O metodă tradițională de conservare a alimentelor este murarea. Aproape orice legumă precum morcovi, roșii, ardei iute roșu și verde, castraveți, poate fi transformată în murături. În sezonul rece murăturile sunt cea mai apreciată garnitură pentru că pot fi consumate cu aproape orice fel de mâncare.
De ce să mănânci murături iarna
Cu greu putem ține departe de dieta de iarnă murăturile delicioase. Murăturile nu numai că îmbunătățesc aroma preparatelor pe care le consumi, dar au și beneficii impresionante pentru sănătate.
Murăturile ajuta la buna funcționare a sistemului digestiv
Murăturile sunt benefice pentru flora intestinală, susțin specialiștii. Procesul de fermentație prin care se obțin eliberează mai mulți nutrienți, ceea ce permite organismului să absoarbă mai multă energie pentru efortul fizic și oferă intestinului o relaxare necesară mai ales că în sezonul rece mâncărurile sunt mai grase.
Murăturile sunt bogate în anumite fibre care funcționează ca prebiotice sau hrană pentru bacteriile intestinale probiotice și hrănesc flora intestinală sănătoasă.
Murăturile pot ajuta la combaterea cancerului
Legumele conțin caroten, despre care se spune că poate combate cancerul. Îți poți completa dieta zilnică cu o porție de murături pentru a ajuta organismul să obțină nutrienții de care are nevoie.
E important însă de menționat că murăturile nu sunt un tratament de prevenție. În cazul în care organismul dă semne care te îngrijorează, cel mai bine este să te adresezi unui medic.
Murăturile reduc durerile musculare
Uneori este dificil să faci față durerii și activității zilnice atunci când te confrunți cu crampe musculare, care cedează destul de greu. Mușchii rigizi împiedică capacitatea de mișcare și nu permit mușchilor să lucreze eficient. Încearcă să consumi murături împreună cu masa de prânz și vezi dacă observi vreo îmbunătățire.
Murăturile reduc toxicitatea celulară
Celulele corpului au nevoie de nutrienții pe care îi ingerează frecvent, așa că ar trebui să consumi mese sănătoase care să susțină sănătatea corpului. Murăturile conțin antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și reduc deteriorarea celulelor.
Tot specialiștii susțin că murăturile contribuie la îmbunătățirea imunității și în acest fel protejează corpul de virusurile, bacteriile și germenii din mediul exterior.
Murăturile promovează pierderea în greutate
Din cauza presiunii constante zilnice și a obiceiurilor alimentare proaste, uneori avem tendința să neglijăm sănătatea și ca urmare apare creșterea în greutate. Murăturile pot ajuta la pierderea în greutate atunci când sunt consumate în cantități mici. Oțetul din murături reduce foamea și promovează silueta.
Din ce în ce mai populară în ultimul timp este și dieta cu oțet de mere, dar e important să o ții pe termen limitat și să consulți un specialist înainte de a apela la ea.
Murăturile protejează ficatul
Corpul necesită în mod legitim funcționarea corectă a ficatului. Murăturile care sunt făcute cu amla te ajută să ai un stil de viață sănătos protejând ficatul. Deoarece excesele alimentare poate avea implicații grave, este important să consumi murăturile cu moderație. Murează amla, coacăze indiene, pentru a obține beneficiile nutrienților pe care îi oferă.