Principalele tipuri de ten sunt: normale, uscate, grase, mixte și sensibile. Tipul tău de piele este de obicei predeterminat de genetică, ceea ce face ca pielea să nu aibă hidratare, să producă exces de sebum sau să aibă echilibrul perfect de hidratare. Factorii de mediu, cum ar fi daunele solare, modificările hormonale și condițiile de sănătate, îți pot influența, de asemenea, tipul de ten.
Cum îți dai seama ce tip de ten poți avea
Înțelegerea tipului tău de piele te poate ajuta să înveți mai bine cum să ai grijă de tenul tău. În felul acesta vei avea un ten mult mai sănătos și mai curat. Descoperă mai jos care sunt principalele tipuri de ten și cum le identifici.
Ten normal
Tenul normal are un echilibru între sebum și hidratare, așa că nu se simte nici uscată, nici grasă. Dacă ai pielea normală, de obicei nu te vei confrunta cu acneea și nici nu vei avea sensibilitate la un produs.
În esență, tenul tău are un echilibru perfect de hidratare și producție de sebum.
Ten uscat
Tenul uscat, cunoscut sub numele de xeroză sau xeroderm, este lipsit de hidratare și capacitatea de a reține umiditate. Epiderma, sau stratul superior al pielii, este concepută pentru a reține apa și pentru a proteja pielea, explică experții de la Parade.com pentru publicul larg.
Dacă ai tenul uscat, aceasră barieră a pieliii își peierde rapid din hidratare, ceea ce provoacă un aspect aspru, strâns și descuamat.
Afecțiunile pielii precum rozaceea, eczema și psoriazisul pot provoca, de asemenea, pielea excesiv de uscată.
Ten gras
Tenul gras produce exces de sebum, ulei produs de glandele sebacee din porii tăi. Sebumul ajută la protejarea pielii. Dacă ai tenul gras, pielea ta arată adesea strălucitor.
Tipurile de ten gras sunt, de asemenea, mai predispuse la acnee, deoarece excesul de sebum paote înfunda porii, spun cei de la Health.com.
Ten mixt
Tenul mixt este atât gras, cât și uscat. Dacă ai tenul mixt, zonele pielii își pierd umezeală prea repede și este uscat. În același timp, alte zone produc exces de sebum.
De obicei, excesul de sebum se formează în zona T: frunte, nas și bărbie. Descoperă aici și rutina de îngrijire coreeană. Aceasta promite să-ți ajute tenul să-și revină la normal.
Ten sensibil
Pielea sensibilă are o barieră deteriorată a pielii, ceea ce provoacă mâncărimi, usturimi și arsuri pe piele. Acest tip de piele poate fi afectat de climat, produse folosite sau afecțiuni subiacente care irită pielea.
Dacă ai pielea sensibilă este posibil să ai de-a face cu roșeață, descuamare și pete aspre după o reacție a pielii. Experții spun că trebuie să fii foarte antenă atunci când alegi produsele de skincare, mai ales dacă ai tenul sensibil. În acest context este important să te consulți cu medicul tău dermatolog.