S-a demonstrat că, în funcție de structura ADN-ului, oamenii pot slăbi sau pot acumula kilograme în plus mult mai ușor. Există gene specifice asociate cu menținerea unei greutăți minime, dar și cu apariția obezității.
De ce îți este greu să slăbești când urmezi o dietă
Specialiștii susțin că deții mai puțin control asupra greutății tale decât ai crede. Moștenirea ta genetică îți influențează greutatea în proporție de 40%.
Oamenii de știință au creat un scor al factorilor de risc genetic pentru a ajuta persoanele care își doresc să piardă în greutate. Scorul s-a dovedit mai scăzut în cazul persoanelor slabe. În cazul persoanelor care suferă de obezitate s-a dovedit mai crescut, potrivit studiului publicat în revista PLOS Genetics.
Studiul nu a inclus persoane cu tulburări mentale de alimentație sau afecțiuni medicale. Acesta s-a rezumat la persoanele sănătoase cu diferite variații de greutate.
O siluetă slabă se moștenește
Afecțiunile legate de obezitate, cum ar fi bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral sau diabetul de tip 2, sunt printre principalele cauze de mortalitate la nivel global.
Cercetătorii își doresc să aprofundeze studiul pentru a crea noi strategii de slăbire destinate persoanelor ce se nasc cu genele obezității.
Persoanele care nu se nasc cu genele obezității, dețin alte gene care le protejează împotriva dezvoltării unor probleme de greutate. La fel ca obezitatea, o siluetă slabă se moștenește.
Dacă nu știi de ce îți este greu să slăbești când urmezi o dietă, află că genetica are un rol important în tendința ta de a fi slabă sau de a dezvolta obezitate. În general, persoanele slabe au mai multe șanse să aibă mai multe rude slabe, iar persoanele obeze au mai multe șanse să aibă mai multe rude care suferă de obezitate.
Aproximativ o treime dintre oameni reușesc să mențină o greutate normală, în ciuda expunerii la medii alimentare sărace. O parte din calitățile acestora se datorează genelor moștenite. Totuși, alți factori, cum ar fi diferențele individuale ale stilului de viață sau microbii intestinali, pot fi responsabili.
Ipoteze
Studiul contestă presupunerea că persoanele supraponderale sunt leneșe sau lipsite de voință. Totodată există o mulțime de alți factori, pe lângă cei genetici, care determină greutatea unui pacient, cum ar fi dieta și efectuarea unor exerciții fizice, scrie CNN Health.
Prevalența în creștere a obezității este determinată de mai mulți factori. Aceștia includ consumul de alimente bogate în calorii și niveluri reduse de activitate fizică.
Persoanele mai slabe sunt predispuse genetic la un risc redus de apariție a obezității. Totuși, factorii de risc ai unui stil de viață nesănătos pot influența la fel de mult greutatea ca factorii genetici.
Se recomandă ca întotdeauna să-ți menții un program sănătos, indiferent de greutatea sau de predispoziția ta genetică. De asemenea, este important să te asiguri că ai o dietă bine echilibrată, faci exerciții fizice regulate, consumi alcool cu moderație, nu fumezi și dormi suficiente ore.
De asemenea, poți include în dieta ta, alimente care au aproape zero calorii. Printre acestea se numără: merele, afinele, morcovii sau varza furajeră (kale).