Este greu să te împarți între a fi vegetarian și a consuma alimente de origine animală. Multe persoane care își doresc să fie vegetariene nu pot renunța la gustul suculent al unei fripturi de vită încă de la început. Dieta flexitariană este prezentată ca fiind compromisul dintre vegetarieni și iubitorii de carne.
Ce este dieta flexitariană
Dieta flexitariană îți oferă flexibilitatea de a jongla cu alimentele pe care le consumi zilnic. Este o dietă care îți permită să mănânci legume, dar și proteine de proveniență animală. După cum îi spune chiar numele, o dietă flexitariană este o abordare flexibilă a consumului de produse pe bază de plante, dar și a consumului ocazional de produse de origine animală.
Dieta flexitariană este un termen relativ nou care combină practic cuvintele flexibil și vegetarian. Flexitarienii mânâncă produse de origine animală și, prin urmare, nu sunt considerați vegetarieni sau vegani, dar se concentrează mai mult pe hrana pe bază de plante.
Specialiștii spun că această dietă nu are reguli bine stabilite sau un număr recomandat de calorii sau macronutrienți.
Este mai mult o schimbare a stilului de viață decât o dietă strictă. Flexitarienii consumă cu moderație produsele de origine animală, cum ar și peștele, lactatele, ouăle sau carnea de pasăre. Accentul se pune pe reducerea consumului de carne, dar nu excluderea acestui produs din dietă.
Raportul într-o astfel de dietă este de 20 % produse de origine animală și 80 % produse pe bază de plante. Dieta flexitariană se bazează în primul rând pe plante, cu accent pe alimentele bogate în nutrienți. Descoperă mai multe și despre alimentele bogate în fibre.
5 principii de bază ale diete flexitariene
- Mănâncă mai ales fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.
- Alege produsele naturale în detrimentul celor procesate.
- Consumă ocazional carne și produse de origine animală, de preferat carne slabă sau pește.
- Include în dieta ta proteine pe bază de plante, precum soia, quinoa și leguminoase.
- Limitează consumul zahărului și a dulciurilor.