Răspunsul constă într-o combinație deosebită a comerțului, cofetăriei și imigrației.
Tradițiile Pascale includ o serie de elemente preluate din vechile tradiții păgâne, adaptate noilor religii creștine. Iepurele este unul dintre animalele cunoscute pentru fertilitatea sa, iar primăvara este anotimpul ideal al fertilității și renașterii. Nu e de mirare că cele două au fost asociate.
„Deși adoptat în mai multe culturi creștine, iepurașul de Paște nu a primit niciodată o interpretare creștină specifică”, conform unei Enciclopedii a religiilor, citată de Mentalfloss.com.
De ce mâncăm iepurași din ciocolată
Ostara, zeița germanică a fertilității, venerată în perioada pre-creștină, avea drept însoțitor un iepure. Ostara era sărbătorită chiar pe 21 martie, cu ocazia echinocțiului de primăvară. Cuvântul „Ostern”, Paște în limba germană este derivat din numele acesteia.
În cadrul festivalului de celebrare a acestei zeițe oamenii ar fi mâncat ouă iar cojile lor le-ar fi îngropat în pământ pentru a încuraja fertilitatea. Acest procedeu ar fi întâlnit de asemenea și în alte culturi precum cea egipteană, sau înn Babilon.
Germanii au îmbrățișat acest personaj fictiv „Oschter Haws” (sau „Osterhause”), ca un iepure care aducea copiilor ouă de Paște. Se presupune că prima mențiune scrisă a lui „osterhause” a avut loc în 1684, în notițele medicului Heidelberg, în care acesta discută despre dezavantajele consumului excesiv de ouă de Paște. Desigur, preocuparea medicului german pate rămâne în continuare valabilă.
Muzeul Iepurașului de Paște din Munchen deține exponate ale unor iepuri fabricați din lemn sau material, al căror cap era detașabil pentru a ascunde bomboane în interior. Aceștia erau strămoșii iepurașului din ciocolată, dar care aducea dulciuri copiilor.
În timpul Revoluției Industriale, care a început odată cu secolul al XVII-lea, clasele de mijloc au început au început a avea acces la ciocolată, care anterior fusese destinată doar burghezilor sau nobilimii. Ciocolata fusese consumată până atunci sub formă lichidă, însă mecanizarea a permis transformarea acesteia în formă solidă, la costuri accesibile.
Pe măsură ce consumul de ciocolată a devenit mai accesibil, Anton Reiche, unul dintre cei mai cunoscuți producători germani de ciocolată, a creat tot felul de matrițe foarte detaliate din tablă pentru delicioasa iocolată, și nu doar sub forma unui iepure.
Iepurașul din ciocolată traversează Oceanul Atlantic
Olandezii imigranți din Pennsylvania au adus în SUA și iepurașul pascal care le aducea copiilor cuminți ouă colorate.
În 1890, negustorul Robert L. Strohecker aducea în magazinul său un iepure din ciocolată, cu o înălțime de 1, 53 cm, pentru a atrage clienții în perioada Paștelui. Să îți faci reclamă cu un iepure din ciocolată a devenit un lucru tot mai popular. Între timp dimensiunea iepurelui din ciocolată s-a redus tot mai mult pentru a deveni un cadou potrivit pentru cei mici.
Paștele se apropie și pentru că ai fost cuminte iepurașul din ciocolată te va vizita cu siguranță. În cazul în care vei fi „forțată” de împrejurări să mănânci ciocolată, citește înainte despre beneficiile acestui aliment.