De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Care sunt explicațiile specialiștilor

Află de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun, potrivit specialiștilor. Aceștia recomandă să renunți la obiceiul de a-ți reîncălzi cafeaua în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 2 iulie 2024, 6:57
O cană de cafea alături de câteva boabe de cafea
Află de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun, potrivit specialiștilor. Aceștia recomandă să renunți la obiceiul de a-ți reîncălzi cafeaua / Shutterstock

Să savurezi o ceașcă de cafea dimineața sau într-o pauză la birou este unul dintre momentele tale preferate de răsfăț. Dacă vrei să te bucuri de același gust al cafelei, fără să ai parte de o experiență neplăcută, renunță la obiceiul de a o reîncălzi.

De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun

Potrivit specialiștilor, reîncălzirea cafelei îi dă un gust amar. Înainte ca boabele de cafea să fie prăjite, ADN-ul lor este format din acizi și compuși care atunci când sunt încălziți, devin amari.

Cafeaua conține în mod natural compuși volatili, acizi clorogenici. Aceștia determină gustul și mirosul unei cești de cafea. Prin intermediul procesului de prăjire, acizii clorogenici sunt descompuși în acid chinic și acid cafeic. Atât acidul chinic, cât și acidul cafeic au un gust amar și pronunțat.

„Atunci când reîncălzești cafeaua în cuptorul cu microunde, eliberezi mai mulți dintre acești compuși care pot avea un gust astringent și amar”, a declarat Natalie Alibrandi, cercetător în domeniul alimentar.

În momentul în care cafeaua este reîncălzită, compușii volatili se descompun mult mai ușor. Astfel, gustul și aroma deosebită a cafelei dispar. Așadar, în ceașca de cafea vei resimți componentele mai amare ale cafelei, rămase în urma procesului de încălzire.

Reclamă

Toate tipurile de cafea prăjită devin amare dacă sunt reîncălzite

Cele patru tipuri de prăjire a cafelei sunt prăjirea ușoară, care oferă boabelor un gust aromatic, cu note de fructe.

Prăjirea medie oferă un gust mai bogat, cu mai multă dulceață cafelei și un miros puternic.

Reclamă

Prăjirea medie-intensă a boabelor vine cu arome profunde de nuci și un gust dulce-amărui.

Prăjirea intensă determină un gust pronunțat de amărăciune al boabelor și o senzație grea în gură.

Fiecare tip de cafea prăjită va avea un gust mai amar atunci când este reîncălzită, până la un anumit punct.

Potrivit specialiștilor, gustul amar al unei cafele prăjite intens va fi și mai pronunțat. Deoarece acestui tip de cafea i s-a aplicat mai multă căldură în timpul procesului de prăjire, va conține mai mulț acid chinic și cafeic, cu gust amar, decât cafelele prăjite mai puțin.

Filtrul de cafea poate modifica gustul cafelei

Privind lucrurile în perspectivă, atunci când gătești un produs finit, cum ar fi o prăjitură, nu o pui înapoi în cuptor după preparare.

Deoarece aceasta se va usca și își va schimba complet gustul. Astfel, specialiștii explică de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Se aplică același principiu si în cazul cafelei.

Dacă după preparare intervine procesul de reîncălzire, în esență, acesteia i se schimbă aroma.

Nici filtrele de cafea nu reprezintă o excepție în acest caz. Orice tip de filtru sau carafă care aplică căldură cafelei pentru a o menține caldă, în loc să o izoleze doar pentru a menține temperatura, va scoate în evidență aroma amară, metalică a cafelei.

Cafeaua preparată va avea cel mai bun gust dacă o consumi în termen de o oră sau 90 de minute de la preparare, indiferent de situație. Dacă vrei să îmbogățești gustul cafelei, poți adăuga o linguriță de scorțișoară.

Cea mai accesibilă variantă pe care o poți alege pentru a evita să îți reîncălzești cafeaua este cana termică. O poți lua ușor cu tine, în mașină sau la birou și îți va menține băutura caldă. Specialiștii recomandă să nu lași cafeaua în cana termică mai mult de 45 de minute, deoarece deși va fi mereu fierbinte, își va modifica gustul și își va pierde din aromă, după acest interval, menționează Parade.com.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
un bărbat și o femeie stau îmbrățișați și zâmbesc pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025
Nativii își regăsesc energia și încrederea în sine. 3 zodii sunt destinate să întâlnească persoana ideală cu care să formeze un cuplu până la sfârșitul anului 2025. Vezi dacă te numeri printre ele. Viața...
2
Pamela Anderson într-o imagine din serialul Baywatch
Divertisment
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani: „Frumusețea e subiectivă”
Pamela Anderson, schimbare radicală de look la 58 de ani. Vedeta din Baywatch și-a luat din nou prin surprindere fanii, după ce, în urmă cu câțiva ani, a decis să renunțe definitiv la machiaj....
3
Amy Schumer după slăbire
Divertisment
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie: „Este o despărțire amiabilă”
Amy Schumer și Chris Fischer divorțează după 7 ani de căsnicie. Deși au avut o relație departe de ochii presei, despărțirea lor e acum pe primele pagini ale tabloidelor internaționale. Actrița în vârstă de...
4
fasole din conservă pusă într-un recipient închis la culoare lângă roșii
Sănătate
Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată nutriționiștii
Experții au precizat că această practică nu afectează în rest valoarea nutrițională a fasolei din conservă. Ce ar trebui să faci întotdeauna înainte de a consuma sau a găti fasole la conservă. Ce arată...
5
Zendaya într-o rochie portocalie la Globurile de Aur 2025 unde și-a lăsat la vedere inelul de logodnă
Divertisment
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Care este adevărul despre „logodna” vedetei
Zendaya și-a surprins fanii după ce a apărut pe internet alături de alt bărbat. Vedeta a lăsat loc interpretărilor atunci când a anunțat „logodna” cu un altul decât Tom Holland. Fanii ei au reacționat...
PARTENERI
×