Reclamă

Ești înnebunită după cafea? Te expui riscului unei boli, avertizează experții

Ești înnebunită după cafea? O substanță chimică folosită la scară largă ar putea fi în spatele ascensiunii celei mai comune afecțiuni care afectează creierul, boala Parkinson. Autorii unui studiu privind tricloretilena (TCE), un solvent utilizat pe scară largă de peste un secol în scopuri industriale sau de consum, susțin că tricloretilena poate dăuna creierului. Se folosește frecvent la decofeinizarea cafelei. Iată în ce fel te expui riscului unei boli grave, potrivit specialiștilor.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 6 iulie 2024, 6:36

Tricloretilena (TCE) este o substanță chimică folosită în mod obișnuit pentru decofeinizarea cafelei, degresarea metalelor și la curățarea chimică a hainelor. Se crede că ea contribuie la apariția bolii Parkinson, afecțiunea creierului care cunoaște cea mai rapidă creștere din lume.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Echipa de cercetători compusă din Ray Dorsey, Ruth Schneider și Karl Kieburtz de la Universitatea din Rochester Medical Center (URMC), a publicat o lucrare în Journal of Parkinson’s Disease. Aceasta sugerează că TCE ar putea fi o cauză invizibilă a bolii Parkinson, potrivit TheBrighterSide. Cercetarea a inclus mai mulți voluntari expuși timp îndelungat acestui poluant.

Ce se întâmplă dacă ești înnebunită după cafea

TCE este un contaminant prezent masiv în mai multe locații. Inclusiv la baza pușcașilor marini Camp Lejeune, în Silicon Valley și în apele subterane din SUA. Până acum se știe că TCE provoacă cancer, avorturi spontane și afecțiuni congenitale.

De asemenea, TCE a fost asociată cu un risc cu 500% mai mare de a dezvolta temuta boală Parkinson.

Studiile anterioare au asociat expunerea prelungită la TCE cu un risc crescut de cancer de rinichi, cancer de ficat, limfom non-Hodgkin, dar și de avorturi spontane.

Reclamă

Tricloretilena se numără printre cauzele apariției bolii Parkinson

O echipă internațională de cercetători de la Universitatea din Rochester Medical Center (URMC), susține că TCE ar putea fi o cauză invizibilă a bolii Parkinson.

Lucrarea furnizează detalii despre utilizarea pe scară largă a TCE, dovezile care leagă această substanță chimică de boala Parkinson. Studiul dă ca exemplu un număr de 7 persoane care au dezvoltat boala Parkinson după expunerea la substanța chimică în mediul de lucru. Dintre celebrități, Muhmmad Ali și actorii Michael J Fox și Billy Connolly au avut de suferit din cauza acestei substanțe.

Reclamă

Poluant industrial omniprezent și foarte răspândit, inclusiv în Silicon Valley

TCE, un solvent utilizat pe scară largă în aplicații industriale, de consum, militare și medicale, a fost utilizat în diverse scopuri. Printre acestea se numără îndepărtarea vopselei, corectarea greșelilor de dactilografiere, curățarea motoarelor și anestezierea pacienților. În anii 1970, utilizarea TCE a atins apogeul în Statele Unite.

Deși utilizarea internă a TCE a scăzut de atunci, substanța chimică e folosită în continuare în America pentru degresarea metalelor și curățarea petelor. Aproximativ 10 miloane de americani au venit în contact cu TCE sau cu solvenți industriali similari.

Un număr masiv de locații industriale de peste Ocean sunt contaminate cu TCE. Utilizarea TCE pentru a curăța electronice și cipurile computerelor a dus la contaminarea a 15 locații din Silicon Valley (California). În plus, TCE a fost descoperit în numeroase baze militare din America, inclusiv faimoasa Camp Lejeune din Carolina de Nord.

Efectele pot să apară și după câțiva ani

În urmă cu peste jumătate de secol, studiile de caz au sugerat pentru prima dată o posibilă legătură între boala Parkinson și TCE. De atunci, cercetările asupra rozătoarelor au demonstrat că TCE poate pătrunde facil în creier și țesuturile corpului.

În doze mari, poate deteriora mitocondriile, responsabile cu producerea de energie în celule. Mai mult, se știe că tricloretilena cauzează pierderea selectivă a celulelor nervoase care produc dopamină, un tipar distinctiv al bolii Parkinson la oameni.

Persoanele care au fost expuse direct la TCE au un risc crescut de a dezvolta boala Parkinson. Însă autorii lucrării avertizează că „milioane de oameni” pot intra în contact cu substanța chimică prin aerul exterior, apa subterană contaminată și aerul din interior poluat.

De asemenea, TCE poate contamina solul și apele subterane, putând migra în timp, avertizează aceștia. Efectele pot să apară după câțiva ani în care o persoană a fost expusă la această substanță. Volatila TCE se poate evapora ușor, infiltrându-se în case, școli și birouri, deseori fără a fi detectată.

Prin vapori, ea poate crește riscul cancerului pulmonar.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×