Îmbătrânirea poate însemna încetinirea ritmului de viață, senzația că ești mai puțin agil sau confruntarea cu mai multe probleme de sănătate. Totuși, acest lucru nu trebuie să fie neapărat așa. Un nou studiu sugerează că ceea ce mâncăm chiar și la vârsta mijlocie poate pregăti corpul pentru modul în care va reacționa la procesul natural de îmbătrânire.
Carbohidrații complecși au fost asociați cu o îmbătrânire mai sănătoasă
Specialiștii au analizat rolul carbohidraților și al fibrelor în menținerea sănătății. Pentru început, este important de înțeles că nu toți carbohidrații sunt la fel.
Există carbohidrați simpli și carbohidrați complecși. Cei simpli, cunoscuți drept rafinați, pot provoca probleme de sănătate dacă sunt consumați în exces.
Cu toții am auzit că diferiți carbohidrați pot influența sănătatea în mod diferit. În loc să ne concentrăm doar pe efectele imediate ale acestor macronutrienți, putem înțelege mai bine modul în care aceștia contribuie la o stare generală bună, în special după 50 de ani.
Studiul recent s-a concentrat pe 47.000 de femei cu vârste cuprinse între 70 și 93 de ani. Cercetătorii au analizat alimentația acestor femei pe o perioadă de trei decenii, începând cu anul 1984. Ei au urmărit aportul de carbohidrați rafinați, carbohidrați complecși și fibre alimentare.
Ce înseamnă îmbătrânirea sănătoasă
A trăi peste 70 de ani nu înseamnă întotdeauna că îmbătrânești sănătos. Cercetătorii au definit îmbătrânirea sănătoasă ca atingerea vârstei de 70 de ani fără boli cronice majore, cu menținerea unei minți agere, a capacității fizice și a unei stări generale de bine.
Din cele 47.000 de femei analizate, doar 3.706 s-au încadrat în această categorie. O dietă bogată în carbohidrați și fibre de înaltă calitate s-a dovedit a fi ideală pentru sănătatea generală a organismului.