Reclamă

Cum îți poți îmbunătăți flexibilitatea pentru a rămâne sănătoasă și activă

Află cum îți poți îmbunătăți flexibilitatea pentru a te menține activă fizic. Nivelul de flexibilitate al corpului este dat de capacitatea mușchilor și articulațiilor de a se mișca fără restricții sau durere. Cu siguranță ai întâlnit persoane care se pot răsuci sau îndoi cu ușurință, în mod natural.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 29 septembrie 2024, 5:06
o femeie care face exerciții pentru flexibilitate
Află cum îți poți îmbunătăți flexibilitatea pentru a te menține activă fizic. Nivelul de flexibilitate al corpului este dat de capacitatea mușchilor și articulațiilor de a se mișca fără restricții / Shutterstock

Gradul de flexibilitate este diferit pentru fiecare persoană în parte. Dacă faci pare din grupul celor mai puțin flexibili, nu trebuie să te îngrijorezi. Există metode prin care îți poți îmbunătăți flexibilitatea.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum îți poți îmbunătăți flexibilitatea

Mobilitatea este capacitatea articulațiilor de a se mișca liber, fără durere, pe o gamă extinsă de mișcări. Un grad bun de mobilitate presupune și un nivel ridicat al flexibilității. Dar să fii flexibilă nu înseamnă că mobilitatea ta este la înălțime și invers.

Flexibilitatea este doar o piesă din puzzle-ul complet al mobilității. Flexibilitatea este esențială pentru a îți menține corpul în cea mai bună formă. Flexibilitatea are rol un important în sănătatea ta generală și în modul în care organismul funcționează zilnic.

Flexibilitatea este necesară pentru a elibera tensiunea musculară și durerile, precum și pentru a promova relaxarea. Este greu să te simți bine dacă anumite părți ale corpului te dor în mod constant. Află cum îți poți îmbunătăți flexibilitatea folosind câteva metode simple.

Fă câteva întinderi dinamice înainte de activitatea fizică

Reclamă

Întinderea dinamică presupune deplasarea înainte și înapoi prin gama de mișcări a articulației, fără a ține sau a forța. Un exemplu de exercițiu de întindere dinamică presupune să faci 15 fandări în timpul cărora îți lași piciorul să își găsească gama naturală de mișcare pe măsură ce se mișcă înainte și înapoi.

În general, pe măsură ce faci o mișcare în mod repetat, îți vei mări treptat gama de miscări, dar nu forța ajungând până la limita superioară. Deschiderea șoldurilor este alt exemplu de întindere care poate face parte dintr-un antrenament eficient de încălzire înainte de a începe activitatea fizică propriu zisă.

Nu uita să îți corectezi postura

Reclamă

După o zi plină în care ai stat la birou, fără să faci prea multă mișcare, îți poți simți corpul rigid. Exercițiile de flexibilitate te pot ajuta în această privință. Stretchingul contribuie la menținerea mușchilor relaxați, iar astfel, îți vei menține postura corectă și un echilibru mai bun pe termen lung.

Controlul posturii este important pe măsură ce înaintezi în vârstă, deoarece o postură greșită poate cauza dureri și leziuni în corp. Specialiștii susțin că antrenamentele de flexibilitate pot îmbunătăți alinierea și postura corpului. Te vei mișca mai ușor și cu mai multă încredere indiferent de nivelul de dificultate al mișcării.

Fă yoga pentru a reduce tensiunea musculară și durerea

Dacă petreci foarte mult timp așezată pe scaunul de birou, mușchii tăi sunt în permanență tensionați. Asta înseamnă că, în timp, te poți confrunta cu dureri cronice, în special la nivelul spatelui sau gâtului. Exercițiile de flexibilitate precum yoga sau stretchingul te pot ajuta să reduci aceste tensiuni.

Ambele activități alungesc mușchii și îmbunătățesc fluxul sanguin, ajutând la ameliorarea disconfortului și la prevenirea apariției durerii cronice. Studiile arată că întinderile făcute de cel puțin trei ori pe săptămână sunt eficiente în reducerea tensiunii musculare și atenuarea durerii în zonele predispuse la tensiune.

Flexibilitatea previne accidentările

Unul dintre cele mai mari beneficii ale flexibilității este reducerea riscului de leziuni, cum ar fi întinderile musculare sau entorsele. Întinderile regulate au rolul de a menține mușchii flexibili și pregătiți pentru acțiune. Astfel, sunt reduse șansele să te rănești în timpul unui antrenament în sala de sport, spune Healthline.

Pentru a profita de beneficiile antrenamentului de flexibilitate, este recomandat să practici întinderi în mod regulat, de trei ori pe săptămână. Fiecare întindere pe care o faci este recomandat să dureze între 10-60 de secunde.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O fetiță cu o coroniță roz pe cap
Horoscop
3 zodii sunt binecuvântate cu noroc pe 6 octombrie 2024. Universul are grijă de ele
Sunt multe lucruri de făcut în perioada care urmează. Cu toate acestea, lucrurile sunt trasate cu exactitate pentru anumiți nativi. 3 zodii sunt binecuvântate cu noroc pe 6 octombrie 2024. Astrologia ne-a arătat de-a...
2
Harta zodiilor pe un fundal mov
Horoscop
2 zodii pot experimenta o abundență de bun augur pe 6 octombrie 2024. Norocul are un obicei de a-i favoriza pe cei care nu depind de el
Urmează o perioadă plină de activitate astrologică de bun augur, aducând un amestec interesant de concentrare, profunzime emoțională și gândire. Ai mai jos lista cu 2 zodii pot experimenta o abundență de bun augur...
3
Pastă de avocado cu ou
Sănătate
Cea mai bună pâine pentru pasta de avocado. Ce să alegi ca să te bucuri de cel mai intens gust
Deliciul pâinei prăjite cu avocado constă în simplitatea sa, necesitând doar pâine și avocado copt pentru a se completa. Dar asta înseamnă, de asemenea, că este important să acorzi prioritate calității și tipului de...
4
Dulceață de gutui rase în bol și în borcan, alături de gutui proaspete
Rețete
Dulceață de gutui rase, cu gust aromat și textură cremoasă
S-au copt gutuile, vrei să le conservi aroma pentru mai târziu și ești în căutare de rețete savuroase? Încearcă să prepari dulceață de gutui rase, o delicioasă rețetă tradițională românească, specifică toamnei, când gutuile...
5
Felii de pâine unse și presărate cu verdeață
Sănătate
Cele mai bune alternative la pâine. Îți pot îmbunătăți sănătatea
Pâinea este un produs alimentar de bază în meniul zilnic al unui om. Cu toate acestea, cum preocupările pentru sănătate sunt din ce în ce mai multe, ai mai jos cele mai bune alternative...
PARTENERI
×