Reclamă

Cât de sănătoasă e cafeaua instant. Iată ce spun experții în sănătate despre ea

Din punctul de vedere al nutriționiștilor, cafeaua instant este mai bună decât cafeaua normală și oferă multe beneficii sănătății. Pentru mulți oameni, ea e o formă de cafea mai rapidă și mai sigură decât cafeaua clasică. Reprezintă o alternativă satisfăcătoare, ușor de preparat. Află din acest articol cât de sănătoasă e cafeaua instant, de fapt.

Andreea Ivana
Andreea Ivana
Publicat: 20 noiembrie 2023, 7:51

Ambele tipuri de cafea au beneficii similare pentru sănătate, dar și potențiale riscuri. În opinia cardiologului Michael Rosss Macdonald de la Harley Street Heart & Vascular Centre, ambele constituite surse bune de antioxidanți. Printre beneficii se numără și reducerea riscului de diabet de tip 2, de boli cardiace, de boli de ficat și cancer endometrial, precum și boala Parkinson și depresie. Acesta subliniază că ambele forme pot crește nivelul de energie și concentrarea, notează Eatingwell. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cât de sănătoasă e cafeaua instant

Totuși, explică dieteticianul Chrissy Arsenault, “unele studii sugerează că anumiți compuși benefici, cum ar fi acidul clorogenic (un puternic antioxidant), pot fi prezenți în cantitate mai redusă în cafeaua instant datorită metodelor de procesare“. Așadar, ambele furnizează antioxidanți, însă cafeaua instant ceva mai puțin.

Conține mai multă acrilamidă decât cafeaua clasică

Pe de altă parte, există temeri legate de conținutul de acrilamidă al cafelei. “Deși a fost clasat ca potențial carcinogen în doze mari, în cadrul unor studii pe animale, legătura dintre acrilamida din alimente și cancerul la oameni nu a fost stabilită exact”, continuă Arsenault.

Cafeaua instant conține mai multă acrilamidă decâ cafeaua măcinată. Totuși, experții sunt unanimi în a aprecia că nu trebuie să ne îngrijorăm. Conținutul de acrilamidă din cafeaua instant este relativ scăzut și considerat sigur. 

Reclamă

Conținutul de cofeină e mai mic decât la cafeaua măcinată

Cafeaua instant conține mai puțină cofeină decât cafeaua măcinată. În general, la majoritatea persoanelor sănătoase, consumul zilnic a maxim 400 mg de cofeină (în jur de 3 – 4 cești de cafea) este sigur. Ba chiar oferă beneficii reale pentru sănătate, mai observă Arsenault. Totuși se recomandă precauție în perioada sarcinii. Există o legătură între consumul de cofeină și o greutate mică la naștere a bebelușului, naștere înainte de termen sau pierdere a sarcinii, avertizează Costa.

Profilul aromei

Reclamă

Cafeaua instant tinde să aibă o aromă mai amară, mai acidă, deoarece pierde unele din uleiurile sale în timpul procesării. În general, cafeaua instant uscată la congelare (freeze-dried) are un gust mai bun decât cafeaua solubilă prin tehnologia spray-dried. 

Moderația este cheia în consumul de cafea instant

Ca și cafeaua clasică, cea instant poate susține sănătatea dacă e consumată cu moderație. Un studiu din 2022 publicat de European Journal of Preventive Cardiology a arătat că consumul a 2 – 3 cești de cafea instant, cafea măcinată sau decofeinizată este asociat cu reducerea bolilor cardiovasculare și a mortalității.

Însă pot exista persoane sensibile la cofeină care acuză simptome negative precum nervozitate, anxietate sau senzație de temur. În acest caz, este mai bine să renunți la cafeaua solubilă și să alegi un ceai din plante sau cafea decofeinizată.

Cafeaua instant are ceva mai puțină cofeină decât cafeaua obișnuită. O ceașcă conține în jur de 62 miligrame de cofeină, în timp ce o ceașcă de cafea normală conține în jur de 95 miligrame. 

În funcție de cât de tare e preparată, poți bea până la șase cești de cafea instant pe zi. Arsenault recomandă ca, în cazul în care ești însărcinată sau ai alte probleme de sănătate, să te limitezi la un consum zilnic de cofeină de 200 miligrame sau mai puțin.

Așadar cafeaua instant este o alternativă convenabilă la cafeaua clasică. În vreme ce unora nu le place gustul ei, cafeaua instant are beneficii similare pentru sănătate ca și cafeua clasică, dar și mai puțină cofeină. Indiferent ce tip alegi, ambele întrețin sănătatea inimii și nivelurile de energie, atunci când sunt consumate cu moderație. 

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Planeta mercur înconjurată de semnele zodiacale pentru a lustra că mercur iese din retrograd pe 25 aprilie 2024
Horoscop
Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie. Ce urmează pentru zodii
Universul va deschide o poartă către un nou început pentru nativii din zodiac. Mercur iese din retrograd pe 25 aprilie și lucrurile se vor schimba. Planeta își reia cursul direct, ceea ce înseamnă că...
2
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Nativii au parte de schimbări în plan profesional, însă nu reușesc să-și ducă planurile la bun sfârșit. Horoscopul săptămânii 22 aprilie – 28 aprilie 2024 de oferă mai multe detalii despre această idee. De...
3
O femeie superbă, blondă, care poartă o rochie roșie și ilustrează una dintre acele zodii care se folosesc de gelozie în relații
Horoscop
Zodii care se folosesc de gelozie în relații. Nativii care transformă acest sentiment într-o armă
Astrologii spun că există anumite zodii care se folosesc de gelozie în relații. Acești nativi reușesc să transforme acest sentiment într-o armă. Multe trăsături de personalitate sunt influențate de zodia în care ne naștem,...
4
O femeie frumoasă care poartă o rochie albastră și stă pe un pat de flori pentru a ilustra una dintre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024
Horoscop
Zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Astrologii vorbesc despre cele trei zodii norocoase în ziua de 26 aprilie 2024. Acești nativi au parte de momente de neuitat. Jupiter, planeta norocului și a abundenței, este pregătit să-i sprijine pe nativi să-și...
5
Prieteni care râd și se distrează într-o zi însorită
Horoscop
Lună Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024. Cum te influențează, în funcție de zodie
Un eveniment astrologic de o intensitate uriașă va acapara toate zodiile. Luna Plină în Scorpion pe 24 aprilie 2024 vine să ne aducă tot timpul la extreme. Nativii se vor simți prinși într-o mare...
PARTENERI
×