Dacă o tigaie încinsă este plasată sub apă rece, poate apărea șocul termic, care o distruge. Din cauza scăderii rapide a temperaturii, pot apărea deformări și crăpături. Dacă se produce deformare în partea inferioară, aceasta va deveni inegală, iar tigaia nu va sta uniform pe plită.
– Un reprezentant al mărcii Calphalon.
Odată cu deformarea, degradarea tigăii va avea impact și asupra mâncării pe care o gătim în ea. Pe suprafața tigăii vor exista doar unele zone calde, în timp ce altele vor rămâne reci, iar acest lucru se întâmplă destul de repede. Din acest motiv nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece.
Metalele se dilată atunci când sunt încălzite și se micșorează atunci când sunt răcite.
– Philicia Frasson, manager al All-Clad
Acest fenomen nu se observă cu ochiul liber, însă este o caracteristică a metalelor de care trebuie neapărat să ții cont.
Cum să întreții tigăile și alte vase, în funcție de materialul lor
Durata de viață a vaselor in bucătărie depinde în mare parte și de felul în care acestea sunt întreținute. Iată care sunt recomandările, în funcție de materialul din care sunt făcute.
Vase din oțel inoxidabil
Vasele din oțel inoxidabil se lasă la răcit timp de câteva minute. Ulterior, ele trebuie lăsate la înmuiat în apă caldă cu detergent de vase. Abia după ce s-au înmuiat pot fi spălate în mod obișnuit. Petele mai dure de grăsime sau resturile de alimente arse pot necesita frecarea cu ajutorul unui burete de sârmă.
O altă opțiune, mai puțin cunoscută, este adăugarea de apă cu bicarbonat de sodiu într-o tigaie. Aceasta se pune la încălzit pe aragaz, iar zonele arse se îndepărtează cu o lingură de lemn. După o curățare amănunțită, vasul se șterge cu o cârpă moale.
Vase antiaderente
Cea mai bună metodă de curățare a vaselor antiaderente este spălarea manuală. Folosește un detergent lichid pentru vase și un burete, ori o perie cu păr moale. Reziduurile dificile pot fi înlăturate tot manual, în apă fierbinte. Pe suprafețele antiaderente nu este recomandat buretele de sârmă. Nu folosi nici detergenți abrazivi ori bicarbonat de sodium. În caz contrar, finisajul s-ar putea deteriora.
Vase din fontă
După utilizare, vasele din fontă trebuie lăsate să se răcească complet înainte de a fi spălate. Nu se recomandă detergentul. În schimb, curățarea se face cu ajutorul unei perii rigide, în apă fierbinte. În timp ce tigaia este caldă poți aplica un strat ușor de spray pentru gătit, ori ulei vegetal. Șterge excesul cu un prosop de hârtie.
Alte obiceiuri greșite care îți vor strica tigaia
Încălzești prea tare o tigaie goală: Dacă pui mâncarea într-o tigaie supraîncălzită, riști ca aceasta să se lipească și să se ardă. Astfel de resturi sunt foarte greu de curățat.
Sarea în apă: Este greșit să adaugi sarea în apă rece. Trebuie mai întâi ca aceasta să atingă punctul de fierbere. Ține minte, sarea se dizolvă în apă doar la temperaturi ridicate.
Ustensilele metalice: Nu folosi ustensile din metal pe suprafața tigăilor antiaderente.