Probabil și ție ți s-a întâmplat să pregătești un cozonac perfect, iar acesta să se strice exact la final. Dacă ți-a crăpat crusta cozonacului, atunci și tu te-ai întrebat ce poți face pentru e evita un astfel de moment. Gospodinele au un truc care le ajută să evite crăparea crustei cozonacului.
De ce se rupe aluatul de cozonac
Rețetele de cozonac necesită multă răbdare și atenție. Gospodinele știu că pentru reușita cozonacului ai nevoie de de ingredientele de cea mai bună calitate.
Aluatul de cozonac trebuie frământat foarte bine, iar ingredientele trebuie să fie întotdeauna folosite la temperatura camerei.
Cozonacul perfect se compune din atenția la detalii. Făina pe care o folosești trebuie să fie uscată și cernută cu atenție înainte de a fi folosită la frământarea aluatului. Ingredientele de la temperatura camerei trebuie adăugate și ele treptat.
Drojdia trebuie aleasă cu atenție, să fie proaspătă și folosită în cantitățile adecvate. Frământarea aluatului trebuie să se facă cu mare grijă.
Dacă simți că acest pas este prea dificil, atunci poți încerca o rețetă de cozonac fără frământare. Nu uita că aluatul trebuie lăsat la odihnit înainte de a fi pus la cuptor.
Temperaturile cuptorului trebuie setate cu atenție, iar cozonacul trebuie testat înainte de a fi scos și lăsat la răcit. Gospodinele recomandă să ungi cozonacii cu acest amestec delicios pentru a fi lucioși și aburinzi. Încă te întrebi de ce se rupe aluatul de cozonac atunci când îl scoți din cuptor? Răspunsul este destul de simplu.
Crusta aluatului poate să crape dacă stratul exterior a fost expus la mai multă căldură decât aluatul din interior.
Astfel, suprafața cozonacului se coace mai repede decât interiorul acestuia, air pe măsură ce aluatul are nevoie de mai mult timp să se coacă, crusta ajunge să se extindă prea mult și să crape.
Când se scot cozonacii din tavă ca să nu-și piardă forma
Momentul în care scoți cozonacii din formă este la fel de important. Cozonacii trebuie puși în forma de copt cu cel puțin 15 minute înainte de a fi puși la cuptor.
Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la o temperatură cuprinsă între 160 și 180 de grade Celsius. După ce cozonacul s-a copt, urmează testul scobitorii.
Acesta te va asigura că ai un cozonac bine copt chiar și la interior. Scoate forma de cozonac din cuptor și mai lasă cozonacul în tava sa încă 30 de minute.
Cozonacul se va răci în forma sa, iar tu nu vei risca să-i strici forma. După răcirea cozonacului din formă poți folosi un cuțit pentru a desprinde ușor marginile cozonacului tău.
Vei avea la final un cozonac gustos și cu o formă perfectă. Mai poți unge cozonacul cu un amestec de apă caldă, miere și esența de vanilie. Acest amestec îi va oferi un plus de savoare.