Reclamă

De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Care sunt explicațiile specialiștilor

Află de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun, potrivit specialiștilor. Aceștia recomandă să renunți la obiceiul de a-ți reîncălzi cafeaua în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 2 iulie 2024, 6:57

Să savurezi o ceașcă de cafea dimineața sau într-o pauză la birou este unul dintre momentele tale preferate de răsfăț. Dacă vrei să te bucuri de același gust al cafelei, fără să ai parte de o experiență neplăcută, renunță la obiceiul de a o reîncălzi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun

Potrivit specialiștilor, reîncălzirea cafelei îi dă un gust amar. Înainte ca boabele de cafea să fie prăjite, ADN-ul lor este format din acizi și compuși care atunci când sunt încălziți, devin amari.

Cafeaua conține în mod natural compuși volatili, acizi clorogenici. Aceștia determină gustul și mirosul unei cești de cafea. Prin intermediul procesului de prăjire, acizii clorogenici sunt descompuși în acid chinic și acid cafeic. Atât acidul chinic, cât și acidul cafeic au un gust amar și pronunțat.

„Atunci când reîncălzești cafeaua în cuptorul cu microunde, eliberezi mai mulți dintre acești compuși care pot avea un gust astringent și amar”, a declarat Natalie Alibrandi, cercetător în domeniul alimentar.

În momentul în care cafeaua este reîncălzită, compușii volatili se descompun mult mai ușor. Astfel, gustul și aroma deosebită a cafelei dispar. Așadar, în ceașca de cafea vei resimți componentele mai amare ale cafelei, rămase în urma procesului de încălzire.

Reclamă

Toate tipurile de cafea prăjită devin amare dacă sunt reîncălzite

Cele patru tipuri de prăjire a cafelei sunt prăjirea ușoară, care oferă boabelor un gust aromatic, cu note de fructe.

Prăjirea medie oferă un gust mai bogat, cu mai multă dulceață cafelei și un miros puternic.

Reclamă

Prăjirea medie-intensă a boabelor vine cu arome profunde de nuci și un gust dulce-amărui.

Prăjirea intensă determină un gust pronunțat de amărăciune al boabelor și o senzație grea în gură.

Fiecare tip de cafea prăjită va avea un gust mai amar atunci când este reîncălzită, până la un anumit punct.

Potrivit specialiștilor, gustul amar al unei cafele prăjite intens va fi și mai pronunțat. Deoarece acestui tip de cafea i s-a aplicat mai multă căldură în timpul procesului de prăjire, va conține mai mulț acid chinic și cafeic, cu gust amar, decât cafelele prăjite mai puțin.

Filtrul de cafea poate modifica gustul cafelei

Privind lucrurile în perspectivă, atunci când gătești un produs finit, cum ar fi o prăjitură, nu o pui înapoi în cuptor după preparare.

Deoarece aceasta se va usca și își va schimba complet gustul. Astfel, specialiștii explică de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Se aplică același principiu si în cazul cafelei.

Dacă după preparare intervine procesul de reîncălzire, în esență, acesteia i se schimbă aroma.

Nici filtrele de cafea nu reprezintă o excepție în acest caz. Orice tip de filtru sau carafă care aplică căldură cafelei pentru a o menține caldă, în loc să o izoleze doar pentru a menține temperatura, va scoate în evidență aroma amară, metalică a cafelei.

Cafeaua preparată va avea cel mai bun gust dacă o consumi în termen de o oră sau 90 de minute de la preparare, indiferent de situație. Dacă vrei să îmbogățești gustul cafelei, poți adăuga o linguriță de scorțișoară.

Cea mai accesibilă variantă pe care o poți alege pentru a evita să îți reîncălzești cafeaua este cana termică. O poți lua ușor cu tine, în mașină sau la birou și îți va menține băutura caldă. Specialiștii recomandă să nu lași cafeaua în cana termică mai mult de 45 de minute, deoarece deși va fi mereu fierbinte, își va modifica gustul și își va pierde din aromă, după acest interval, menționează Parade.com.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Cele 12 semne zodiacale, dispuse în cercuri concentrice, cu un soare stilizat în interior, pe un fundal în nuanțe de mov și albastru.
Horoscop lunar
Horoscopul lunii iunie 2025. Soarta se schimbă radical pentru acești nativi
Horoscopul lunii iunie 2025 spune că nativii din zodiac au parte de o perioadă fantastică. Nu trebuie să se teamă de ceea ce le-ar putea rezerva astrele. Fiecare nouă apariție aduce cu sine transformări...
2
Dakota Johnson la Cannes 2025 pe un fundal deschis la culoare
CaTine
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes. Vedeta a surprins cu o siluetă de invidiat
Dakota Johnson a purtat o rochie mulată la Festivalul de film de la Cannes, fiind una dintre cele trei ținute alese. Nu au lipsit accesoriile de lux și bretonul deja cunoscut. Zâmbetul nu i-a...
3
O femeie frumoasă care poartă o rochie verde și reprezintă una dintre acele zodii pentru care perioadele dificile se încheie pentru ele în ziua de 25 mai 2025
Horoscop
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Nativii care au parte de o schimbare
Perioadele dificile se încheie pentru aceste semne zodiacale în ziua de 25 mai 2025. Astrologii anunță că ziua de 25 mai 2025 aduce o schimbare importantă pentru trei semne zodiacale. Acești nativi vor avea...
4
Jennifer Lopez într-o rochie roz pal pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Cum arată ținuta care i-a jucat feste
Jennifer Lopez a avut parte de un accident vestimentar din cauza rochiei prea decoltate. Totul s-a întâmplat la Teatrul Stephen Sondheim din New York, cu ocazia aniversării a 98 de ani ai compozitorului John...
5
Nicole Kidman poartă o rochie roșie și păr lung pe un fundal închis la culoare
Divertisment
Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. Peruca i-a trădat noua coafură surprinzătoare chiar pe covorul roșu
Vedeta nu se dezice de la aparițiile surprinzătoare. Nicole Kidman a făcut o gafă de proporții la Cannes. A ținut să poarte o perucă, însă aceasta nu a ajutat-o prea mult. Invitată în cadrul...
PARTENERI
×