Indiferent dacă coci pâine de casă, pregătești un pui întreg sau faci o caserolă reconfortantă, unul dintre primii pași este aproape întotdeauna să preîncălzești cuptorul. Este unul dintre acei pași ai unei rețete pe care o faci instinctual, fără să te gândești prea mult de ce.
De ce e recomandat să preîncălzești cuptorul înainte să-l folosești
Te-ai întrebat vreodată dacă este necesar să preîncălzești cuptorul? Un răspuns foarte simplu la această întrebare este da, ar trebui să-l pornești aproape pentru toate rețetele.
Motivul necesită puține cunoștințe culinare și nu numai. Pentru început, trebuie să iei în considerare că nu toate cuptoarele se încălzesc la aceeași viteză, ceea ce înseamnă că poate dura 10 minute pentru un cuptor electric să se încălzească, în timp ce pentru un cuptor cu gaze s-ar putea încălzi mai repede. Poate părea drastic, dar este adevărat.
Gătirea cu abur
În afară de faptul că nu toate cuptoarele se încălzesc la aceeași viteză, există o explicație mai științifică care te poate ajuta să înțelegi de ce e important să-l preîncălzești.
Din perspectiva patiseriei, se întâmplă multe în primele 10 până la 15 minute de coacere, care sunt esențiale pentru obținerea unui produs perfect.
Preîncălzirea cuptorului este vitală pentru o prăjitură sau pentru pâine. Produsele de patiserie au nevoie de temperaturi ridicate pentru a crea abur în aluat și pentru a începe procesul de coacere.
Dacă începi să coci într-un cuptor rece, cel mai probabil vei avea un produs copt dens și uscat. Această ideea de „formare a aburului” se aplică și produselor necoapte.
Dacă ar fi să pui un pui între într-un cuptor rece și apoi să-l pornești direct la 180 de grade, umiditatea de la pui s-ar evapora, iar puiul ar fi foarte uscat la final.
Cuptorul rece funcționează pentru anumite alimente
Cele mai multe rețete recomandă preîncălzirea cuptorului înainte. Nu trebuie să cauți departe pe internet pentru a găsi o rețetă pe un site care să te ndume să faci o prăjitură într-un cuptor rece.
Prăjiturile la cuptor la rece au o istorie lungă, așa că nu fi surprinsă dacă secretul mamei sau al bunicii pentru acel tort din copilărie este, de sapt, să nu preâncălzești cuptorul ănainte. Această metodă asigură în mod eficient o metodă de gătire scăzută și lent.
Rezultatul este o crustă groasă, plăcut densă, asemănătoare caramelului. Timpul mai lung de gătire permite un timp mai lung de dospire, spun cei de la EatingWell.
Un alt aliment care se pregătește bine într-un cuptor care nu a fost preîncălzit este baconul. Căldura lentă ajută la formarea grăsimii din slănină și oferă o gătire uniformă.
Sfaturi pentru preîncălzirea cuptorului
Specialiștii recomandă să obișnuiești cuptorul cu o temperatură scăzută. Procesul de preîncălzire ar trebui să fie și el unul gradual.
A avea un cuptor preîncălzit la temperatură joasă este de ajutor în special dacă ești ocupată să pregătești o masă copioasă.
Un cuptor cu temperatură scăzută poate menține produsele calde în timp ce lucrezi la meniu, spun cei de la EatThis.
Ține cont de faptul că descinderea cuptorului de prea multe ori în timpul preîncălzirii poate scădea drastic temperatura. Acordă timp suficient cuptorului pentru a reveni la temperatura setată.