Reclamă

Dominanța estrogenică. Balonare, nervozitate, dificultăți de concentrare? Multe femei au aceste simptome și nu știu de ce

Estrogenul este cunoscut drept hormonul principal feminin, dar acesta este prezent atât când organismul femeilor, cât și în organismul bărbaților. Nivelul de estrogen este determinat de mai multe aspecte și poate fi influențat de mai mulți factori. Atunci când nivelul de estrogen crește alarmant va determina apariția anumitor afecțiuni. Descoperă mai multe despre dominanța estrogenică. Află cum se manifestă și ce simptome pot apărea atunci când te confrunți cu ea.

Beatrice Ioana
Beatrice Ioana
Publicat: 7 decembrie 2023, 6:40

Femeile au, de obicei, un nivel mai crescut de estrogen, iar bărbații au un nivel mai crescut de testosteron. Estrogenul are un rol cheie în ceea ce privește ciclul menstrual, dar și funcționarea sistemului reproducător. Însă nivelul crescut de estrogen poate duce la apariția unor probleme de sănătate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este dominanța estrogenică

Corpul tău are nevoie de estrogen pentru buna sa funcționare. Sistemul cardiovascular, osos, chiar și cel reproducător are nevoie de estrogen. Prea mult estrogen poate duce la menstruații neregulate și poate agrava condițiile care afectează sănătatea sistemului reproducător.

Medicul specialist este cel care te poate ajuta să determini dacă te confurnți cu dominanța estrogenică.

Nivelul de estrogen poate să scadă sau să crească de-a lungul vieții, adesea acest lucru se întâmplă în sincron cu alți hormoni care controlează procesele importante ale corpului.

Creșterea estrogenului poate stimula dezvoltarea sistemului reproducător în timpul pubertății. Alături de progesteron, estrogenul pregătește corpul femeilor pentru sarcină.

Reclamă

Nivelurile de estrogen prea mari sau care cauzează un dezechilibru hormonal pot duce în timp la probleme de sănătate și la perturbarea sistemului reproducător.

Estrogenul și progesteronul funcționează foarte bine împreună pentru a preveni ca mucoasa uterului să devină prea groasă.

Corpurile anumitor persoane nu produc suficient progesteron, iar acest lucru poate duce la „estrogen fără opoziție”. Estrogenul „fără opoziție” se numește și dominanță de estrogen. Fără influența de echilibru a progesteronului, estrogenul poate să apară în exces în organismul unei persoane și poate provoca excese celulare ce pot duce în timp la apariția tumorilor uterine.

Reclamă

Cum afectează nivelul ridicat de estrogen corpul unei femei

Este destul de rar ca nivelul de estrogen să se mențină pentru o perioadă lungă de timp, dar acest lucru nu este exclus. De cele mai multe ori, nivelul de estrogen crește din cauza unor medicamente care sunt administrate în acea perioadă de timp.

Nivelul de estrogen poate crește, de exemplu, din cauza pastilelor contraceptive. Anumite antibiotice și remedii naturiste pot influența și ele creșterea nivelului de estrogen.

Unele studii spun că nivelul ridicat de estrogen este întâlnit la persoanele care trec prin menopauză și au un număr mai mare de kilograme sau suferă de obezitate.

Simptome și cauze ale dominanței estrogenică

Simptomele pot include cicluri menstruale neregulate, sângerare ușoară sau sângerare abundentă, țesut mamar dens, amețeli, balonare și dificultăți de concentrare.

Terapia hormonală poate crește nivelul scăzut de estrogen și paote face ca acesta să crească prea mult la început. Poate dura o anumită perioadă pentru a obține doza corectă de estrogen.

Grăsimea corporală poate influența și ea nivelul de estrogen. Un procent prea mare de grăsime corporală poate duce la nivelul ridicat de estrogen. Stresul e un alt factor important care duce la dominanța estrogenică. Corpul tău produce cortizol ca răspuns la stres.

Producerea unor cantități prea mari de cortizol ca răspuns la stres poate epuiza capacitatea organismului de a produce progesteron. Problemele hepatice pot duce în timp la creșterea dominanței estrogenice, spun specialiștii de la Cleveland Clinic.

Ce boli sunt asociate cu dominanța estrogenică

Anumite condiții medicale sunt asociate cu nivelurile crescute de estrogen. Nivelurile ridicate de estrogen pot provoca apariția anumitor boli.

Estrogenul nu provoacă neapărat aceste afecțiuni. În schimb, estrogenul poate agrava o afecțiune sau un simptom.

Printre bolile asociate cu nivelul crescut de estrogen se numără: cancerul mamar, ovarian, endometrioză, rezistența la insulină, sindromul ovarului polichistic, cancer uterin sau tumori pe ovare și glandele suprarenale.

Cum stabilești nivelul de estrogen

Nivelul de estrogen fluctuează de la o persoană la alta și poate varia în funcție de mai mulți factori. De altfel, nivelul estrogenului variază de la o perioadă a ciclului menstrual la alta.

Medicul este cel care își poate recomanda verificarea nivelului estrogenului cu ajutorul analizelor de sânge. Tot acesta îți poate interpreta rezultatele și poate stabili un diagnostic corect. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie într-o rochie neagră, cu trenă
Horoscop
Zodii care au probleme cu gestionarea furiei. Nativii care își pierd repede controlul
Te-ai întrebat vreodată de ce unii oameni par să aibă probleme cu încrederea în sine? Ei bine, se pare că astrologia ar putea avea câteva răspunsuri. Ai mai jos o listă cu zodii care...
2
Îndrăgostiți care zâmbesc și se țin în brațe pe un fundal gri
Horoscop
Compatibilitatea astrologică. Ce zodii se potrivesc cel mai bine împreună
Atunci când te întrebi dacă te potrivești cu o zodie anume este important să cunoști anumite trăsături de personalitate. Compatibilitatea astrologică este mult mai complicată decât să întrebi pe cineva în ce dată s-a...
3
Ghiocei plantați în pământ, înfloriți
Horoscop
Spune-mi ce floare ești ca să-ți spun cine ești. Limbajul simbolic al zodiacului floral
Ești ghiocel sau trandafir? Ziua de naștere este asociată cu diferite simboluri, inclusiv florile, care vorbesc despre personalitatea ta și poate chiar despre viitorul tău. Florile asociate cu luna ta de naștere ne spun...
4
O femeie și un bărbat, acoperiți de un balon inimă
Horoscop
Zodii care înșală în orice relație. De ce nu pot fi fidele partenerului de cuplu
Este ceva ce doare, adevărul trist, dar oamenii născuți sub aceste semne zodiacale înșală în fiecare zi persoana pe care o iubesc. Și în timp ce unora le place să se concentreze asupra celor...
5
prieteni care stau îmbrățișați și zâmbesc în timpul zilei însorite
Horoscop
Ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie. Află cum ești percepută în general
Oamenii își formează opinii și păreri despre cei din jur cu mult înainte de a-i cunoaște. Află ce cred ceilalți despre tine, în funcție de zodie și vezi cum poți să treci peste judecățile...
PARTENERI
×