Este adevărat, nu poți elimina în totalitate porii, însă poți reduce aspectul lor inestetic. Cu toate acestea, metodele potrivite pot fi de ajutor în minimalizarea aspectului porilor dilatați, astfel ca tenul tău să fie mai atrăgător.
Cum să estompezi aspectul porilor pentru un ten mai frumos
Tema reducerii porilor de la nivelul feței este permanent compromisă de informații eronate și concepții greșite. Pur și simplu nu poți elimina porii complet astfel ca pielea ta să funcționeze optim. „Porii sunt orificii naturale ale pielii care pot fi văzuți pe toată fața și corpul”, explică dr Rashmi Shetty.
Aceste orificii îndeplinesc multiple funcții, de la permiterea sebumului la lubrifierea naturală a pielii și eliberarea transpirației din corp. Totuși, anumiți factori pot face ca acești pori să pară mai mari ca dimensiune și mai proeminenți decât de obicei, relatează Vogue.
Cauzele principale ale aspectului de pori măriți
Motivele principale ale porilor dilatați au legătură cu genetica – poți moșteni genetic porii mari, precum și cu proveniența etnică. Aceasta poate juca un rol în structura pielii și cantitatea sa de colagen și elastină. De asemenea, pielea grasă este în general asociată cu porii măriți.
Când glandele sebacee din piele produc ulei în exces, acesta se poate acumula în pori, strângându-i și făcându-i să pară mai mari. Tenul gras este și mai expus la formarea de puncte negre și acnee. Ceea ce contribuie și mai mult la aspectul de pori mari, explică experta.
În opinia reputatului dermatolog din Mumbai, procesul de înaintare în vârstă este un alt factor care trebuie luat în calcul dacă vrei să reduci aspectul porilor. Pe măsură ce îmbătrânim, producția de colagen și elastină descrește.
Deci se reduc proteinele care ajută la menținerea aspectului ferm și elasticitatea pielii. În consecință pielea începe să se strângă, ceea ce duce la o aparență de pori și mai mari.
În plus, nivelurile înalte de umiditate pot avea ca efect solidificarea uleiului natural al pielii și întărirea sa în interiorul porilor. Așadar porii devin mult mai vizibili, căci uleiul solidificat poate bloca deschiderile din pori.
Greșeli care duc la agravarea aspectului porilor mari
Este adevărat că mărimea porilor nu poate fi scăzută, însă dr. Shetty consideră că există cu siguranță anumite obiceiuri zilnice care pot agrava aspectul lor, astfel:
Exfolierea excesivă
Exfolierea este importantă pentru menținerea porilor curați, însă excesul de exfoliere poate lipsi pielea de uleiurile ei naturale, ducând la o producție mărită de uleiuri, care măresc porii.
Ca regulă de bază, este utilă menținerea unei rutine de exfoliere regulate și delicate.
Evitarea factorilor de protecție solară
Daunele produse de soare pot afecta producția de colagen și elasticitatea pielii, care în schimb pot face porii să pară mai mari. Nu uita să aplici mereu cosmetice cu factor de protecție solară pentru a-ți proteja pielea de efectul nefast al razelor ultraviolete înainte de a ieși din casă.
Vaporizarea
În vreme ce vaporizarea poate fi utilă în curățarea porilor și eliminarea acumulărilor de reziduuri, căldura dilatează de asemenea vasele de sânge și duce la pori măriți. Supra-stimularea de la excesul de căldură poate produce inflamarea, lărgind și mai tare porii.
Metode eficiente prin care să estompezi aspectul porilor de la nivelul feței
Dacă ești în căutarea unor metode dovedite care să te ajute în lupta cu porii măriți, iată ce recomandă dr. Shetty:
Tratamente de stimulare a colagenului
Tratamentele din clinicile dermatologice, precum terapiile cu laser sau peelingul chimic, stimulează producția de colagen, care ajută la strângerea pielii și reduce aspectul porilor mari.
Tratament de microneedling
Ca procedură minim invazivă, tratamentul de microneedling implică folosirea unor ace miniscule care creează răni microscopice pe piele. Acesta stimulează producția de colagen, ducând la o piele mai fermă și mai netedă. Astfel se reduce la minimum aspectul porilor.
Peptide și retinol
Peptidele stimulează producția de colagen și cresc hidratarea pielii, reducând aspectul porilor. Retinolul exfoliază, reglează nivelul de sebum și stimulează producția de colagen, ducând la pori mai mici și o îmbunătățire a texturii pielii.
Incluzând aceste ingrediente în rutinele tale de skincare, poți observa progrese vizibile. Totuși se recomandă utilizarea lor corectă și consultarea unui specialist dermatolog.