Reclamă

Efectul menstruației asupra performanței sportive. Ce modificări se produc în organism

Află care este efectul menstruației asupra performanței sportive. Și tu simți uneori că performanțele tale au de suferit pe parcursul unei luni? Descoperă ce modificări se produc în organism în diferite faze ale ciclului menstrual.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 30 iunie 2024, 6:40
O femeie în echipament sportiv, pe o saltea, face o fandare.
ma parte a ciclului menstrual, faza luteală. Acest lucru este valabil și pentru perioada când ai ciclu. Potrivit studiilor, este posibil ca forța și puterea ta să atingă cote maxime în perioada ovulației / Shutterstock

Un studiu realizat de University College London, pe un eșantion de 200 de sportivi, i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă de ce rata de accidentare este mai ridicată în rândurile femeilor, scrie Sciencealert.com.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei au început să practice diferite sporturi și să devină mai active. Odată cu creșterea dorinței de a face sport, a crescut și numărul accidentărilor, subliniază specialiștii în studiul menționat anterior.

Hormonii par să fie principalul factor care influențează rezistența fizică și capacitatea de efort. Oamenii de știință nu au reușit să stabilească care sunt efectele fluctuațiilor hormonale de-a lungul unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, studiul indică faptul că anumite modificări ale funcțiilor creierului pot influența performanțele sportive și chiar pot favoriza apariția unor accidentări în timpul antrenamentelor fizice.

Potrivit specialiștilor, dacă faci sport de performanță sau ești extrem de activă fizic, poți avea timpi de reacție mai rapizi. De asemenea, atunci când ești la mentruație, scad șansele să te accidentezi din cauza unor erori în executarea antrenamenteor.

Efectul menstruației asupra performanței sportive

Specialiștii atenționează că atunci când ești la menstruație, pot apărea modificări ale funcției creierului. Acestea pot afecta în mod rezonabil performanțele atletice. Acest lucru determină, de asemenea, și predispoziția ridicată la accidentări.

Reclamă

„Modificările cogniției spațiale ar putea fi, în teorie, un factor de risc de accidentare. În special în cazul sporturilor rapide, care necesită o acuratețe precisă, de ordinul milisecundelor, în interacțiunea cu obiectele în mișcare”, explică cercetătorul sportiv Flaminia Ronca.

Cu siguranță ți s-a întâmplat să simți că performanțele tale se înrăutățesc în ultima parte a ciclului menstrual, adică în faza luteală. Acest lucru este valabil și pentru perioada în care când ai sângerări.

Potrivit studiilor, este posibil ca forța și puterea ta să atingă cote maxime în perioada ovulației. În timp ce rezistența ar putea scădea în timpul menstruației, însă urmează să afli că nu este un lucru general valabil.

Reclamă

Cum afectează schimbările hormonale biomecanica organismului

Experții s-au concentrat asupra biomecanicii corpului feminin, care ar putea explica rata mai ridicată a accidentărilor în rândurile sportivelor, în special rupturile ligamentelor încrucișate anterioare (LCA). Diferențele de tehnică, antrenament și, din nou, hormonii ar putea fi un factor în acest sens.

Schimbările hormonale pot să slăbească ligamentele și tendoanele articulațiilor, ducând la mai multe leziuni în anumite perioade ale lunii. Cu toate acestea, slăbirea articulațiilor nu explică alte tipuri de leziuni în afara rupturilor LCA, cum ar fi contuziile și întinderile musculare. Acestea apar, de asemenea, mai des în anumite faze menstruale.

În cadrul studiului realizat de University College London, au participat 241 de subiecti, dintre care 96 atleți de sex masculin, 105 sportive aflate la menstruație și 47 femei care utilizau pilule anticoncepționale.

Legătura dintre fazele ciclului menstrual și performanța sportivă

Potrivit concluziilor acestui studiu, femeile care s-au aflat la menstruație au avut tendința de a avea performanțe mai slabe la sarcinile cognitive în faza foliculară târzie a ciclului, în apropierea ovulației, și în faza luteală târzie, chiar înainte de sângerare.

Cu toate acestea, performanțele cognitive ale participantelor la studiu au atins vârful maxim în timpul menstruației. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că s-au simțit slăbite în această perioadă. Starea de epuizare ar fi putut avea un impact negativ asupra performanțelor lor sportive.

Și tu poți resimți dureri musculare, dureri în zona pelvină sau o stare generală de moleșeală pe parcursul menstruației.

„Ceea ce este surprinzător este că performanțele sportivelor au fost mai bune atunci când erau la menstruație, ceea ce schimbă optica asupra ceea ce femeile, și poate societatea în general, presupun despre abilitățile lor în acest moment special al lunii”, a adăugat Ronca.

Ai grijă să te hidratezi și să te hrănești corespunzător în această perioadă a lunii. În perioada menstruației poți consuma alimente, precum sunt legumele verzi, cum ar fi spanacul sau castravetele. Acestea pot diminua durerile și te vor menține hidratată pe tot parcursul zilei.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iulie 2024. Zodiile renunță la măști și își arată adevărata personalitate
Este perioada ideală pentru vindecare și pentru a face pace cu trecutul mai puțin pozitiv. Citește horoscopul lunii iulie 2024 și află detalii despre toate zodiile în parte. Atunci când începe sezonul Leului toți...
2
O fetiță frumoasă cu o baghetă în mână
Horoscop
Cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn zodiacal. Află când sunt astrele de partea ta
Cele mai norocoase zile din iulie 2024 sunt influențate de multe tranzite astrologice semnificative care au loc pe parcursul lunii. Află care e cea mai norocoasă zi a lunii iulie 2024 pentru fiecare semn...
3
O femeie machiată natural
Frumusețe
Cu ce poți înlocui fondul de ten vara. Soluții pentru un look impecabil
În ultimul timp, femeile optează pentru un look cât mai natural. De la vizionarea tutorialelor de machiaj până la mărturisirile specialiștilor din industria frumuseții, din ce în ce mai multe recomandări se referă la...
4
Cuplu care ține o hartă în mână
Horoscop
Zodii care au toate șansele să lase tot și să călătorească în lume. Nativii care apreciază experiențele noi
Cutreierea globului este un vis pentru călătorii cu sete de nou și aventură. În astrologie există puține zodii care au o poftă mare de călătorie. Explorarea colțurilor lumii și experimentarea atracției magnetice a culturilor...
5
Prăjitura răsturnată cu piersici pe un platou de sticlă cu picior
Rețete
Prăjitura răsturnată cu piersici, pentru răsfățul unei zile de vară
Prăjitura răsturnată cu piersici este un desert clasic, cu o prezentare spectaculoasă și un gust delicios. Baza caramelizată cu piersici adaugă o notă de dulceață și savoare, în timp ce aluatul este pufos și...
PARTENERI
×