Cozonac fără frământare. Rețetă simplă și rapid de pregătit

Dacă ți-ai propus să pregătești cozonaci pentru masa de Crăciun, dar te temi că timpul nu-ți va fi prieten bun, îți oferim o rețetă de cozonac fără frământare, mai simplu și mai rapid de pregătit.

Publicat: 20 decembrie 2021, 6:51

Cozonacul este nelipsit de pe masa festivă de sărbători, însă este un desert care necesită atenție deosebită și timp îndelungat de preparare. Cu toate acestea, rezultatul final merită atât efortul, cât și timpul alocate.

La rețetele de cozonac, umplutura aluatului ocupă un loc special, și poate fi realizată în diferite combinații, în funcție de preferințe și gusturi.

Poți folosi nuci, rahat, ciocolată, fructe confiate sau chiar o combinație între toate aceste ingrediente. Umplutura cea mai adorată pentru aluatul de cozonac este cea de nuci cu cacao sau cu ciocolată.

Urmărește mai jos lista completă de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu de Crăciun rețeta de cozonac fără frământare.

Cozonac fără frământare – Ingrediente

Sortează ingredientele pe categorii, în funcție de pașii de lucru ai rețetei. Vei avea ingrediente pentru pregătirea aluatului de cozonac, ingrediente pentru umplutura acestuia și ingrediente pentru decor.

Ingrediente pentru aluatul de cozonac:

  • 1 kg de făină pentru cozonac
  • 40 gr drojdie proaspătă sau 10 gr drojdie uscată
  • 5 gălbenuşuri de ouă medii
  • 200 gr de zahăr
  • 2 linguri de smântână acră
  • 100 ml ulei + 100 gr unt topit
  • 500 ml lapte cald
  • 1 linguriţă de sare
  • coaja răzuită de la o lămâie și de la o portocală
  • 3-4 lingurițe cu esenţă de rom sau de vanilie.

Ingrediente pentru umplutură:

  • 5 albuşuri
  • 150 gr zahăr
  • 30 gr pudră de cacao
  • 1-2 linguri de pesmet
  • 100 gr nucă măcinată fin
  • 100 gr nuca tăiată grosier
  • 1 vârf de linguriţă cu sare.

Ingrediente pentru decor:

  • 1 gălbenuş
  • 1 linguriţă de lapte.

Cozonac fără frământare – Mod de preparare

Pentru reușita cozonacilor, este ideal să aduci ingredientele la temperatura camerei începe procesul de preparare. Trece făina prin sită de două ori și las-o la temperatura camerei de cu seară pentru a deveni aerată. Poți aduce pe masa de lucru restul ingredientelor pentru aluat cu aproximativ o oră înainte de frământarea acestuia.

Cum pregătești aluatul de cozonac

În primul rând, începe cu pregătirea drojdiei. Într-un bol, amestecă drojdia cu o lingură de zahăr până se lichefiază ambele ingrediente. Adaugă 100 ml de lapte călduţ, atât cât este suportabil degetului, dar şi o lingură sau două de făină. Omogenizează bine maiaua şi las-o la dezvoltat, la loc cald.

Între timp, amestecă gălbenuşurile cu sarea, pentru a le intensifica culoarea. Adaugă zahărul și amestecă intens până când obții o compoziție spumoasă. Adaugă untul topit în jumătate din cantitatea de ulei. Omogenizează bine compoziția și adaugă smântâna.

Creează o adâncitură în mijlocul făinii din bol şi se pune acolo maiaua dezvoltată, compoziţia de gălbenuşuri, coaja de lămâie și de portocală și esenţa. Încorporează în acest amestec din făina de pe margini, turnând şi câte puțin lapte cald și uleiul oprit, care trebuie să fie și el călduț. Amestecă ingredientele cu o spatulă sau cu un tel. Poți folosi robotul de bucătărie pentru a-ți ușura munca.

Amestecă aluatul doar până când devine compact, fără a-l frământa ca la rețeta clasică de cozonac. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dospit, la loc cald, pentru cel puțin o oră.

Cum prepari umplutura pentru aluatul de cozonac

Începe cu amestecarea albuşurilor cu zahărul şi puţină sare, folosind mixerul. Când obții o bezea consistentă, adaugă pudra de cacao şi nuca măcinată fin, amestecată cu pesmet. Pesmetul are rol în textura compoziției de umplutură.

Cum asamblezi cozonac fără frământare pentru coacere

Împarte aluatul de cozonac în patru părţi egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat masa de lucru presărată cu făină. Folosește sucitorul de aluaturi pentru a întinde aluatul uniform. Unge fiecare foaie de aluat cu câte 1/4 din compoziția pentru umplutură. Presară deasupra și nuca tăiată grosier.

Rulează pe rând foile de aluat şi împletește câte două. Așază împletiturile în tăvile unse cu ulei sau tapetate cu hârtie de copt.

Acoperă tăvile cu aluaturile de cozonac împletite şi lasă-le din nou la dezvoltat pentru 50-60 de minute. Între timp, pornește cuptorul la 170 de grade Celsius. Apoi, unge aluaturile pe deasupra cu gălbenuş de ou diluat cu lapte.

Pune tăvile cu cozonaci fără frământare în cuptorul încălzit şi coace cozonacii la 170 de grade Celsius pentru 50 de minute. După coacere, lasă cozonacii să se tempereze în tăvi, apoi scoate-i pe un grătar de răcire.

Cozonacul fără frământare se temperează mai întâi în tavă, apoi se transferă pe un grătar de răcire / Shutterstock

Iar dacă dorești să te aventurezi mai mult în bucătărie preparând cozonaci, îți recomandăm o rețetă mai specială de cozonac Babka cu ciocolată.

Spor şi poftă bună!

RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI