Un studiu realizat de University College London, pe un eșantion de 200 de sportivi, i-a ajutat pe cercetători să înțeleagă de ce rata de accidentare este mai ridicată în rândurile femeilor, scrie Sciencealert.com.
În ultimii ani, din ce în ce mai multe femei au început să practice diferite sporturi și să devină mai active. Odată cu creșterea dorinței de a face sport, a crescut și numărul accidentărilor, subliniază specialiștii în studiul menționat anterior.
Hormonii par să fie principalul factor care influențează rezistența fizică și capacitatea de efort. Oamenii de știință nu au reușit să stabilească care sunt efectele fluctuațiilor hormonale de-a lungul unui ciclu menstrual. Cu toate acestea, studiul indică faptul că anumite modificări ale funcțiilor creierului pot influența performanțele sportive și chiar pot favoriza apariția unor accidentări în timpul antrenamentelor fizice.
Potrivit specialiștilor, dacă faci sport de performanță sau ești extrem de activă fizic, poți avea timpi de reacție mai rapizi. De asemenea, atunci când ești la mentruație, scad șansele să te accidentezi din cauza unor erori în executarea antrenamenteor.
Efectul menstruației asupra performanței sportive
Specialiștii atenționează că atunci când ești la menstruație, pot apărea modificări ale funcției creierului. Acestea pot afecta în mod rezonabil performanțele atletice. Acest lucru determină, de asemenea, și predispoziția ridicată la accidentări.
„Modificările cogniției spațiale ar putea fi, în teorie, un factor de risc de accidentare. În special în cazul sporturilor rapide, care necesită o acuratețe precisă, de ordinul milisecundelor, în interacțiunea cu obiectele în mișcare”, explică cercetătorul sportiv Flaminia Ronca.
Cu siguranță ți s-a întâmplat să simți că performanțele tale se înrăutățesc în ultima parte a ciclului menstrual, adică în faza luteală. Acest lucru este valabil și pentru perioada în care când ai sângerări.
Potrivit studiilor, este posibil ca forța și puterea ta să atingă cote maxime în perioada ovulației. În timp ce rezistența ar putea scădea în timpul menstruației, însă urmează să afli că nu este un lucru general valabil.