Cercetările sugerează că o dietă în stil mediteranean poate reduce riscul de boli de inimă, anumite tipuri de cancer și alte afecțiuni grave de sănătate. În dieta mediteraneană poți consuma alimente sănătoase pentru a menține rata metabolică ridicată. Te va ajuta să-ți întărești oasele, să atenuezi durerile, să minimizezi grăsimea viscerală și să crești energia și puterea creierului.
Cea mai bună dietă care îți poate stimula metabolismul
Dr. Stacie J. Stephenson, un medic care a studiat metode anti-îmbătrânire și pentru slăbire și un specialist certificat în nutriție, a dat toate informațiile necesare despre acest plan alimentar atât de apreciat. Ea crede că dieta mediteraneană este cea mai bună dietă pentru a stimula metabolismul și a pierde în greutate.
Dieta mediteraneană
Dieta mediteraneană este un plan alimentar bazat pe alimentele tradiționale din țările care se învecinează cu Marea Mediterană, ce includ țări precum Italia, Spania, Grecia, Turcia, Algeria, Egipt și multe altele. Subliniază o abordare alimentară pe bază de plante, cu legume și grăsimi sănătoase. Poți consuma inclusiv ulei de măsline și acizi grași omega-3 din pește. Este o dietă cunoscută nu numai pentru că este sănătoasă pentru inimă și pentru pierderea în greutate, ci și pentru că este gustoasă.
„Deși ocazional ai putea consulta medici care sugerează anumite tipuri de dietă, cum ar fi cele sărace în carbohidrați sau sărace în grăsimi pentru cei cu anumite probleme de sănătate diagnosticate, majoritatea medicilor care sfătuiesc oamenii care își doresc un stil de viață mai sănătos sau care doresc să slăbească vor recomandă o formă sau alta a dietei mediteraneene”, spune dr. Stephenson. Această dietă are beneficii de stimulare a metabolismului.
„Dieta mediteraneană are multe caracteristici și un medic ar putea propune doar câteva dintre ele sau stilul alimentar în ansamblu. Principalele caracteristici definitorii ale acestui tip de dietă sunt concentrarea pe legume și fructe proaspete. Fructe de mare, leguminoase, nuci și semințe, cereale integrale și ulei de măsline ca grăsime principală”, continuă ea.
„Această dietă poate include, de asemenea, unele produse lactate, cum ar fi iaurt și brânză. Carne de pasăre e permisă și poți consuma și cantități mici de vin. Dieta mediteraneană se concentrează pe alimentația sezonieră și pe alimente integrale. Nu sunt acceptate alimente procesate și ambalate, și conține foarte puțin zahăr și carne roșie. Dieta mediteraneană verde este similară, dar se concentrează pe opțiunile vegetariene.
Care sunt regulile acestei diete
Pentru a urma acest plan de dietă, e indicat să consumi multe legume, cereale integrale, ulei de măsline, leguminoase, nuci și semințe. În ceea ce privește proteinele, această dietă recomandă să consumi o cantitate mare de pește. Acesta e de obicei bogat în proteine și grăsimi sănătoase, cum ar fi omega-3.
Dacă nu ești un fan al peștelui, poți introduce în alimentație și carne slabă precum carnea de pasăre. De asemenea, poți obține proteine din lactate precum brânza și iaurtul.
„După părerea mea, cele mai importante elemente ale acestui stil alimentar sunt legumele, fructele de mare, nucile și semințele, uleiul de măsline și consumul sezonier de alimente integrale. Dacă ar fi să o reduc și mai mult, aș spune să mănânci mai ales alimente întregi așa cum le-a făcut natura, mai degrabă decât alimente procesate”, sugerează Dr. Stephenson.
„Acea schimbare ar putea face mai mult rău pentru sănătate decât orice altceva”.
Bogată în ingrediente aromate precum fructele, legumele, cerealele integrale și grăsimile sănătoase pentru inimă, dieta mediteraneană este în egală măsură delicioasă și hrănitoare.
Experți precum Dr. Stephenson recomandă cu căldură dieta mediteraneană pentru creșterea ratei metabolice și pierderea în greutate. Ceea ce le place oamenilor cel mai mult la această dietă este că nu există reguli concrete. Sunt doar linii directoare generale pe care le poți folosi pentru a încorpora principiile dietei mediteraneene în rutina ta.