Potrivit unui studiu realizat de Centrul de Cercetare a Politicii Economice (CEPR) și Forumul Economic Mondial (WEF), țările conduse de femei au avut rezultate „sistematic și semnificativ mai bune” în combaterea COVID-19, care au fost rezultatul „răspunsurilor politice proactive și coordonate”.
Cine sunt femeile care au schimbat lumea în bine în 2020
Fie că ghidează o națiune cu mână de fier sau se ridică împotriva nedreptății, aceste femei exemplifică puterea de a progresa în cele mai dificile circumstanțe.
Regina Rania a Iordaniei
Regina Rania Al Abdullah a Iordaniei a jucat un rol important dincolo de teritoriile Iordaniei.
A organizat multe demersuri pentru dezvoltarea proiectelor de sprijinire a Iordaniei și a întreprinderilor locale pentru a minimiza impactul pandemiei. În ultimul an, Regina Rania a organizat o serie de întâlniri virtuale cu „proprietarii de afaceri care generează venituri mici din diferite guvernate (n.r. formă de organizare statală) din Iordania”.
În octombrie, a fost numită membru al Earthshot Prize Council pentru eforturile de protejare a mediului, o inițiativă dezvoltată de prințul William pentru a găsi soluții la problemele de mediu, potrivit Vogue Arabia.
Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande
Jacinda Ardern a fost lăudată pentru organizarea uneia dintre cele mai eficiente campanii de combatere a coronavirusului din lume. Jacinda Ardern și partidul ei laburist au câștigat o victorie detașată la alegerile din octombrie. Noul prim-ministru și-a format cel mai divers cabinet din istoria Noii Zeelande. Din 20 de membri, opt sunt femei, cinci sunt maori, trei sunt Pasifika și trei sunt membri ai comunitățiiLGBTQ +. Este un cabinet care, pentru prima dată, reprezintă pe deplin toți neozeelandezii.
Angela Merkel, cancelarul Germaniei
În septembrie, un incendiu a devastat tabăra de refugiați Moria de pe insula grecească Lesbos. Incidentul a lăsat mii de oameni fără adăpost. Angela Merkel a acceptat rapid să primească în țară aproximativ 2.750 de persoane, inclusiv minori neînsoțiți. Măsura a determinat și alte țări din UE să își facă datoria și să-și deschidă brațele.
În ciuda reacției politice interne și a unui continent divizat de criza refugiaților, Merkel a abordat problema cu empatie pragmatică și cu credință în nevoia de acțiune colectivă.
Kamala Harris, vicepreședintele ales al Statelor Unite
După cel mai important scrutin prezidențial din memoria recentă, americanii au ales să fie conduși de Joe Biden și de colega lui de guvernare, Kamala Harris – prima femeie, prima persoană afro-americană și prima persoană indian-americană vicepreședinte al SUA.
În lunga sa carieră a marcat mai multe premiere. De la prima femeie procuror al districtului San Francisco până la prima femeie indian-americană aleasă în senatul SUA.
Nemonte Nenquimo, lider al poporului Waorani, Ecuador
Cea mai puternică voce în lupta împotriva schimbărilor climatice globale este Nemonte Nenquimo. În vârstă de 34 de ani, ea face parte din poporul Waorani din Ecuador. La fel ca atâtea comunități indigene din întreaga lume, Waorani și-au apărat terenul pe care îl cunosc cel mai bine.
Nenquimo s-a ridicat cu succes împotriva planului guvernului ecuadorian de a permite companiilor petroliere să foreze într-o zonă a Amazonului pe care oamenii Waorani o consideră casă.
Pe măsură ce incendiile devastează pădurea tropicală amazoniană și străinii provoacă distrugerea habitatului lor, Nenquimo a atras atenția comunității internaționale asupra efectelor negative ale crizei climatice asupra poporului ei.