Reclamă

De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece

Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece. Dacă te-ai întrebat de ce, răspunsul îl ai chiar aici.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:55 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:46

Degradarea se produce treptat, atât în cazul tigăilor, cât și al oalelor și tăvilor. Ele încep să nu mai stea în poziție dreaptă pe aragaz sau în cuptor, iar în locul unui preparat delicios te trezești cu unul ars și pe alocuri nefăcut.

Pentru a economisi timp, ori din pură neglijență, nu ai acordat atenție unui aspect foarte important: modul de întreținere. Mai exact, nu ai spălat tigaia în mod corespunzător.

De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece

La fel cum în cazul hainelor ții cont de mențiunile de pe etichetă atunci când le speli, și în cazul vaselor sunt câteva reguli pe care nu ar trebui să le încalci. În caz contrar, ele se vor deteriora chiar mai repede decât te-ai aștepta. O bună întreținere asigură o perioadă prelungită de utilizare. Descoperă de ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece .

Imaginează-ți că faci o baie fierbinte și, imediat cum ai ieșit, te arunci într-un lac înghețat. Cam așa „se simte” tigaia ta atunci când o iei de pe aragaz și o arunci sub jetul de apă rece.

Experții de la All-Clad și Calphalon au oferit și explicația științifică pentru ca nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece, pentru Huffpost.com.

Reclamă

Dacă o tigaie încinsă este plasată sub apă rece, poate apărea șocul termic, care o distruge. Din cauza scăderii rapide a temperaturii,  pot apărea deformări și crăpături. Dacă se produce deformare în partea inferioară, aceasta  va deveni inegală, iar tigaia nu va sta uniform pe plită.

– Un reprezentant al mărcii Calphalon.

Odată cu deformarea, degradarea tigăii va avea impact și asupra mâncării pe care o gătim în ea. Pe suprafața tigăii vor exista doar unele zone calde, în timp ce altele vor rămâne reci, iar acest lucru se întâmplă destul de repede. Din acest motiv nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece.

Reclamă

Metalele se dilată atunci când sunt încălzite și se micșorează atunci când sunt răcite.

– Philicia Frasson, manager al All-Clad

Acest fenomen nu se observă cu ochiul liber, însă este o caracteristică a metalelor de care trebuie neapărat să ții cont.

Cum să întreții tigăile și alte vase, în funcție de materialul lor

Durata de viață a vaselor in bucătărie depinde în mare parte și de felul în care acestea sunt întreținute. Iată care sunt recomandările, în funcție de materialul din care sunt făcute.

Vase din oțel inoxidabil

Vasele din oțel inoxidabil se lasă la răcit timp de câteva minute. Ulterior, ele trebuie lăsate la înmuiat în apă caldă cu detergent de vase. Abia după ce s-au înmuiat pot fi spălate în mod obișnuit. Petele mai dure de grăsime sau resturile de alimente arse pot necesita frecarea cu ajutorul unui burete de sârmă.

O altă opțiune, mai puțin cunoscută, este adăugarea de apă cu bicarbonat de sodiu într-o tigaie. Aceasta se pune la încălzit pe aragaz, iar zonele arse se îndepărtează cu o lingură de lemn. După o curățare amănunțită, vasul se șterge cu o cârpă moale.

Vase antiaderente

Cea mai bună metodă de curățare a vaselor antiaderente este spălarea manuală. Folosește un detergent lichid pentru vase și un burete, ori o perie cu păr moale. Reziduurile dificile pot fi înlăturate tot manual, în apă fierbinte. Pe suprafețele antiaderente nu este recomandat buretele de sârmă. Nu folosi nici detergenți abrazivi ori bicarbonat de sodium. În caz contrar, finisajul s-ar putea deteriora.

Vase din fontă

După utilizare, vasele din fontă trebuie lăsate să se răcească complet înainte de a fi spălate. Nu se recomandă detergentul. În schimb, curățarea se face cu ajutorul unei perii rigide, în apă fierbinte.  În timp ce tigaia este caldă poți aplica un strat ușor de spray pentru gătit, ori ulei vegetal. Șterge excesul cu un prosop de hârtie.

Alte obiceiuri greșite care îți vor strica tigaia

Încălzești prea tare o tigaie goală: Dacă pui mâncarea într-o tigaie supraîncălzită, riști ca aceasta să se lipească și să se ardă. Astfel de resturi sunt foarte greu de curățat.

Sarea în apă: Este greșit să adaugi sarea în apă rece. Trebuie mai întâi ca aceasta să atingă punctul de fierbere. Ține minte, sarea se dizolvă în apă doar la temperaturi ridicate.

Ustensilele metalice: Nu folosi ustensile din metal pe suprafața tigăilor antiaderente.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care privește cu jind un desert de pe o farfurie
Lifestyle
Trucuri pentru a păcăli foamea. Ce să faci ca să reduci poftele din timpul zilei
Poftele îți dau bătăi de cap? Simți că, oricât de mult ai încerca să te menții cu planul tău de dietă, poftele îți stau în mod constant în cale? Ai mai jos câteva trucuri...
2
O femeie frumoasă într-o rochie albastră pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 20 martie 2023
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 20 martie 2023. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrele vorbesc despre trei zodii norocoase în ziua de 20 martie 2023. Acești nativi vor avea parte de multe reușite pe plan personal și profesional. Se anunță și câștiguri financiare remarcabile pentru zodiile care...
3
Kate Middleton alături de soțul ei în cadrul unui eveniment din 2014 în Noua Zeelandă
Divertisment
Ținute albe purtate de Kate Middleton. Cele mai apreciate alegeri vestimenare ale Ducesei de Wales
Am realizat un top cu cele mai frumoase ținute albe purtate de Kate Middleton, apreciindu-i stilul aparte. Ducesa de Wales este una dintre cele mai îndrăgite figuri din istoria Familiei Regale Britanice. Atât criticii...
4
Kate Middleton și Prințul William în Londra la un eveniment public
Divertisment
Cadoul Prințului William pentru Rose Hanbury. Ce spune presa internațională despre infidelitatea Prințului de Wales
Presa internațională vorbește despre cadoul Prințului William pentru Rose Hanbury. Se zvonește că cei doi ar fi avut o relație și că Prințul de Wales i-ar fi fost infidel soției sale, Kate Middleton. Zvonurile...
5
O femeie frumoasă îmbrăcată într-o rochie albă, fotografiată pe stânci înverzite
Horoscop
Zodii care vor avea probleme în relație pe 19 martie 2023. Nativii care intră în conflict cu partenerul
Sunt trei zodii care vor avea probleme în relație pe 19 martie 2023, în timpul pătratului Venus Pluto. Nativii vor observa că lucrurile nu sunt atât de fabuloase pe cât și-ar dorit ei să...
PARTENERI
×