Făina de ovăz nu numai că este delicioasă, accesibilă și versatilă, dar are și o mulțime de beneficii pentru sănătate, de la stabilizarea zahărului din sânge până la reducerea nivelului de colesterol LDL. Acest lucru se datorează în mare parte conținutului său de fibre, care ajută și la sănătatea intestinului.
Făina de ovăz provoacă sau ameliorează constipația?
Mai exact, atunci când vine vorba de gestionarea constipației, fulgii de ovăz pot juca un rol util. Ai mai jos mai multe informații despre rolul fulgilor de ovăz în gestionarea constipației, alte alimente de consumat sau evitat pentru ameliorarea constipației și mai multe modalități de a trata constipația.
Constipația nu este deloc un moment plăcut și se poate simți cu adevărat ca o frustrare dacă pur și simplu nu poți găsi o soluție pentru ea. Potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și de Rinichi, simptomele constipației pot include:
- Mai puțin de trei scaune pe săptămână;
- Scaune dure, uscate sau nodulare;
- Dificultate sau durere la eliminarea scaunului;
- Senzație de evacuare incompletă, când simți că nu a trecut tot scaunul.
Sunt o sursă bună de fibre
Poate ai auzit că pentru ameliorarea constipației, fibrele sunt cheia. Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. Fibrele solubile absorb apa, deci formează o substanță asemanatoare unui gel în timpul digestiei. Fibrele insolubile nu absorb apa, astfel încât accelerează mișcarea alimentelor prin tractul digestiv și adaugă volum scaunului, conform Bibliotecii Naționale de Medicină. E indicat ca un adult să consume 22-34 de grame de fibre pe zi, în funcție de vârstă și sex.
Promovează un microbiom intestinal sănătos
Ovăzul este o sursă deosebit de bună de fibre solubile. Acesta conține beta-glucan, care este asociat cu o multitudine de beneficii pentru sănătate. Beta-glucanul ajută la promovarea unui microbiom intestinal sănătos și la prevenirea inflamației și a cancerului de colon.