Planul de alimentație DASH include alimente integrale, carne de pui, pește, lactate degresate, fructe, legume, nuci, semințe. Potrivit specialiștilor, ai voie la cantități reduse de sare, grăsimi saturate, dulciuri, băuturi care au cofeină și alcool.
Dieta DASH este mai sănătoasă decât dieta mediteraneană
Dieta DASH reprezintă cea mai sănătoasă modalitate de a mânca, au concluzionat oficialii de la Asociația Americană a Inimii. Această afirmație clară și răspicată vine după ce dieta mediteraneană a fost votată de șase ori la rând drept cea mai sănătoasă cale de a te hrăni.
Numele dietei DASH provine de la „Dietary Approaches to Stop Hypertension” și propune schimbări în alimentație pentru a opri hipertensiunea. Acest detaliu prețios o transformă într-un regim alimentar prietenos cu inima. Și asta pentru că, odată ce este stopat riscul de hipertensiune, va fi împiedicată apariția bolilor vasculare. Totodată, este redus riscul de insuficiență cardiacă, cel de atacuri de cord și accidentul vascular cerebral, au scris cei de la Healthline.
Alimentele care sunt incluse în dieta DASH
Conform experților, dieta DASH este săracă în sare, grăsimi saturate sau trans, zaharuri adăugate, carne grasă și alcool. Iar legumele, fructele, cerealele integrale, lactatelor cu conținut scăzut de grăsimi, peștele, carnea de pui, nucile sunt alimentele pe care se bazează acest regim, susțin experții Asociației Americane a Inimii.
La începutul acestui an, cei de la Asociația Americană a Inimii au evaluat dieta DASH ca fiind mai bună decât dieta mediteraneană, care are un plan de alimentație asemănător. Ei au explicat că aceasta din urmă nu include adăugarea de sare și permite consumul de alcool cu moderație.
Cele 5 greșeli pe care le fac oamenii când încep dieta DASH
Danielle Smith, un nutriționist cunoscut din SUA, a vorbit cu jurnaliștii publicației Insider despre greșelile pe care le fac oamenii când încep dieta DASH. Potrivit declarațiilor făcute de specialistă, multe persoane decid să țină acest regim fără să aibă un plan. Ea recomandă încorporarea treptată unor rețete de dietă DASH în regimul alimentar.
Un alt sfat este să fii atentă la ce conțin, de fapt, alimentele „sănătoase pentru inimă”. De exemplu, unele dintre ele sunt promovate ca fiind bune pentru inimă, pentru că au ovăz sau alte cereale integrale. Însă, ele pot conține mult zahăr și să aibă puțini nutrienți.
„Nu te lăsa ademenit de ceea ce ți se oferă, pentru că nu este întotdeauna sănătos”, a spus Danielle Smith, conform sursei citate mai sus.
Specialiștii nu recomandă consumul ridicat de cafea când se începe dieta DASH
Consumul mare de cafea este o altă greșeală făcută de cei care încep dieta DASH, a mai subliniat specialista în cadrul interviului. Această licoare neagră conține antioxidanți, care sunt considerați antiinflamatori. Însă, nutriționista a spus că nu trebuie să te bazezi pe ea dacă vrei să ai energie întreaga zi. Și asta, mai ales dacă adaugi frișcă sau zahăr în ceașca ta de cafea.
Odată ce îți schimbi stilul în care te hrănești, experții te încurajează să faci modificări și în alte capitole ale vieții. De exemplu, este indicat să te apuci de sport. Mișcarea reprezintă o modalitate ușoară de a scădea tensiunea arterială. Și, dacă nu te încântă mersul la sală, deocamdată, Danielle Smith îți recomandă să faci plimbări în parc sau prin cartier. Ori, pur și simplu să stai în picioare în anumite momente ale zilei și să faci câțiva pași.
O altă greșeală întâlnită des la persoanele care încep dieta DASH este aceeea că nu își ascultă corpul.
Astfel, în cazul în care nu te simți bine după ce ai consumat un anumit aliment sau nu îți place, nu te forța. Nutriționista Danielle Smith te sfătuiește să îți îndrepți atenția spre alte alimente bogate în nutrienți. În plus, având în vedere că dieta ar trebui să fie menținută pe termen lung, ea trebuie să funcționeze pentru tine și corpul tău.
„Ascultă-ți corpul și vezi cum răspunde”, și-a încheiat specialista interviul pentru cei de la Insider.