Diferența între aceasta și clătitele pufoase, cunoscute sub denumirea de pancakes, constă în modul de coacere. Ambele sunt coapte în tigaie, dar cea din rețeta de față se coace la cuptor, nu pe flacăra aragazului.
Dutch Baby este mai simplu de preparat pentru că nu mai ai grija că se va arde sau că trebuie s-o întorci. În plus, în timp ce aceasta se coace la cuptor, poți prepara și altceva pe flacăra aragazului.
Ingredientele sunt simple: aio nevoie de ouă, lapte, zahăr și făină, dar se adaugă și scorțișoară, sau nucșoară pentru o aromă deosebită.
Rețeta acestei clătite a fost inventată în prima jumătate a anilor 1900, în Seattle. Victor Manca, proprietarul cafenelei Manca’s Cafe, este cel care a înregistrat marca acestui desert. Familia Manca a adaptat rețeta clătitelor nemțești cu mere, iar rezultatul a fost desertul pe care o lume întreagă îl cunoaște sub denumirea de Dutch Baby.
Îți oferim mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu celor dragi o delicioasă clătită pufoasă.
Dutch Baby – Ingrediente
Din ingrediente puține și foarte accesibile, poți prepara un desert savuros și spectaculos cu care te poți răsfăța în orice moment al zilei.
Ingrediente pentru prepararea clătitei
- 3 ouă
- 30 gr zahăr pudră, cu aromă de vanilie
- 150 ml lapte rece
- 100 gr făină
- 1 linguriță cu pudră de scorțișoară sau nucșoară
- 1-2 mere (opțional)
- 20 gr unt
- un vârf de linguriță cu sare.
Ingrediente pentru decor:
- zahăr pudră
- fructe de pădure.
Rețeta Dutch Baby – Mod de preparare
Înainte de a începe pregătirea compoziției, este important să știi că pentru reușita sigură a rețetei se recomandă utilizarea unei tigăi din fontă. Însă, dacă îți lipsește această tigaie, poți prepara clătita într-o altă tigaie cu pereții groși, sau în vase de yena.
Pentru prepararea aluatului de clătită poți folosi mixerul sau un tel pentru aluaturi. Sparge ouăle în bolul mixerului și adaugă peste ele sarea și zahărul. Amestecă ingredientele până când se omogenizează compoziția și ingredientele solide sunt diluate. Nu este necesară o mixare intensă, ci o amestecare mai lentă. Adaugă laptele rece, omogenizează din nou compoziția, apoi încorporează în ea făina.
Lasă aluatul la odihnit și pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune untul în tigaie și introdu tigaia în cuptor, în timp ce acesta se încălzește. Când untul este topit, scoate tigaia din cuptor și rotește-o ușor pentru a se întinde untul și pe pereții acesteia.
Taie merele în felii mai grosiere și îndepărtează-le cotoarele. Toarnă aluatul în tigaia unsă, adaugă feliile de mere și pune tigaia la cuptor. Coace clătita uriașă pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius.
Vezi mai multe imagini cu preparatul în GALERIA FOTO!
Decorează clătita cu zahăr pudră și adaugă peste aceasta fructele de pădure. O poți savura alături de un suc proaspăt de fructe, sau un pahar cu iaurt, la mic dejun. O poți savura și ca desert la una dintre mesele principale ale zilei.
Poți prepara această clătită uriașă și ca gustare sărată adăugând deasupra brânzetură sau șuncă afumată. Iar dacă adori clătitele dulci, îți recomandăm să încerci și o rețetă de tort de clătite cu cremă de zmeură.