Reclamă

Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre. Corpul este cel care îți trimite toate semnalele

Un studiu din 2021 a constatat că doar șapte procente dintre adulți primesc suficiente fibre. Acestea sunt un nutrient esențial necesar pentru sănătatea digestivă, gestionarea greutății, controlul zahărului din sânge și sănătatea inimii. Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 10 februarie 2024, 7:09

Potrivit National Institutes of Health, aportul zilnic recomandat de fibre este de 38 de grame zilnic pentru bărbați și 25 de grame pentru femei. Ai mai jos principalele semne care pot indica lipsa acestui nutrient esențial din organismul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre

Fibrele sunt disponibile în două tipuri principale: solubile și insolubile, iar fiecare tip oferă beneficii unice pentru sănătate. Fibrele solubile, găsite în alimente precum ovăz, fasole și fructe, se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Acest tip de fibre ajută la scăderea nivelului de colesterol și la stabilizarea zahărului din sânge, încetinind digestia și absorbția nutrienților.

În schimb, fibrele insolubile, care se găsesc în cerealele integrale, nuci și legume, nu se dizolvă în apă. În schimb, acestea ajută la susținerea sănătății tractului digestiv pentru a preveni constipația. Fibrele insolubile oferă, de asemenea, o senzație de sațietate, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății.

Un aport echilibrat de fibre solubile și insolubile este esențial pentru o bună digestie și sănătatea generală.

Ai o stare de somnolență după masă

Reclamă

Cercetările sugerează că fibrele pot preveni căderile energetice menținând echilibrul nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, să te simți obosită și letargică după mese ar putea însemna că nu primești suficiente fibre.

Te confrunți cu constipația

Fibrele adaugă volum scaunului și ajută la mișcările intestinale regulate. Creșterea aportului de fibre prin consumul de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale poate schimba regulile jocului dacă te confrunți cu constipația.

Reclamă

Ai scaune moi

Pe de altă parte, o creștere bruscă a cantității de fibre fără hidratare suficientă poate duce la diaree. De aceea, echilibrarea aportului de fibre cu consumul de apă este crucială pentru a menține sănătatea sistemului digestiv. Deoarece diareea este de obicei rezultatul unei cantități mari de apă în tractul digestiv, având fibre solubile în intestin pentru a elimina acest exces de lichid poate ajuta la prevenirea scaunelor moi.

Ai senzație constantă de foame

Mai multe studii au descoperit că fibrele pot crește sațietatea și pot preveni supraalimentarea prin adăugarea de volum meselor. Cu toate acestea, foamea constantă ar putea semnala că trebuie să incluzi mai multe alimente bogate în fibre în dieta ta. Când consumi o masă bogată în fibre, stomacul tău se golește mai lent, deoarece fibrele se descompun încet.

Nivelul colesterolului LDL este mare

Dacă colesterolul LDL (rău) este crescut, ar putea însemna că ai nevoie de mai multe fibre. Potrivit unui studiu din 2019, nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt legate de dietele sărace în fibre. Deși efectul pe care fibrele îl au asupra colesterolului este modest, el au un efect pozitiv în comparație cu o cantitate mai scăzută de fibre.

Te confrunți cu lipsa energiei

Alimentele bogate în fibre oferă o eliberare constantă de energie, ajutând la reducerea oboselii și a senzației de foame. Majoritatea fibrelor din dietă provin din cereale integrale, fructe și legume. Aceste alimente conțin și antioxidanți pe care nu îi găsești în carne și lactate. Aportul de fibre este important, dar antioxidanții din alimentele care conțin fibre luptă și cu inflamația cronică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care împinge cu mâna o gogoașă și alege să consume un măr
Sănătate
Dieta cu mere. Cum poți să slăbești 7 kilograme într-o săptămână
Pierderea în greutate nu este atât de ușoară pe cât pare, mai ales că revenirea la o viață normală poate duce la acumularea rapidă a kilogramelor pierdute cu atât de mult efort. Exercițiile, dietele...
2
Porții de Bougatsa pe un tocător de lemn
Rețete
Bougatsa. Rețetă de plăcintă grecească cu cremă de griș și vanilie
Bougatsa este o plăcintă tradițională grecească, foarte populară, umplută de obicei cu cremă de griș și vanilie. Se servește adesea la micul dejun sau ca gustare, fiind presărată cu zahăr pudră și scorțișoară. Aluatul...
3
Bianca Censori și Kanye West în timp ce stau de vorbă în fața mașinii lor
Divertisment
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă
Bianca Censori nu a lăsat loc imaginației atunci când a apărut într-un sutien minuscul. Soția lui Kanye West sfidează orice regulă atunci când apare în public. De data aceasta a fost surprinsă de paparazzi...
4
Hartă astrală cu toate zodiile pe un fundal negru
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie 2024
Nativii se vor vindeca de traumele din trecut și li se va permite să gândească altfel. Află care este cea mai norocoasă zi a săptămânii pentru fiecare zodie până pe data de 28 iulie...
5
Vinete Papoutsakia în farfurie, alături de cuțit și furculiță
Rețete
Vinete Papoutsakia. Rețetă delicioasă din bucătăria grecească
Pentru că este sezonul vinetelor, iar gustul lor este delicios acum, nu ezita să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Pe lângă clasicele rețete de salate sau zacuscă, încearcă și rețeta de...
PARTENERI
×