Reclamă

Cât de sănătoasă e cafeaua instant. Iată ce spun experții în sănătate despre ea

Din punctul de vedere al nutriționiștilor, cafeaua instant este mai bună decât cafeaua normală și oferă multe beneficii sănătății. Pentru mulți oameni, ea e o formă de cafea mai rapidă și mai sigură decât cafeaua clasică. Reprezintă o alternativă satisfăcătoare, ușor de preparat. Află din acest articol cât de sănătoasă e cafeaua instant, de fapt.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 20 noiembrie 2023, 7:51

Ambele tipuri de cafea au beneficii similare pentru sănătate, dar și potențiale riscuri. În opinia cardiologului Michael Rosss Macdonald de la Harley Street Heart & Vascular Centre, ambele constituite surse bune de antioxidanți. Printre beneficii se numără și reducerea riscului de diabet de tip 2, de boli cardiace, de boli de ficat și cancer endometrial, precum și boala Parkinson și depresie. Acesta subliniază că ambele forme pot crește nivelul de energie și concentrarea, notează Eatingwell. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de sănătoasă e cafeaua instant

Totuși, explică dieteticianul Chrissy Arsenault, “unele studii sugerează că anumiți compuși benefici, cum ar fi acidul clorogenic (un puternic antioxidant), pot fi prezenți în cantitate mai redusă în cafeaua instant datorită metodelor de procesare“. Așadar, ambele furnizează antioxidanți, însă cafeaua instant ceva mai puțin.

Conține mai multă acrilamidă decât cafeaua clasică

Pe de altă parte, există temeri legate de conținutul de acrilamidă al cafelei. “Deși a fost clasat ca potențial carcinogen în doze mari, în cadrul unor studii pe animale, legătura dintre acrilamida din alimente și cancerul la oameni nu a fost stabilită exact”, continuă Arsenault.

Cafeaua instant conține mai multă acrilamidă decâ cafeaua măcinată. Totuși, experții sunt unanimi în a aprecia că nu trebuie să ne îngrijorăm. Conținutul de acrilamidă din cafeaua instant este relativ scăzut și considerat sigur. 

Reclamă

Conținutul de cofeină e mai mic decât la cafeaua măcinată

Cafeaua instant conține mai puțină cofeină decât cafeaua măcinată. În general, la majoritatea persoanelor sănătoase, consumul zilnic a maxim 400 mg de cofeină (în jur de 3 – 4 cești de cafea) este sigur. Ba chiar oferă beneficii reale pentru sănătate, mai observă Arsenault. Totuși se recomandă precauție în perioada sarcinii. Există o legătură între consumul de cofeină și o greutate mică la naștere a bebelușului, naștere înainte de termen sau pierdere a sarcinii, avertizează Costa.

Profilul aromei

Reclamă

Cafeaua instant tinde să aibă o aromă mai amară, mai acidă, deoarece pierde unele din uleiurile sale în timpul procesării. În general, cafeaua instant uscată la congelare (freeze-dried) are un gust mai bun decât cafeaua solubilă prin tehnologia spray-dried. 

Moderația este cheia în consumul de cafea instant

Ca și cafeaua clasică, cea instant poate susține sănătatea dacă e consumată cu moderație. Un studiu din 2022 publicat de European Journal of Preventive Cardiology a arătat că consumul a 2 – 3 cești de cafea instant, cafea măcinată sau decofeinizată este asociat cu reducerea bolilor cardiovasculare și a mortalității.

Însă pot exista persoane sensibile la cofeină care acuză simptome negative precum nervozitate, anxietate sau senzație de temur. În acest caz, este mai bine să renunți la cafeaua solubilă și să alegi un ceai din plante sau cafea decofeinizată.

Cafeaua instant are ceva mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită. O ceașcă conține în jur de 62 miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de cafea normală conține în jur de 95 miligrame. 

În funcție de cât de tare e preparată, poți bea până la șase cești de cafea instant pe zi. Arsenault recomandă ca, în cazul în care ești însărcinată sau ai alte probleme de sănătate, să te limitezi la un consum zilnic de cofeină de 200 miligrame sau mai puțin.

Așadar cafeaua instant este o alternativă convenabilă la cafeaua clasică. În vreme ce unora nu le place gustul ei, cafeaua instant are beneficii similare pentru sănătate ca și cafeua clasică, dar și mai puțină cofeină. Indiferent ce tip alegi, ambele întrețin sănătatea inimii și nivelurile de energie, atunci când sunt consumate cu moderație. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×