Potrivit National Institutes of Health, aportul zilnic recomandat de fibre este de 38 de grame zilnic pentru bărbați și 25 de grame pentru femei. Ai mai jos principalele semne care pot indica lipsa acestui nutrient esențial din organismul tău.
Cum îți poți da seama că nu mănânci suficiente fibre
Fibrele sunt disponibile în două tipuri principale: solubile și insolubile, iar fiecare tip oferă beneficii unice pentru sănătate. Fibrele solubile, găsite în alimente precum ovăz, fasole și fructe, se dizolvă în apă pentru a forma o substanță asemănătoare gelului. Acest tip de fibre ajută la scăderea nivelului de colesterol și la stabilizarea zahărului din sânge, încetinind digestia și absorbția nutrienților.
În schimb, fibrele insolubile, care se găsesc în cerealele integrale, nuci și legume, nu se dizolvă în apă. În schimb, acestea ajută la susținerea sănătății tractului digestiv pentru a preveni constipația. Fibrele insolubile oferă, de asemenea, o senzație de sațietate, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutății.
Un aport echilibrat de fibre solubile și insolubile este esențial pentru o bună digestie și sănătatea generală.
Ai o stare de somnolență după masă
Cercetările sugerează că fibrele pot preveni căderile energetice menținând echilibrul nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, să te simți obosită și letargică după mese ar putea însemna că nu primești suficiente fibre.
Te confrunți cu constipația
Fibrele adaugă volum scaunului și ajută la mișcările intestinale regulate. Creșterea aportului de fibre prin consumul de fructe, legume, leguminoase și cereale integrale poate schimba regulile jocului dacă te confrunți cu constipația.
Ai scaune moi
Pe de altă parte, o creștere bruscă a cantității de fibre fără hidratare suficientă poate duce la diaree. De aceea, echilibrarea aportului de fibre cu consumul de apă este crucială pentru a menține sănătatea sistemului digestiv. Deoarece diareea este de obicei rezultatul unei cantități mari de apă în tractul digestiv, având fibre solubile în intestin pentru a elimina acest exces de lichid poate ajuta la prevenirea scaunelor moi.
Ai senzație constantă de foame
Mai multe studii au descoperit că fibrele pot crește sațietatea și pot preveni supraalimentarea prin adăugarea de volum meselor. Cu toate acestea, foamea constantă ar putea semnala că trebuie să incluzi mai multe alimente bogate în fibre în dieta ta. Când consumi o masă bogată în fibre, stomacul tău se golește mai lent, deoarece fibrele se descompun încet.
Nivelul colesterolului LDL este mare
Dacă colesterolul LDL (rău) este crescut, ar putea însemna că ai nevoie de mai multe fibre. Potrivit unui studiu din 2019, nivelurile ridicate de colesterol LDL sunt legate de dietele sărace în fibre. Deși efectul pe care fibrele îl au asupra colesterolului este modest, el au un efect pozitiv în comparație cu o cantitate mai scăzută de fibre.
Te confrunți cu lipsa energiei
Alimentele bogate în fibre oferă o eliberare constantă de energie, ajutând la reducerea oboselii și a senzației de foame. Majoritatea fibrelor din dietă provin din cereale integrale, fructe și legume. Aceste alimente conțin și antioxidanți pe care nu îi găsești în carne și lactate. Aportul de fibre este important, dar antioxidanții din alimentele care conțin fibre luptă și cu inflamația cronică.