Ambele tipuri de cafea au beneficii similare pentru sănătate, dar și potențiale riscuri. În opinia cardiologului Michael Rosss Macdonald de la Harley Street Heart & Vascular Centre, ambele constituite surse bune de antioxidanți. Printre beneficii se numără și reducerea riscului de diabet de tip 2, de boli cardiace, de boli de ficat și cancer endometrial, precum și boala Parkinson și depresie. Acesta subliniază că ambele forme pot crește nivelul de energie și concentrarea, notează Eatingwell.
Cât de sănătoasă e cafeaua instant
Totuși, explică dieteticianul Chrissy Arsenault, “unele studii sugerează că anumiți compuși benefici, cum ar fi acidul clorogenic (un puternic antioxidant), pot fi prezenți în cantitate mai redusă în cafeaua instant datorită metodelor de procesare“. Așadar, ambele furnizează antioxidanți, însă cafeaua instant ceva mai puțin.
Conține mai multă acrilamidă decât cafeaua clasică
Pe de altă parte, există temeri legate de conținutul de acrilamidă al cafelei. “Deși a fost clasat ca potențial carcinogen în doze mari, în cadrul unor studii pe animale, legătura dintre acrilamida din alimente și cancerul la oameni nu a fost stabilită exact”, continuă Arsenault.
Cafeaua instant conține mai multă acrilamidă decâ cafeaua măcinată. Totuși, experții sunt unanimi în a aprecia că nu trebuie să ne îngrijorăm. Conținutul de acrilamidă din cafeaua instant este relativ scăzut și considerat sigur.
Conținutul de cofeină e mai mic decât la cafeaua măcinată
Cafeaua instant conține mai puțină cofeină decât cafeaua măcinată. În general, la majoritatea persoanelor sănătoase, consumul zilnic a maxim 400 mg de cofeină (în jur de 3 – 4 cești de cafea) este sigur. Ba chiar oferă beneficii reale pentru sănătate, mai observă Arsenault. Totuși se recomandă precauție în perioada sarcinii. Există o legătură între consumul de cofeină și o greutate mică la naștere a bebelușului, naștere înainte de termen sau pierdere a sarcinii, avertizează Costa.