Reclamă

Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre. Corpul este cel care îți trimite toate semnalele

Un studiu din 2021 a constatat că doar șapte procente dintre adulți primesc suficiente fibre. Acestea sunt un nutrient esențial necesar pentru sănătatea digestivă, gestionarea greutății, controlul zahărului din sânge și sănătatea inimii. Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre.

Andrada Marinică
Andrada Marinică
Publicat: 10 februarie 2024, 7:09

Potrivit National Institutes of Health, aportul zilnic recomandat de fibre este de 38 de grame zilnic pentru bărbați și 25 de grame pentru femei. Ai mai jos principalele semne care pot indica lipsa acestui nutrient esențial din organismul tău.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre

Fibrele sunt disponibile în două tipuri principale: solubile și insolubile, iar fiecare tip oferă beneficii unice pentru sănătate. Fibrele solubile, găsite în alimente precum ovăz, fasole și fructe, se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Acest tip de fibre ajută la scăderea nivelului de colesterol și la stabilizarea zahărului din sânge, încetinind digestia și absorbția nutrienților.

În schimb, fibrele insolubile, care se găsesc în cerealele integrale, nuci și legume, nu se dizolvă în apă. În schimb, acestea ajută la susținerea sănătății tractului digestiv pentru a preveni constipația. Fibrele insolubile oferă, de asemenea, o senzație de sațietate, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății.

Un aport echilibrat de fibre solubile și insolubile este esențial pentru o bună digestie și sănătatea generală.

Ai o stare de somnolență după masă

Reclamă

Cercetările sugerează că fibrele pot preveni căderile energetice menținând echilibrul nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, să te simți obosită și letargică după mese ar putea însemna că nu primești suficiente fibre.

Te confrunți cu constipația

Fibrele adaugă volum scaunului și ajută la mișcările intestinale regulate. Creșterea aportului de fibre prin consumul de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale poate schimba regulile jocului dacă te confrunți cu constipația.

Reclamă

Ai scaune moi

Pe de altă parte, o creștere bruscă a cantității de fibre fără hidratare suficientă poate duce la diaree. De aceea, echilibrarea aportului de fibre cu consumul de apă este crucială pentru a menține sănătatea sistemului digestiv. Deoarece diareea este de obicei rezultatul unei cantități mari de apă în tractul digestiv, având fibre solubile în intestin pentru a elimina acest exces de lichid poate ajuta la prevenirea scaunelor moi.

Ai senzație constantă de foame

Mai multe studii au descoperit că fibrele pot crește sațietatea și pot preveni supraalimentarea prin adăugarea de volum meselor. Cu toate acestea, foamea constantă ar putea semnala că trebuie să incluzi mai multe alimente bogate în fibre în dieta ta. Când consumi o masă bogată în fibre, stomacul tău se golește mai lent, deoarece fibrele se descompun încet.

Nivelul colesterolului LDL este mare

Dacă colesterolul LDL (rău) este crescut, ar putea însemna că ai nevoie de mai multe fibre. Potrivit unui studiu din 2019, nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt legate de dietele sărace în fibre. Deși efectul pe care fibrele îl au asupra colesterolului este modest, el au un efect pozitiv în comparație cu o cantitate mai scăzută de fibre.

Te confrunți cu lipsa energiei

Alimentele bogate în fibre oferă o eliberare constantă de energie, ajutând la reducerea oboselii și a senzației de foame. Majoritatea fibrelor din dietă provin din cereale integrale, fructe și legume. Aceste alimente conțin și antioxidanți pe care nu îi găsești în carne și lactate. Aportul de fibre este important, dar antioxidanții din alimentele care conțin fibre luptă și cu inflamația cronică.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Mai multe ouă fierte și vopsite pentru Paște
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
2
Două mâini de femeie care curăță un ou fiert de o coajă
Timp liber
Ce să faci cu ouăle fierte ca să se curețe foarte ușor. Trucuri utile pentru orice gospodină
Se apropie Paștele, iar de pe masă nu trebuie să lipsească ouăle frumos încondeiate. Ciocnirea ouălor de Paște este o tradiție care se păstrează în continuare. Descoperă și tu ce să faci cu ouăle...
3
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Mișcările astrale vor schimba cursul zodiilor în perioada ce urmează. Săptămâna Patimilor aduce cu sine transformări profunde. Horoscopul săptămânii 29 aprilie – 5 mai 2024 oferă toate informațiile necesare pentru fiecare nativ în parte....
4
Pască cu aluat de pandișpan porționată și decorată cu zahăr
Rețete
Pască cu aluat de pandișpan, mai cremoasă și elegantă
Dacă ești în căutarea unei rețete de pască cremoasă și elegantă, îți recomandăm să încerci rețeta de pască cu aluat de pandișpan. Chiar dacă compoziția pentru pască se prepară cu multe stafide, merită preparată...
5
Femeie amestecând cu o lingură în cremă de cacao cu unt
Rețete
Cremă de cacao cu unt, pentru torturi și prăjituri
Dacă îți este dor de gustul cremelor de prăjituri din copilărie, simple și delicioase, îți oferim o rețetă de cremă de cacao cu unt. Este ușor de făcut și nu ai nevoie de ingrediente...
PARTENERI
×