Reclamă

De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece

Ai observat cum, în timp, calitatea tigăii scade? Se deformează și începe să ardă jumătate din mâncare, iar cealaltă rămâne nefăcută. Poate ți s-a mai spus că nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece. Dacă te-ai întrebat de ce, răspunsul îl ai chiar aici.

Publicat: 5 februarie 2021, 18:55 / Actualizat: 11 februarie 2021, 18:46

Degradarea se produce treptat, atât în cazul tigăilor, cât și al oalelor și tăvilor. Ele încep să nu mai stea în poziție dreaptă pe aragaz sau în cuptor, iar în locul unui preparat delicios te trezești cu unul ars și pe alocuri nefăcut.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru a economisi timp, ori din pură neglijență, nu ai acordat atenție unui aspect foarte important: modul de întreținere. Mai exact, nu ai spălat tigaia în mod corespunzător.

De ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece

La fel cum în cazul hainelor ții cont de mențiunile de pe etichetă atunci când le speli, și în cazul vaselor sunt câteva reguli pe care nu ar trebui să le încalci. În caz contrar, ele se vor deteriora chiar mai repede decât te-ai aștepta. O bună întreținere asigură o perioadă prelungită de utilizare. Descoperă de ce nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece .

Imaginează-ți că faci o baie fierbinte și, imediat cum ai ieșit, te arunci într-un lac înghețat. Cam așa „se simte” tigaia ta atunci când o iei de pe aragaz și o arunci sub jetul de apă rece.

Experții de la All-Clad și Calphalon au oferit și explicația științifică pentru ca nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece, pentru Huffpost.com.

Reclamă

Dacă o tigaie încinsă este plasată sub apă rece, poate apărea șocul termic, care o distruge. Din cauza scăderii rapide a temperaturii,  pot apărea deformări și crăpături. Dacă se produce deformare în partea inferioară, aceasta  va deveni inegală, iar tigaia nu va sta uniform pe plită.

– Un reprezentant al mărcii Calphalon.

Odată cu deformarea, degradarea tigăii va avea impact și asupra mâncării pe care o gătim în ea. Pe suprafața tigăii vor exista doar unele zone calde, în timp ce altele vor rămâne reci, iar acest lucru se întâmplă destul de repede. Din acest motiv nu e recomandat să speli niciodată o tigaie încinsă cu apă rece.

Reclamă

Metalele se dilată atunci când sunt încălzite și se micșorează atunci când sunt răcite.

– Philicia Frasson, manager al All-Clad

Acest fenomen nu se observă cu ochiul liber, însă este o caracteristică a metalelor de care trebuie neapărat să ții cont.

Cum să întreții tigăile și alte vase, în funcție de materialul lor

Durata de viață a vaselor in bucătărie depinde în mare parte și de felul în care acestea sunt întreținute. Iată care sunt recomandările, în funcție de materialul din care sunt făcute.

Vase din oțel inoxidabil

Vasele din oțel inoxidabil se lasă la răcit timp de câteva minute. Ulterior, ele trebuie lăsate la înmuiat în apă caldă cu detergent de vase. Abia după ce s-au înmuiat pot fi spălate în mod obișnuit. Petele mai dure de grăsime sau resturile de alimente arse pot necesita frecarea cu ajutorul unui burete de sârmă.

O altă opțiune, mai puțin cunoscută, este adăugarea de apă cu bicarbonat de sodiu într-o tigaie. Aceasta se pune la încălzit pe aragaz, iar zonele arse se îndepărtează cu o lingură de lemn. După o curățare amănunțită, vasul se șterge cu o cârpă moale.

Vase antiaderente

Cea mai bună metodă de curățare a vaselor antiaderente este spălarea manuală. Folosește un detergent lichid pentru vase și un burete, ori o perie cu păr moale. Reziduurile dificile pot fi înlăturate tot manual, în apă fierbinte. Pe suprafețele antiaderente nu este recomandat buretele de sârmă. Nu folosi nici detergenți abrazivi ori bicarbonat de sodium. În caz contrar, finisajul s-ar putea deteriora.

Vase din fontă

După utilizare, vasele din fontă trebuie lăsate să se răcească complet înainte de a fi spălate. Nu se recomandă detergentul. În schimb, curățarea se face cu ajutorul unei perii rigide, în apă fierbinte.  În timp ce tigaia este caldă poți aplica un strat ușor de spray pentru gătit, ori ulei vegetal. Șterge excesul cu un prosop de hârtie.

Alte obiceiuri greșite care îți vor strica tigaia

Încălzești prea tare o tigaie goală: Dacă pui mâncarea într-o tigaie supraîncălzită, riști ca aceasta să se lipească și să se ardă. Astfel de resturi sunt foarte greu de curățat.

Sarea în apă: Este greșit să adaugi sarea în apă rece. Trebuie mai întâi ca aceasta să atingă punctul de fierbere. Ține minte, sarea se dizolvă în apă doar la temperaturi ridicate.

Ustensilele metalice: Nu folosi ustensile din metal pe suprafața tigăilor antiaderente.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 20 mai – 26 mai 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Deciziile spontane sunt la ordinea zilei pentru nativii din zodiac. Horoscopul săptămânii 20 mai – 26 mai 2024 îți aduce previziuni astrale pentru toate zodiile. Vor exista probleme pe plan financiar și momente de...
2
O femeie îmbrăcată elegant, în cadru feeric
Horoscop
Zodiile care sunt cei mai buni profesori. Nativii care au darul predării
Ești un profesor care caută să descopere secretele din spatele priceperii sale la catedră sau doar vrei să înțelegi care nativi au abilități înnăscute de predare? Ai mai jos o listă făcută de astrologi...
3
Shiloh Jolie-Pitt cu părul prins la un eveniment public
Divertisment
Shiloh Jolie-Pitt s-a filmat dansând. Fiica Angelinei Jolie e de nerecunoscut după ce și-a tuns părul scurt
Shiloh Jolie-Pitt s-a filmat dansând. Fiica Angelinei Jolie e de nerecunoscut de când a decis să treacă printr-o schimbare radicală de look. Adolescenta s-a tuns scurt și se bucură de această perioadă așa cum...
4
Leonardo DiCaprio cu o șapcă pe cap și în timp ce vorbește la un telefon
Divertisment
Cum petrece Leonardo DiCaprio atunci când nu-l vede nimeni. Actorul și Vittoria Ceretti nu au mai ținut cont de nimic
S-a aflat cum petrece Leonardo DiCaprio atunci când nu-l vede nimeni. Actorul a fost surprins în compania iubitei sale. El și Vittoria Ceretti nu s-au mai ascuns de camerele de fotografiat și-au dat frâu...
5
Victoria Silvstedt surprinsă într-o fotografie portret la Festivalul de Film de la Cannes 2024
Divertisment
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a lăsat multe zone la vedere
Victoria Silvstedt a fost la un pas de un accident vestimentar. Rochia îndrăzneață a artistei a lăsat multe zone la vedere. Aceasta a avut nevoie de ajutor pentru a depăși momentul jenant de pe...
PARTENERI
×