Reclamă

Cât de sănătoasă e cafeaua instant. Iată ce spun experții în sănătate despre ea

Din punctul de vedere al nutriționiștilor, cafeaua instant este mai bună decât cafeaua normală și oferă multe beneficii sănătății. Pentru mulți oameni, ea e o formă de cafea mai rapidă și mai sigură decât cafeaua clasică. Reprezintă o alternativă satisfăcătoare, ușor de preparat. Află din acest articol cât de sănătoasă e cafeaua instant, de fapt.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 20 noiembrie 2023, 7:51

Ambele tipuri de cafea au beneficii similare pentru sănătate, dar și potențiale riscuri. În opinia cardiologului Michael Rosss Macdonald de la Harley Street Heart & Vascular Centre, ambele constituite surse bune de antioxidanți. Printre beneficii se numără și reducerea riscului de diabet de tip 2, de boli cardiace, de boli de ficat și cancer endometrial, precum și boala Parkinson și depresie. Acesta subliniază că ambele forme pot crește nivelul de energie și concentrarea, notează Eatingwell. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de sănătoasă e cafeaua instant

Totuși, explică dieteticianul Chrissy Arsenault, “unele studii sugerează că anumiți compuși benefici, cum ar fi acidul clorogenic (un puternic antioxidant), pot fi prezenți în cantitate mai redusă în cafeaua instant datorită metodelor de procesare“. Așadar, ambele furnizează antioxidanți, însă cafeaua instant ceva mai puțin.

Conține mai multă acrilamidă decât cafeaua clasică

Pe de altă parte, există temeri legate de conținutul de acrilamidă al cafelei. “Deși a fost clasat ca potențial carcinogen în doze mari, în cadrul unor studii pe animale, legătura dintre acrilamida din alimente și cancerul la oameni nu a fost stabilită exact”, continuă Arsenault.

Cafeaua instant conține mai multă acrilamidă decâ cafeaua măcinată. Totuși, experții sunt unanimi în a aprecia că nu trebuie să ne îngrijorăm. Conținutul de acrilamidă din cafeaua instant este relativ scăzut și considerat sigur. 

Reclamă

Conținutul de cofeină e mai mic decât la cafeaua măcinată

Cafeaua instant conține mai puțină cofeină decât cafeaua măcinată. În general, la majoritatea persoanelor sănătoase, consumul zilnic a maxim 400 mg de cofeină (în jur de 3 – 4 cești de cafea) este sigur. Ba chiar oferă beneficii reale pentru sănătate, mai observă Arsenault. Totuși se recomandă precauție în perioada sarcinii. Există o legătură între consumul de cofeină și o greutate mică la naștere a bebelușului, naștere înainte de termen sau pierdere a sarcinii, avertizează Costa.

Profilul aromei

Reclamă

Cafeaua instant tinde să aibă o aromă mai amară, mai acidă, deoarece pierde unele din uleiurile sale în timpul procesării. În general, cafeaua instant uscată la congelare (freeze-dried) are un gust mai bun decât cafeaua solubilă prin tehnologia spray-dried. 

Moderația este cheia în consumul de cafea instant

Ca și cafeaua clasică, cea instant poate susține sănătatea dacă e consumată cu moderație. Un studiu din 2022 publicat de European Journal of Preventive Cardiology a arătat că consumul a 2 – 3 cești de cafea instant, cafea măcinată sau decofeinizată este asociat cu reducerea bolilor cardiovasculare și a mortalității.

Însă pot exista persoane sensibile la cofeină care acuză simptome negative precum nervozitate, anxietate sau senzație de temur. În acest caz, este mai bine să renunți la cafeaua solubilă și să alegi un ceai din plante sau cafea decofeinizată.

Cafeaua instant are ceva mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită. O ceașcă conține în jur de 62 miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de cafea normală conține în jur de 95 miligrame. 

În funcție de cât de tare e preparată, poți bea până la șase cești de cafea instant pe zi. Arsenault recomandă ca, în cazul în care ești însărcinată sau ai alte probleme de sănătate, să te limitezi la un consum zilnic de cofeină de 200 miligrame sau mai puțin.

Așadar cafeaua instant este o alternativă convenabilă la cafeaua clasică. În vreme ce unora nu le place gustul ei, cafeaua instant are beneficii similare pentru sănătate ca și cafeua clasică, dar și mai puțină cofeină. Indiferent ce tip alegi, ambele întrețin sănătatea inimii și nivelurile de energie, atunci când sunt consumate cu moderație. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
O femeie care stă pe un trunchi de copac, într-o rochie albă
Horoscop
4 zodii cărora le place să se joace cu sentimentele partenerilor lor. Nativii care nu sunt statornici în relații
Ai simțit vreodată că cineva se joacă cu sentimentele tale? Ei bine, astrologia ar putea avea un cuvânt de spus în această situație. Ai mai jos lista cu 4 zodii cărora le place să...
2
Gogoși berlineze umplute cu dulceață
Rețete
Gogoși berlineze. Rețetă de gogoși pufoase, umplute cu dulceață
Dacă îți plac gogoșile și obișnuiești să le prepari în modul clasic, încearcă și rețeta de gogoși berlineze. Este o rețetă de gogoși mari și pufoase, aromate cu vanilie și coajă de lămâie și...
3
Cele 12 semne zodiacele, dispuse în cercuri, cu două inimi în centru
Horoscop lunar
Horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023. Balanțele își găsesc sufletul pereche
Astrele aduc surprize pentru toți nativii din zodiac la final de an. Astfel, horoscopul dragostei pentru luna decembrie 2023 clarifică multe situații dificile. Între 4 și 29 decembrie, Venus le aduce Balanțelor sufletul pereche,...
4
Apă de cuișoare pusă într-un pahar elegant
Frumusețe
Beneficii uimitoare ale apei de cuișoare pentru piele. De ce e recomandat să o incluzi în rutina de îngrijire
Apa de cuișoare a fost folosită de secole în medicina tradițională pentru tratarea unei game variate de afecțiuni. Cercetările recente au arătat că are și multiple beneficii pentru piele. Specialiștii au oferit mai multe...
5
O banană verde tăiată pe un blat de bucătărie
Sănătate
Ce se întâmplă dacă mănânci în fiecare zi o banană verde
Dacă ai consumat până acum o banană verde, probabil ai realizat repede că are un gust destul de diferit față de cele coapte și galbene. Și nu neapărat într-un mod bun. În loc de...
PARTENERI
×