Reclamă

Dieta flexitariană: un stil de viață pentru persoanele iubitoare de carne care vor să trăiască mai sănătos

Dieta flexitariană a prins tot mai multă popularitate în ultima vreme. Aceasta se adresează în special iubitorilor de carne care își dorească să includă și alimente pe bază de plante în dieta lor zilnică. Este o dietă echilibrată ce promite că îți asigură necesarul de nutrienți zilnici. Descoperă în cele ce urmează beneficiile acestei noi diete.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 11 mai 2023, 7:42
Alimente care sunt incluse în dieta flexitariană aranjate pe o masă albă
Dieta flexitariană a prins tot mai multă popularitate în ultima vreme. Aceasta se adresează în special iubitorilor de carne care își dorească să includă și alimente pe bază de plante în dieta lor zilnică / Shutterstock

Este greu să te împarți între a fi vegetarian și a consuma alimente de origine animală. Multe persoane care își doresc să fie vegetariene nu pot renunța la gustul suculent al unei fripturi de vită încă de la început. Dieta flexitariană este prezentată ca fiind compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este dieta flexitariană

Dieta flexitariană îți oferă flexibilitatea de a jongla cu alimentele pe care le consumi zilnic. Este o dietă care îți permită să mănânci legume, dar și proteine de proveniență animală. După cum îi spune chiar numele, o dietă flexitariană este o abordare flexibilă a consumului de produse pe bază de plante, dar și a consumului ocazional de produse de origine animală.

Dieta flexitariană este un termen relativ nou care combină practic cuvintele flexibil și vegetarian. Flexitarienii mânâncă produse de origine animală și, prin urmare, nu sunt considerați vegetarieni sau vegani, dar se concentrează mai mult pe hrana pe bază de plante.

Specialiștii spun că această dietă nu are reguli bine stabilite sau un număr recomandat de calorii sau macronutrienți.

Este mai mult o schimbare a stilului de viață decât o dietă strictă. Flexitarienii consumă cu moderație produsele de origine animală, cum ar și peștele, lactatele, ouăle sau carnea de pasăre. Accentul se pune pe reducerea consumului de carne, dar nu excluderea acestui produs din dietă.

Reclamă

Raportul într-o astfel de dietă este de 20 % produse de origine animală și 80 % produse pe bază de plante. Dieta flexitariană se bazează în primul rând pe plante, cu accent pe alimentele bogate în nutrienți. Descoperă mai multe și despre alimentele bogate în fibre.

5 principii de bază ale diete flexitariene

  • Mănâncă mai ales fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.
  • Alege produsele naturale în detrimentul celor procesate.
  • Consumă ocazional carne și produse de origine animală, de preferat carne slabă sau pește.
  • Include în dieta ta proteine pe bază de plante, precum soia, quinoa și leguminoase.
  • Limitează consumul zahărului și a dulciurilor.
Reclamă

Beneficiile dietei flexitariene

O alimentație atât de echilibrată îți poate aduce o mulțime de beneficii.

Specialiștii au întocmit o listă de câteva îmbunătățiri pe care le-ai putea observa dacă adopți un astfel de stil de viață.

Îți oferă un boost sistemului imunitar

O dietă bazată pe plante oferă mai mulți nutrienți decât o dietă bazată mai mult pe alimente de origine animală. Dieta flexitariană acordă prioritate produselor naturale ș ajută la reducerea consumului de alimente procesate care sunt bogate în sare, zahăr și grăsimi. Fructele, legumele și nucile sunt bogate în vitamine și antioxidanți care ajută la reducerea inflamației din organism și la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi.

Scade riscul apariției bolilor cronice

Dieta flexitariană este bogată în nutrienți, fibre și antioxidanți, care pot ajuta la scăderea riscului de apariție a bolilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și cancerul. Studiile au arătat că dieta pe bază de plante poate scădea tensiunea arterială, reducerea nivelului de colesterol și poate îmbunătăți sensibilitatea la insulină.

Poate ajuta la ținerea sub control a greutății corporale

Fructele și legumele au un conținut scăzut de calorii,dar sunt bogate în fibre. Fibrele îți oferă senzația de sațietate și te ajută să te simți plin pentru o perioadă mai lungă de timp. Studiile au arătat că o dietă pe bază de plante te poate ajuta să-ți păstrezi greutatea dorită. Alimentele pe bază de plante sunt de obicei mai sățioase decât produsele de origine animală, susțin specialiștii pentru HealthSoths.com.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
2
O femeie care își aplică ulei pe păr
Frumusețe
Cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului, recomandate de experții în frumusețe
Podoaba capilară este unul din atuurile frumuseții feminine. Deși nu există o rețetă magică, cercetările arată că cele mai bune uleiuri naturale pentru creșterea părului pot accelera procesul. În plus, extractele puternice din plante ajută...
3
Un bărbat care stă pe o canapea, cu telecomanda în mână, care cască
Horoscop
Zodii care pot fi parteneri leneși. Cum să abordezi situația în relația de cuplu
Te-ai săturat să-ți cicăliști constant partenerul să-și facă sarcinile din casă? Te trezești că faci toate sarcinile grele din relație? Dacă da, nu ești singura. Astrologii lămuresc și această situație. Există zodii care pot...
4
O femeie care privește cu zâmbetul pe buze la o vitamină
Sănătate
Deficitul de vitamine care te-ar putea face să pari mai în vârstă. La ce recomandă specialiștii să fii atentă
Te-ai simțit mai fragilă, irascibilă și fără energie în ultima perioadă? Ar fi bine să verifici dacă ai deficit de vitamine. Acesta poate provoca o serie de simptome, cum ar fi oboseală și iritabilitate....
5
O femeie îmbrăcată în rochie albă, cu aripi de înger
Horoscop
Zodii care regretă că s-au deschis prietenilor. Nativii care se pot confrunta cu momente tensionate
Cât de multă încredere poți avea în oamenii pe care îi consideri apropiați de sufletul tău? Ai mai jos lista cu zodii care regretă că s-au deschis prietenilor și care au șanse mari să...
PARTENERI
×