizic.

Beneficiile consumului de apă pe tot parcursul zilei

Este mai bine să bei apă pe tot parcursul zilei sau dintr-o dată? Nu doar cantitatea de apă consumată în decursul unei zile contează. Momentul și frecvența consumului de apă au rolul lor. Dacă bei apă dimineața îți rehidratezi organismul. Pe timpul nopții se pierd o mulțime de fluide prin respirație sau transpirația nocturnă, subliniază Boakye.

Evită deshidratarea prin niveluri constante de apă

După consumul inițial de apă dimineața, ar trebui să te hidratezi constant pe parcursul unei zile. O poți face prin niveluri constante de apă, susțin experții. A bea apă ziua ajută la menținerea unor niveluri optime de hidratare. Astfel susții diversele funcții ale organismului și previi instalarea deshidratării, observă consultantul nutrițional Carissa Galloway.

A lua în calcul o hidratare activă pe tot parcusul zilei este un mod proactiv de a-i da corpului grija pe care o merită. Chiar înainte ca acesta să îți transmită semnale de sete, precizează experta.  

Aportul consistent de apă intercalat pe parcursul zilei poate ajuta funcționarea optimă a sistemului digestiv. A bea suficientă apă pregătește tractul gastrointestinal pentru optimizarea secrețiilor gastrice și un bilanț nutrițional eficient, completează dieteticianul Valerie Agyeman. În scopul prevenirii deshidratării, aceasta recomandă să consumi apă o dată cu mesele. Chiar și atunci când nu simți nevoia de sete.

Este important să îți asiguri cel puțin aportul zilnic minim recomandat de apă.

Experții avertizează că nu există o strategie ideală în acest sens. De fapt, consumul excesiv de apă poate fi dăunător în unele cazuri. Să bei prea multă apă poate deveni chiar periculos. Poate avea un impact asupra echilibrului electrolitic al organismului.

În cazurile extreme, a bea prea multă apă într-o perioadă prea scurtă de timp poate duce la intoxicarea cu apă. La rândul ei, această condiție medicală poate genera uneori hiponatremie. Este o afecțiune serioasă și chiar periculoasă. Motivul este acela că nivelurile de sodiu din organism sunt foarte scăzute. 

Cum să te menții hidratată dacă nu îți place să bei multă apă

În cazul celor cărora nu le place să bea apă, există multe căi de a-și satisface nevoile zilnice de apă fără să o bea în mod direct. Astfel, anumite alimente și băuturi suplinesc rolul apei din sursă directă. Multe fructe și legume pe care le consumăm zilnic au un conținut deosebit de mare de apă, ceea ce arată că apa nu e mereu prima opțiune. Alimente precum sparanghelul, ardeiul iute, varza, conopida, ciupercile, spanacul, căpșunile și pepenele roșu au un conținut de apă de aproximativ 92%. Este un nivel remarcabil pentru a menține organismul hidratat.

Băuturile care nu conțin apă (cafeaua, ceaiul, cola, sucurile de fructe) pot fi la rândul lor hidratante. Însă în acest caz trebuie să acorzi atenție anumitor factori care pot avea un impact negativ asupra sănătății, cum ar fi cofeina sau conținutul de zahăr. 

Fii atentă la semnalele deshidratării 

Menținerea unui aport suficient de apă te poate ajuta să eviți deshidratarea. Experții susțin că acest lucru se poate întâmpla chiar dacă nu resimți senzația de sete. În consecință, este important să te menții în alertă față de orice posibile semnale de avertisment. 

Acordă mare atenție semnelor de deshidratare pe care organismul ți le trimite. Printre ele se numără urina de culoare închisă (de o nuanță aproape maro) sau senzația de sete, care se traduce prin impulsul de a bea mai multă apă. Dacă urina are o culoare de un galben deschis sau moderat, în mod tipic ea indică o hidratare corectă. Persoanele cu anumite afecțiuni cum ar fi cele de rinichi sau care iau o anumită medicație ar trebui să consulte mai întâi un specialist. Acesta le va recomanda nivelul personalizat de hidratare, conchid experții.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop
2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Vezi dacă te numeri printre ele
Acești nativi își schimbă percepția asupra vieții, a relațiilor și a planurilor profesionale. Vezi care sunt cele 2 zodii care scapă de ghinion, potrivit astrologilor. Cosmosul le-a oferit mai mult noroc unora decât altora,...
2
Rețete
Plăcintă cu dovleac de post. Rețetă simplă și ușoară
Această plăcintă cu dovleac de post este ușor crocantă la exterior, datorită foilor de plăcintă coapte, și are o umplutură parfumată și dulce, înmiresmată cu scorțișoară. Dovleacul copt oferă o aromă dulce, caldă și...
3
Horoscop
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cât va dura perioada de transformare pentru nativii din zodiac
Pluto în Vărsător aduce schimbări majore. Cei mai mulți nativi din zodiac se vor bucura de transformările acestea. Chiar dacă Pluto a intrat în Vărsaăor pe 19 noimebrie, puterea acestei planeta va persista în...
4
Horoscop
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Cum se schimbă destinul lor la finalul lunii noiembrie 2024
Un eveniment neașteptat ar putea avea loc în viața a două zodii. Destinul lor s-ar putea schimba complet la finalul lunii noiembrie 2024. Ultima parte a acestui an pare să vină cu multe momente...
5
Știri
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete
Cheryl Cole și-a luat rămas bun de la Liam Payne. Cântăreața a participat la înmormântarea tatălui fiului ei alături de colegii săi din One Direction și o mulțime de vedete. Cheryl și Liam Payne...
PARTENERI