În ultimul timp se consumă din ce în ce mai multe alimente picante. Acestea sunt adesea incluse inclusiv în burgeri, sosuri, în dressing-urile salatelor sau chiar și în smoothie-uri sau deserturi. Adesea se spune despre alimentele picante că ajută la slăbire și că dau un boost metabolismului pentru a arde mai ușor caloriile.
Cum să scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea picant
Cu toate acestea, alimentele picante pot afecta receptorii de durere din cavitatea bucală, provocând senzația de „fierbinte” și iritație. Pentru că de multe ori compusul activ din alimentele picante este solubil în grăsimi și nu în apă, metodele eficiente de calmare a arsurii trebuie să țină cont de această proprietate.
Printre cele mai frecvente metode de calmare a senzației de arsură sunt produsele lactate. Acestea sunt cunoscute pentru că ajută la diminuarea senzației. Laptele și alte produse lactate, precum iaurtul sau brânza, sunt printre cele mai eficiente metode de a reduce senzația de arsură. O proteină care se regăsește în astfel de produse, cazeina, acționează prin îndepărtarea moleculelor ce dau senzația de iuțeală din receptorii nervoși.
Pe lângă produsele lactate, mai există și alte metode care fac parte din lista cu metode despre cum să scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea picant.
Băuturile acide
Sucul de lămâie, sucul de roșii sau oțetul diluat pot reduce rapid disconfortul cauzat de alimentele picante. Aciditatea acestor băuturi modifică pH-ul din gură și poate diminua senzația de arsură.
Alimente care sunt bogate în amidon
Pe lângă multe alte beneficii pe care le au pentru sănătatea organismului, alimentele care sunt bogate în amidon pot acționa ca un burete, absorbând uleiurile picante și reducând intensitatea arsurii. Printre cele mai populare sunt pâinea, orezul sau cartofii. Pentru o reducere rapidă a senzației de iuțeală din cavitatea bucală, mestecă repede o felie de pâine.
Zahărul și mierea
Specialiștii în alimentație spun că o linguriță de miere poate ajuta la reducerea arsurii. Textura vâscoasă a mierii formează un strat protector peste receptorii din gură, ceea ce duce la neutralizarea senzației de arsură. Zahărul poate ajuta de asemenea la reducerea disconfortului.
Uleiurile vegetale precum uleiul de măsline
Clătirea gurii cu uleiuri vegetale, precum uleiul de măsline sau uleiul de cocos, poate ajuta la dizolvarea moleculelor ce dau senzația de arsură. Grăsimile din uleiuri sunt eficiente în îndepărtarea substanțelor lipofile, oferind o alinare rapidă.
Contrar instictelor primare, apa este ceva ce ar trebui să eviți atunci când ai consumat alimente prea picante. Apa poate răspândi moleculele în cavitatea bucală, amplificând senzația de arsură. De asemenea, băuturile carbogazoase pot agrava disconfortul prin stimularea receptorilor de durere.
Bucură-te de alimentele picante atât cât îți tolerează organismul. Gustul lor este inegalabil, dar te și poate face să suferi dacă nu te folosești de moderație.