De la fondul de ten în nuanța perfectă pentru tine, la fardul de obraz care te-a costat destul de mult, majoritatea produselor de frumusețe se pot deteriora sau își pot pierde eficiența dacă sunt depozitate incorect sau utilizate neglijent. Modul în care ai grijă de produsele tale cosmetice poate prelungi durata lor de valabilitate față de termenul indicat pe etichetă.
Cum să prelungești termenul de valabilitate al produselor cosmetice
Bianca Louzado, make-up artist și fondatoare a Code Beauty, a împărtășit pentru Vogue câteva trucuri cu ajutorul cărora afli cum să prelungești termenul de valabilitate al produselor cosmetice astfel încât să te bucuri la maximum de ele.
Ține-le departe de lumina solară
Produsele de makeup pot deveni de nefolosit dacă le păstrezi în lumina directă a soarelui sau le expui aburilor din cabina de duș. Lumina directă a razelor de soare poate cauza oxidarea produsele. Cosmeticele pe bază de uleiuri pot trece printr-o separare a emulsifianților care leagă un produs. În consecință, vei vedea că produsul cosmetic se transformă în două straturi, de apă și uleiuri, devenind imposibil de utilizate, explică make-up artistul.
Depozitează-le eficient
Bianca Louzado a furnizat mai multe detalii despre modul în care își depozitează cosmeticele. Aceasta păstrează fondurile de ten, rujurile și produsele cosmetice cu bază lichidă în frigider. Experta recomandă, dacă există posibilitatea, să investești într-un mic recipient tip frigider destinat cosmeticelor. Sau să găsești un spațiu în frigiderul din bucătărie. Astfel vei putea prelungi viața acestor produse importante pentru frumusețea ta.
Evită să împrumuți produsele de machiaj
În viziunea make-up artistului, produsele cosmetice trebuie să fie folosite exclusiv de tine. Evită să le împrumuți, căci te poți contamina de diferite afecțiuni ale pielii de la persoana care le-a folosit. De exemplu, te poți confrunta cu erupții cutanate din cauza bacteriilor.
Curăță pensulele de machiaj în mod regulat
Curățarea adecvată a pensulelor este un factor important. Din pacate, acestea pot deveni un mediu propice pentru acumularea de bacterii dăunătoare. Acestea din urmă pot ajunge direct pe pielea ta, producând acnee și alte infecții.
De preferat este să efectuezi curățarea lor cu ajutorul unor perii speciale, care ajută la igienizarea în profunzime și la eliminarea petelor rezistente. Poți găsi aceste ustensile specifice în magazinele de specialitate.
Evită să atingi cu degetele tuburile de cremă și de machiaj
Dacă nu te speli pe mâini suficient de bine, degetele pot avea o mulțime de bacterii. Dacă introduci degetele în recipiente, vei observa nu numai că se schimbă culoarea lor, ci și că se pierde din parfumul lor specific. Cremele în tub conțin de regulă o spatulă. Păstreaz-o mereu la îndemână și folosește-o, recomandă Bianca Louzado.
Semne că produsul tău de machiaj a expirat
Sunt mai multe indicii că un produs și-a pierdut proprietățile înaintea datei de expirare. Fondul de ten, de exemplu, se separă în straturi și începe să emane un miros ciudat, mai explică Louzado.
Pe de altă parte, creioanele corectoare dezvoltă un strat de mucegai de culoare verde. Fardurile de obraz tip cremă pot deveni albicioase și greu de întins. Rujurile și gloss-urile tind să-și schimbe textura și să capete un miros înțepător. Rimelul se va usca.
În egală măsură, fii atentă și la instrumentele de machiaj. Petele negre pe instrumentele, burețelul de machiaj și pensulele tale indică urme de mucegai. Este necesar să îți cureți instrumentele de machiaj în mod regulat pentru a evita inflamațiile pielii și a menține igiena acestora în permanență, mai precizează experta.
În ce condiții poți folosi în siguranță produse de machiaj expirate
Teoretic mai poți folosi produsele de machiaj chiar și după data de expirare, însă acestea pot deveni un teren fertil pentru bacterii, ducând la iritații ale pielii, infecții și acnee.
În viziunea dermatologului Manu Wali, director al Departamentului de dermatologie din Myrah (India), produsele de make-up și skincare au un ciclu de viață determinat de factori diverși, inclusiv ingredientele pe care le conțin și conservanții folosiți.
Cel mai bine este să respecți termenul de valabilitate marcat pe etichetă. Totuși, orice brand de makeup care folosește produse chimice sau organice permite întotdeauna un termen de 6 luni de folosință chiar și după data de expirare. Acest termen tampon de 6 luni nu e fix. Evită să folosești rujurile odată ce au expirat, atrage atenția specialistul.
În viziunea dermatologului, produsele cosmetice lichide și cremele pot deveni un teren fertil pentru dezvoltarea bacteriilor, în special dacă sunt păstrate în locuri umede. De aceea, trebuie aruncate imediat după ce au expirat. Produsele cosmetice tip pudră mai pot fi folosite o perioadă după expirare.
Efecte nefaste ale cosmeticelor expirate asupra pielii
Produsele de skincare și machiaj expirate pot dăuna serios aspectului pielii tale. Rimelurile tind să devină uscate și lipicioase și pot provoca iritații dacă vin în contact cu ochii. De asemenea, sunt un mediu prolific pentru bacterii, putând cauza infecții oculare. Dacă ai suferit deja de o infecție oculară, evită folosirea rimelului.
Fardurile de ochi pot provoca iritații și infecții. Fondurile de ten și creioanele corectoare expirate îți pot astupa porii, ducând la acnee. Fardul de obraz poate duce la iritații și erupții pe piele. Rujurile și gloss-urile pot cauza iritații și uscăciune a buzelor. De asemenea, este important să cureți regulat instrumentele tale de machiaj. Pensulele și burețelul de machiaj pot acumula bacterii când sunt folosite cu produse de makeup expirate.