Se apropie vara, iar acest lucru înseamnă valuri de căldură puternică, dar și furtuni violente. Potrivit Serviciului Național de Meteorologie, fulgerele sunt cele mai active din iunie până în septembrie, ceea ce face ca sezonul care urmează să fie cea mai importantă perioadă a anului pentru siguranța împotriva acestora.
De ce nu e recomandat să faci duș în timpul unei furtuni
Deși șansa de a fi lovită de un fulger este redusă, merită totuși să respecți câteva măsuri de siguranță de bază. Una dintre ele, la care poate nu te-ai gândit, are legătură cu dușul.
Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), aproximativ o treime din leziunile provocate de trăsnete se produc în interior. Una dintre modalitățile prin care se pot produce este prin intermediul apei curente.
Fulgerul poate trece prin instalațiile sanitare ale unei clădiri. Deși riscul este mai mare în cazul țevilor metalice, comparativ cu cele din plastic, specialiștii recomandă în continuare oamenilor să evite activități precum umplerea căzii, dușul sau spălarea vaselor în timpul furtunii.
Pentru siguranță, ar trebui să aștepți cel puțin 30 de minute după terminarea furtunii înainte de a relua aceste activități. Cele mai riscante momente sunt, de fapt, la începutul și la sfârșitul furtunii.
Alte activități în interior de evitat în timpul unei furtuni
Fulgerul poate călători și prin sistemele de rețea electrică, radio și de televiziune, precum și prin firele metalice sau structurile din beton. Așadar, oricât de tentant ar fi să te uiți la emisiunea ta preferată sau să urmărești un maraton pe TV, specialiștii te sfătuiesc să nu folosești niciun aparat conectat la prize electrice în timpul furtunii.
Vestea bună este că telefonul mobil este în regulă de utilizat, dacă nu este la încărcat. De asemenea, specialiștii recomandă să eviți să te întinzi pe podele din beton sau să stai aproape de ferestre.