Arată bine ca decor, are un miros care te îmbie să savurezi cu fiecare ocazie, iar gustul lui nu are cum să fie egalat. Da, dovleacul este o legumă care cu greu poate avea un corespondent care să îndeplinească toate aceste criterii de mai sus.
De ce e recomdandat să consumi dovleac plăcintar toamna
Toamna este sezonul când revenim în case și simțim nevoia să ne cuibărim pe canapea, să ne uităm la filme și să savurăm ceva bun și cald. Plăcinta cu dovleac este una dintre preferatele care iubesc această legumă, iar sezonul lor este lung, un prilej numai bun ca să te bucuri de aroma și beneficiile lui cât mai mult timp.
Ai mai jos câteva dintre cele mai importante beneficii ale dovleacului.
Contribuie la sănătatea ochilor
Dovleacul este bogat în beta caroten, un antioxidant pe care corpul tău îl transformă în vitamina A. Vitamina A ajută la menținerea unei vederi bune, permițându-ți să vezi mai clar în lumină slabă. De asemenea, ajută la menținerea sănătății retinei și a corneei. Dovleacul este, de asemenea, bogat în vitamina C, ceea ce reduce riscul de a dezvolta degenerescență maculară și cataracte.
Scade riscul de cancer
„Dovlecii sunt plini de nutrienți și antioxidanți. Aceștia îi fac un aliment care luptă împotriva cancerului”, a spus Joshua George, manager de nutriție clinică și servicii pentru pacienți la Inspira Health. „Deoarece sunt bogați în vitamina A, dovlecii scad, de asemenea, riscul pentru anumite tipuri de cancer. Inclusiv cancerul de prostată și cel pulmonar.” În plus, dovleceii conțin carotenoizi, un pigment care funcționează ca un antioxidant. Carotenoizii pot reduce riscul de a dezvolta cancer de gât, pancreas, stomac și sân.