Reclamă

De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Care sunt explicațiile specialiștilor

Află de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun, potrivit specialiștilor. Aceștia recomandă să renunți la obiceiul de a-ți reîncălzi cafeaua în cuptorul cu microunde sau pe aragaz.

Claudia-Ellena Ignat
Claudia-Ellena Ignat
Publicat: 2 iulie 2024, 6:57
O cană de cafea alături de câteva boabe de cafea
Află de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun, potrivit specialiștilor. Aceștia recomandă să renunți la obiceiul de a-ți reîncălzi cafeaua / Shutterstock

Să savurezi o ceașcă de cafea dimineața sau într-o pauză la birou este unul dintre momentele tale preferate de răsfăț. Dacă vrei să te bucuri de același gust al cafelei, fără să ai parte de o experiență neplăcută, renunță la obiceiul de a o reîncălzi.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun

Potrivit specialiștilor, reîncălzirea cafelei îi dă un gust amar. Înainte ca boabele de cafea să fie prăjite, ADN-ul lor este format din acizi și compuși care atunci când sunt încălziți, devin amari.

Cafeaua conține în mod natural compuși volatili, acizi clorogenici. Aceștia determină gustul și mirosul unei cești de cafea. Prin intermediul procesului de prăjire, acizii clorogenici sunt descompuși în acid chinic și acid cafeic. Atât acidul chinic, cât și acidul cafeic au un gust amar și pronunțat.

„Atunci când reîncălzești cafeaua în cuptorul cu microunde, eliberezi mai mulți dintre acești compuși care pot avea un gust astringent și amar”, a declarat Natalie Alibrandi, cercetător în domeniul alimentar.

În momentul în care cafeaua este reîncălzită, compușii volatili se descompun mult mai ușor. Astfel, gustul și aroma deosebită a cafelei dispar. Așadar, în ceașca de cafea vei resimți componentele mai amare ale cafelei, rămase în urma procesului de încălzire.

Reclamă

Toate tipurile de cafea prăjită devin amare dacă sunt reîncălzite

Cele patru tipuri de prăjire a cafelei sunt prăjirea ușoară, care oferă boabelor un gust aromatic, cu note de fructe.

Prăjirea medie oferă un gust mai bogat, cu mai multă dulceață cafelei și un miros puternic.

Reclamă

Prăjirea medie-intensă a boabelor vine cu arome profunde de nuci și un gust dulce-amărui.

Prăjirea intensă determină un gust pronunțat de amărăciune al boabelor și o senzație grea în gură.

Fiecare tip de cafea prăjită va avea un gust mai amar atunci când este reîncălzită, până la un anumit punct.

Potrivit specialiștilor, gustul amar al unei cafele prăjite intens va fi și mai pronunțat. Deoarece acestui tip de cafea i s-a aplicat mai multă căldură în timpul procesului de prăjire, va conține mai mulț acid chinic și cafeic, cu gust amar, decât cafelele prăjite mai puțin.

Filtrul de cafea poate modifica gustul cafelei

Privind lucrurile în perspectivă, atunci când gătești un produs finit, cum ar fi o prăjitură, nu o pui înapoi în cuptor după preparare.

Deoarece aceasta se va usca și își va schimba complet gustul. Astfel, specialiștii explică de ce cafeaua reîncălzită nu are un gust bun. Se aplică același principiu si în cazul cafelei.

Dacă după preparare intervine procesul de reîncălzire, în esență, acesteia i se schimbă aroma.

Nici filtrele de cafea nu reprezintă o excepție în acest caz. Orice tip de filtru sau carafă care aplică căldură cafelei pentru a o menține caldă, în loc să o izoleze doar pentru a menține temperatura, va scoate în evidență aroma amară, metalică a cafelei.

Cafeaua preparată va avea cel mai bun gust dacă o consumi în termen de o oră sau 90 de minute de la preparare, indiferent de situație. Dacă vrei să îmbogățești gustul cafelei, poți adăuga o linguriță de scorțișoară.

Cea mai accesibilă variantă pe care o poți alege pentru a evita să îți reîncălzești cafeaua este cana termică. O poți lua ușor cu tine, în mașină sau la birou și îți va menține băutura caldă. Specialiștii recomandă să nu lași cafeaua în cana termică mai mult de 45 de minute, deoarece deși va fi mereu fierbinte, își va modifica gustul și își va pierde din aromă, după acest interval, menționează Parade.com.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
icon
Ioana State fotografiată în timp ce stă pe canapea la interviul echipei CaTine.ro
CaTine
Ioana State, sinceră și relaxată: „Nu depinde starea mea de fericire de numărul de kilograme pe care îl am”
Alegem de fiecare dată femei puternice, inteligente și sincere care să-și împărtășească poveștile de viață cu cititoarele noastre. De data aceasta am stat la povești cu Ioana State. Ioana ne-a povestit mai multe despre...
2
Dulceață din nectarine, fără zahăr
Timp liber
Ce îndulcitor poți folosi când faci dulceață. Cu ce poți înlocui zahărul
Există un ingredient cheie care face ca gemul cumpărat din magazin să nu fie benefic sănătății organismului tău: zahărul rafinat. De aceea, specialiștii au venit cu o soluție. Află ce îndulcitor poți folosi când...
3
Cuplu care zâmbește în fața camerei pe un fundal deschis la culoare
Horoscop
Horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024. Vezi ce spun astrele despre zodii
Nativii vor avea parte de schimbări și acestea se vor vedea cu ochiul liber. Citește horoscopul dragostei pentru weekend-ul 13 – 14 iulie 2024 și vezi despre ce este vorba. Cei mai curajoși vor...
4
Borcan cu castraveți murați la soare
Rețete
Castraveți murați la soare. Rețetă simplă și rapidă
Acești castraveți murați la soare sunt un tip de murături fermentate natural, care se pregătesc în special în timpul verii. Castraveții sunt puși în saramură și lăsați la soare pentru a fermenta, ceea ce...
5
Mai multe cifre care se află pe fundalul unui apus de soare peste mare
Horoscop
Vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Ce spun specialiștii
Numerologii spun că cifrele îți pot da multe indicii despre modul în care poate arăta viața ta. Descoperă vârsta la care viața ta s-ar putea schimba complet, conform numerologiei. Află ce spun specialiștii despre...
PARTENERI
×