Definiția fiecăruia depre dragoste este diferită, așa că este necesar să iei în considerare acest lucru atunci când vine vorba de dragostea la prima vedere.
Gabrielle Usatynski, consilier profesionist autorizat și autor al cărții The Power Couple Formula, spune: „Răspunsul la întrebarea dacă dragostea la prima vedere există sau nu depinde de ceea ce înțelegem prin cuvântul «real». Întrebarea este «Ne putem îndrăgosti la prima vedere?». Răspunsul este da. Dacă întrebarea este: «Este dragostea la prima vedere iubire?», ei bine, asta depinde de modul în care definești cuvântul «dragoste»”.
Există dragoste la prima vedere?
Știința și rațiunea ne spun că dragostea la prima vedere este de fapt „dorință la prima vedere”. Nu există nicio modalitate în care iubirea – cel puțin iubirea intimă, necondiționată, asumată – poate apărea între doi oameni care nu s-au întâlnit niciodată sau nu și-au vorbit.
Primele impresii legate de „dragostea la prima vedere” sunt însă experiențe puternice și reale. Creierul nostru poate stabili o primă impresie despre cineva până în 30 de secunde. Alexander Todorov, profesor la Universitatea Princeton, afirmă că într-un interval de scurt de timp decidem dacă cineva este atractiv sau nu.
Ca oameni, am evoluat pentru a răspunde rapid atunci când cineva care pare a avea șanse de supraviețuire ridicate ne traversează calea. Persoanele dezirabile sunt [importante] pentru ca noi pentru transmiterea cu succes a codului genetic.
– Ned Presnall, expert recunoscut în sănătate mentală
„Atunci când vezi pe cineva care te face să experimentezi «dragostea la prima vedere», creierul tău l-a identificat pe acesta drept o resursă extrem de importantă pentru a asigura nașterea și supraviețuirea copiilor tăi”, a adăugat Ned Presnall.
Practic, vedem un potențial partener care arată ca un candidat pentru reproducere, de aceea credem că este vorba dragoste la prima vedere. Profesorul Todorov mai spune că oamenii tind să se bazeze foarte pe primele impresii, chiar și după ce a trecut mai mult timp și au aflat informații noi, contradictorii despre o persoană. Acest lucru este cunoscut sub numele de „efect de halou”.
Când oamenii discută despre dragostea la prima vedere, majoritatea se referă la o conexiune fizică instantanee. Datorită efectului de halou deducem lucruri despre oameni pe baza acelei impresii inițiale. Dacă o persoană este atractivă pentru noi, acest fapt influențează modul în care privim și celelalte atribute ale sale.
– Marisa T. Cohen, medic
Cum reacționează creierul când ești îndrăgostit
O echipă de cercetători de la Universitatea Rutgers consideră creierul vinovat pentru „efectul de halou”. Atunci când ești atrasă de cineva creierul îți va influența sistemul reproductiv să producă mai mult testosteron și estrogen. Corpul tău se pregătește de reproducere. Așa că te vei concentra mai departe pe abordarea potențialului partener.
Practic, acești hormoni te conving că trăiești dragostea adevărată. Hormonii și sentimentele produse sunt reale. Dar dragostea nu are loc până în faza de atașament. După ce cunoști mai bine un partener pe o perioadă îndelungată, atracția se poate transforma în atașament.
Ce spun studiile
Cel mai citat studiu despre dragoste la prima vedere aparține Universității Groningen, din Olanda. Potrivit acestui studiu, citat de Purewow.com, dragostea nu apare la prima vedere. Studiul s-a bazat în mare parte pe atracția fizică. Acest lucru susține faptul că ceea ce experimentezi de fapt este „atracție la prima vedere”.
Persoanele de sex masculin, participante la studiu, au fost mai predispuse să raporteze că s-au îndrăgostit la prima vedere, decât femeile. În cazul acestui studiu, nu au existat cazuri de dragoste reciprocă la prima vedere. Ceea ce poate însemna că dragostea la prima vedere poate fi o experiență personală și solitară.
Cuplurile care insistă că s-au îndrăgostit la prima vedere pun această etichetă doar raportându-se la întâlnirea lor inițială. După ce s-au atașat unul de celălalt aceștia pot romantiza modul în care s-au întâlnit.
Se pot întâmpla multe lucruri în creierul tău, așa că ia o pauză atunci când întâlnești un potențial partener pentru a analiza mai bine lucrurile. Până atunci poți citi una dintre cele mai cunoscute povești de dragoste.