De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece

Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece. Dacă te-ai întrebat de ce, răspunsul îl ai chiar aici.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:55 / Actualizat: 11 February 2021, 18:46

Degradarea se produce treptat, atât în cazul tigăilor, cât și al oalelor și tăvilor. Ele încep să nu mai stea în poziție dreaptă pe aragaz sau în cuptor, iar în locul unui preparat delicios te trezești cu unul ars și pe alocuri nefăcut.

Pentru a economisi timp, ori din pură neglijență, nu ai acordat atenție unui aspect foarte important: modul de întreținere. Mai exact, nu ai spălat tigaia în mod corespunzător.

De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece

La fel cum în cazul hainelor ții cont de mențiunile de pe etichetă atunci când le speli, și în cazul vaselor sunt câteva reguli pe care nu ar trebui să le încalci. În caz contrar, ele se vor deteriora chiar mai repede decât te-ai aștepta. O bună întreținere asigură o perioadă prelungită de utilizare. Descoperă de ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece .

Imaginează-ți că faci o baie fierbinte și, imediat cum ai ieșit, te arunci într-un lac înghețat. Cam așa „se simte” tigaia ta atunci când o iei de pe aragaz și o arunci sub jetul de apă rece.

Experții de la All-Clad și Calphalon au oferit și explicația științifică pentru ca nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece, pentru Huffpost.com.

Dacă o tigaie încinsă este plasată sub apă rece, poate apărea șocul termic, care o distruge. Din cauza scăderii rapide a temperaturii,  pot apărea deformări și crăpături. Dacă se produce deformare în partea inferioară, aceasta  va deveni inegală, iar tigaia nu va sta uniform pe plită.

– Un reprezentant al mărcii Calphalon.

Odată cu deformarea, degradarea tigăii va avea impact și asupra mâncării pe care o gătim în ea. Pe suprafața tigăii vor exista doar unele zone calde, în timp ce altele vor rămâne reci, iar acest lucru se întâmplă destul de repede. Din acest motiv nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece.

Metalele se dilată atunci când sunt încălzite și se micșorează atunci când sunt răcite.

– Philicia Frasson, manager al All-Clad

Acest fenomen nu se observă cu ochiul liber, însă este o caracteristică a metalelor de care trebuie neapărat să ții cont.

Cum să întreții tigăile și alte vase, în funcție de materialul lor

Durata de viață a vaselor in bucătărie depinde în mare parte și de felul în care acestea sunt întreținute. Iată care sunt recomandările, în funcție de materialul din care sunt făcute.

Vase din oțel inoxidabil

Vasele din oțel inoxidabil se lasă la răcit timp de câteva minute. Ulterior, ele trebuie lăsate la înmuiat în apă caldă cu detergent de vase. Abia după ce s-au înmuiat pot fi spălate în mod obișnuit. Petele mai dure de grăsime sau resturile de alimente arse pot necesita frecarea cu ajutorul unui burete de sârmă.

O altă opțiune, mai puțin cunoscută, este adăugarea de apă cu bicarbonat de sodiu într-o tigaie. Aceasta se pune la încălzit pe aragaz, iar zonele arse se îndepărtează cu o lingură de lemn. După o curățare amănunțită, vasul se șterge cu o cârpă moale.

Vase antiaderente

Cea mai bună metodă de curățare a vaselor antiaderente este spălarea manuală. Folosește un detergent lichid pentru vase și un burete, ori o perie cu păr moale. Reziduurile dificile pot fi înlăturate tot manual, în apă fierbinte. Pe suprafețele antiaderente nu este recomandat buretele de sârmă. Nu folosi nici detergenți abrazivi ori bicarbonat de sodium. În caz contrar, finisajul s-ar putea deteriora.

Vase din fontă

După utilizare, vasele din fontă trebuie lăsate să se răcească complet înainte de a fi spălate. Nu se recomandă detergentul. În schimb, curățarea se face cu ajutorul unei perii rigide, în apă fierbinte.  În timp ce tigaia este caldă poți aplica un strat ușor de spray pentru gătit, ori ulei vegetal. Șterge excesul cu un prosop de hârtie.

Alte obiceiuri greșite care îți vor strica tigaia

Încălzești prea tare o tigaie goală: Dacă pui mâncarea într-o tigaie supraîncălzită, riști ca aceasta să se lipească și să se ardă. Astfel de resturi sunt foarte greu de curățat.

Sarea în apă: Este greșit să adaugi sarea în apă rece. Trebuie mai întâi ca aceasta să atingă punctul de fierbere. Ține minte, sarea se dizolvă în apă doar la temperaturi ridicate.

Ustensilele metalice: Nu folosi ustensile din metal pe suprafața tigăilor antiaderente.

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Ducii de Cambridge în timp ce iau parte la Earthshot Prize
Divertisment
Limbajul corporal al Ducilor de Cambridge la evenimentul Earthshot Prize. Ce spun experții despre Kate Middleton și Prințul William
Kate Middleton și Prințul William au atras atenția tuturor la prima gală a evenimentului Earthshot Prize. Acesta a fost organizat la Alexandra Palace din Londra, iar pe lista de invitați s-au regăsit nume precum...
2
O femeie frumoasă care poartă o rochie neagră și aripi cu pene negre în timp ce înfățișează una din cele mai toxice zodii
Horoscop
Cele mai toxice zodii. Nativii care au întotdeauna relații problematice
Fie că au o atitudine negativistă sau că sunt nepăsători cu privire la sentimentele celor din jur, anumiți nativi se numără printre cele mai toxice zodii. Cu toate acestea, în ciuda laturii lor întunecate,...
3
Kate Middleton în anul 2020, în timpul unui eveniment oficial din Londra. În natură, cu verdeață pe fundal, e îmbrăcată în uniformă de cercetaș, cu o cămașă albastră, vestă neagră și eșarfă la gât cu roșu
Divertisment
Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe care le preferă Kate Middleton se numără multe preparate sănătoase, vegetariene, ce o ajută să își mențină silueta de...
4
Rebel Willson cu părul prins într-un coc și o rochie cu paiete neagrăîn timp ce pozează pe covorul roșu la Festivalul de Film de la New York din 2021
Divertisment
Rebel Wilson și-a expus silueta. Cum a fost fotografiată actrița în Beverly Hills
Rebel Wilson a atras atenția tuturor atunci când și-a expus silueta pe străzile din Beverly Hills. Actrița în vârstă de 41 de ani a trecut printr-un proces de transformare corporală în ultimii doi ani....
5
Angelina Jolie, pe covorul roșu, la premiera Eternals, fotografie portret
Divertisment
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu
Angelina Jolie a mers la premiera Eternals cu cinci dintre copiii săi. Actrița a strălucit pe covorul roșu într-o ținută spectaculoasă, iar copiii săi au furat lumina reflectoarelor. Cea care a atras atenția tuturor...
PARTENERI
×