Expunerea la soare fără protecție solară poate duce la apariția petelor pigmentare. Este unul dintre motivele principale pentru care specialiștii recomandă aplicarea produselor cu SPF pe ten. Este important să alegi o cremă potrivită tipului tău de ten și cu un factor de protecție cât mai ridicat.
Ce cauzează apariția petelor pigmentare
Petele pigmentare sunt un semn al fotoîmbătrânirii tenului. Razele UV îmbătrânesc în mod prematur pielea. O pată solară este o formă de hiperpigmentare a unei anumite zone a tenului. Hiperpigmentarea apare atunci când celulele pielii produc prea multă melanină.
Cu cât ai mai multe daune solare, cu atât mai multe pete pigmentare vei observa la nivelul tenului. Dacă pielea ta este mai deschisă la culoare, atunci este probabil să ai mai multe pete pigmentare. Se estimează că 90 % dintre oamenii albi au pete pigmentare până la vârsta de 60 de ani, deși persoanele cu tonuri de piele mai închise la pot avea și ele, spun specialiștii.
Cum poți estompa petele pigmentare
Petele pigmentare pot apărea pe orice zonă a corpului. De cele mai multe ori sunt observate rapid la nivelul tenului. Acesta este cel mai expus razelor solare. Petele solare sunt complet diferite de pistrui sau alunițe.
Petele pigmentare sunt considerate răspunsul pielii tale la expunerea zilnică la razele ultraviolete, susțin medicii specialiști pentru publicația GoodHouseKeeping.
Aceste leziuni mici, rotunde, apar cel mai frecvent pe ten și au o culoare cafenie sau maro.
Petele pigmentare tind să apară mult mai des după vârsta de 40 de ani. Iată cum le poți estompa și cum poți obține un aspect cât mai frumos al tenului tău.
Tratament topic
Retinolul poate fi de mare ajutor, la fel ca și vitamina C, spun medicii specialiști. Se crede că vitamina C oprește producția de melanină, ceea ce face ca hiperpigmentarea să dispară. Nu este recomandat să folosești niciun produs pe cont propriu. În prealabil este recomandat să mergi la un consult cu un medic specialist. Acesta poate vedea exact cu ce probleme te confrunți și îți poate prescrie tratamentul necesar. Dermatologul este singurul în măsură să stabilească un tratament pentru estomparea petelor tale pigmentare.
Terapie cu laser
Terapia cu laser poate fi folosită de dermatolog pentru a repara daunele provocate de razele solare. Acest tip de tratament nu este pentru orice persoană, deoarece poate duce la reacții adverse ușoare cum ar fi roșeața sau, în unele cazuri, infecții.
De asemenea, un nou studiu a examinat riscul potențial de hiperpigmentare după folosirea tratamentului cu lase. Înainte de stabilirea unui astfel de tratament este necesară vizita la medicul specialist pentru a putea stabili dacă tenul tău poate fi supus unei astfel de proceduri.
Micropeeling
Tratamentul de micropeeling presupune îndepărtarea straturilor superioare ale pielii, scăpând și de petele solare odată ce pielea se regenerează. Medicul specialist este singurul care poate stabili dacă un astfel de tratament este potrivit tipului tău de ten. Dermatologii recomandă o vizită la medic înainte de a apela la o astfel de procedură, scrie Healthline.