Potrivit National Institutes of Health, aportul zilnic recomandat de fibre este de 38 de grame zilnic pentru bărbați și 25 de grame pentru femei. Ai mai jos principalele semne care pot indica lipsa acestui nutrient esențial din organismul tău.
Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre
Fibrele sunt disponibile în două tipuri principale: solubile și insolubile, iar fiecare tip oferă beneficii unice pentru sănătate. Fibrele solubile, găsite în alimente precum ovăz, fasole și fructe, se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Acest tip de fibre ajută la scăderea nivelului de colesterol și la stabilizarea zahărului din sânge, încetinind digestia și absorbția nutrienților.
În schimb, fibrele insolubile, care se găsesc în cerealele integrale, nuci și legume, nu se dizolvă în apă. În schimb, acestea ajută la susținerea sănătății tractului digestiv pentru a preveni constipația. Fibrele insolubile oferă, de asemenea, o senzație de sațietate, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății.
Un aport echilibrat de fibre solubile și insolubile este esențial pentru o bună digestie și sănătatea generală.
Ai o stare de somnolență după masă
Cercetările sugerează că fibrele pot preveni căderile energetice menținând echilibrul nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, să te simți obosită și letargică după mese ar putea însemna că nu primești suficiente fibre.
Te confrunți cu constipația
Fibrele adaugă volum scaunului și ajută la mișcările intestinale regulate. Creșterea aportului de fibre prin consumul de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale poate schimba regulile jocului dacă te confrunți cu constipația.