Ultima masă a zilei poate juca un rol important în procesul de pierdere în greutate, dacă mânânci anumite alimente. Corpul va continua să ardă calorii în timp de dormi. Iată ce să incluzi în dieta ta pentru masa de seară.
Ce să mănânci la cină ca să arzi calorii toată noaptea
Menținerea unui deficit caloric este o metodă eficientă care te poate ajuta să slăbești. În același timp, însă, alegerea alimentelor potrivite pentru cină poate duce la beneficii majore pentru metabolism și pierderea în greutate.
Ca să înțelegi cum poate influența dieta ta organismul să ardă în continuare calorii după masă, este nevoie să știi ce este efectul termic al alimentelor, cunoscut sub prescurtarea TEF.
Efectul termic se referă la energia consumată de organism pentru a procesa și metaboliza alimentele pe care le consumi. Potrivit specialiștilor în nutriție, unii nutrienți au nevoie de mai multă energie pentru a fi digerați, absorbiți și metabolizați.
Dintre toate alimentele, proteinele au un efect termic mai mare decât grăsimile sau carbohidrații. Acest lucru înseamnă că proteinele cresc mai mult rata metabolică. Practic, o parte din caloriile pe care alimentele pe care le mănânci le au sunt utilizate în procesul de digestie și absorbție.
Proteinele cauzează TEF mai mare în organism, aproximativ 20–30% din conținutul energetic al proteinelor ingerate, în comparație cu carbohidrații (5–10%) și grăsimile (0–3%).
„Efectul termic al mâncatului este de aproximativ 10% din rata metabolică de odihnă”, spune Dr. Mark D. Haub, profesor de nutriție la Universitatea de Stat din Kansas. „Cu toate acestea, mulți factori pot influența acest lucru, inclusiv ora mesei.”, a adăugat Haub.