De ce mâncăm iepurași din ciocolată de Paște

Paștele este una dintre cele mai semnificative sărbători ale calendarului creștin ortodox. Acesta a fost dintotdeauna asociat mâncărurilor simbolice, precum mielul sau colacii în mijlocul cărora se așază ouă roșii. Iepurele însă, un alt animal asociat Sărbătorilor Pascale, nu este menționat în Biblie. Ciocolata, de asemenea, este un aliment care provine din Lumea Nouă, iar aceasta nu a fost accesibilă maselor decât începând cu mijlocul anilor 1800. În cazul acesta, de ce mâncăm iepurași din ciocolată?

Publicat: 20 aprilie 2021, 8:20
Actualizat: 22 aprilie 2021, 14:02
Germanii au îmbrățișat acest personaj fictiv „Oschter Haws” (sau „Osterhause”), ca un iepure care aducea copiilor ouă de Paște / Shutterstock

Răspunsul constă într-o combinație deosebită a comerțului, cofetăriei și imigrației.

Tradițiile Pascale includ o serie de elemente preluate din vechile tradiții păgâne, adaptate noilor religii creștine. Iepurele este unul dintre animalele cunoscute pentru fertilitatea sa, iar primăvara este anotimpul ideal al fertilității și renașterii. Nu e de mirare că cele două au fost asociate.

Deși adoptat în mai multe culturi creștine, iepurașul de Paște nu a primit niciodată o interpretare creștină specifică”, conform unei Enciclopedii a religiilor, citată de Mentalfloss.com.

De ce mâncăm iepurași din ciocolată

Ostara, zeița germanică a fertilității, venerată în perioada pre-creștină, avea drept însoțitor un iepure. Ostara era sărbătorită chiar pe 21 martie, cu ocazia echinocțiului de primăvară. Cuvântul „Ostern”, Paște în limba germană este derivat din numele acesteia.

În cadrul festivalului de celebrare a acestei zeițe oamenii ar fi mâncat ouă iar cojile lor le-ar fi îngropat în pământ pentru a încuraja fertilitatea. Acest procedeu ar fi întâlnit de asemenea și în alte culturi precum cea egipteană, sau înn Babilon.

Germanii au îmbrățișat acest personaj fictiv „Oschter Haws” (sau „Osterhause”), ca un iepure care aducea copiilor ouă de Paște. Se presupune că prima mențiune scrisă a lui „osterhause” a avut loc în 1684, în notițele medicului Heidelberg, în care acesta discută despre dezavantajele consumului excesiv de ouă de Paște. Desigur, preocuparea medicului german pate rămâne în continuare valabilă.

Muzeul Iepurașului de Paște din Munchen deține exponate ale unor iepuri fabricați din lemn sau material, al căror cap era detașabil pentru a ascunde bomboane în interior. Aceștia erau strămoșii iepurașului din ciocolată, dar care aducea dulciuri copiilor.

În timpul Revoluției Industriale, care a început odată cu secolul al XVII-lea, clasele de mijloc au început au început a avea acces la ciocolată, care anterior fusese destinată doar burghezilor sau nobilimii. Ciocolata fusese consumată până atunci sub formă lichidă, însă mecanizarea a permis transformarea acesteia în formă solidă, la costuri accesibile.

Pe măsură ce consumul de ciocolată a devenit mai accesibil, Anton Reiche, unul dintre cei mai cunoscuți producători germani de ciocolată, a creat tot felul de matrițe foarte detaliate din tablă pentru delicioasa iocolată, și nu doar sub forma unui iepure.

Iepurașul de ciocolată a trecut printr-o lungă istorie până a ajunge la forma sa actuală / Shutterstock

Iepurașul din ciocolată traversează Oceanul Atlantic

Olandezii imigranți din Pennsylvania au adus în SUA și iepurașul pascal care le aducea copiilor cuminți ouă colorate.

În 1890, negustorul Robert L. Strohecker aducea în magazinul său un iepure din ciocolată, cu o înălțime de 1, 53 cm, pentru a atrage clienții în perioada Paștelui. Să îți faci reclamă cu un iepure din ciocolată a devenit un lucru tot mai popular. Între timp dimensiunea iepurelui din ciocolată s-a redus tot mai mult pentru a deveni un cadou potrivit pentru cei mici.

Paștele se apropie și pentru că ai fost cuminte iepurașul din ciocolată te va vizita cu siguranță. În cazul în care vei fi „forțată” de împrejurări să mănânci ciocolată, citește înainte despre beneficiile acestui aliment.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Rețete
Friptură de miel cu vin și usturoi. Rețetă pentru masa de Paște
Dacă ești în căutare de rețete culinare tradiționale pentru masa de Paște, îți oferim drept inspirație și rețeta de friptură de miel cu vin și usturoi. Este simplă, rapidă și ușoară. Friptura de miel...
2
Timp liber
Cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Trucuri ca să iasă perfecte
Paștele se apropie și gospodinele își doresc să pună pe masă cele mai bune preparate. Descoperă cât timp se fierb ouăle pentru Paște, înainte de a fi vopsite. Mai jos găsești câteva trucuri ca...
3
Horoscop
3 zodii au noroc în dragoste până pe 7 mai 2024. Luna aceasta promite sentimente intense
Luna mai 2024 ne aduce atât de mult noroc în dragoste încât s-ar putea să fim fericiți toată luna. Anumiți nativi sunt îndrăgostiți și pot ajunge să facă pasul cel mare. Ai mai jos...
4
Timp liber
Ouă vopsite cu șervețele. Cum poți avea cele mai frumoase modele
În mod tradițional, ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Creștinii ortodocși obișnuiesc să înroșească ouăle de Paște sau să le ofere diferite modele spectaculoase. Îți oferim în cele ce urmează o nouă...
5
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024. Taurii au noroc în relațiile de iubire
Specialiștii în astrologie au pregătit surprize de proporții pentru nativii din zodiac. Horoscopul dragostei pentru luna mai 2024 vine cu unele transformări pe plan sentimental. Descoperă ce se potrivește pentru tine în funcție de...
PARTENERI