Colesterolul ridicat este un factor de risc major pentru apariția bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Totuși, nutriționiștii spun că un fruct gustos ar putea ajuta la scăderea colesterolului din sânge.
Fructul care ar putea reduce nivelul de colesterol din sânge
Colesterolul ridicat se poate acumula în vasele de sânge și poate duce la apariția blocajelor în sistemul circulator. Din acest motiv, a avea colesterol ridicat este un factor de risc major pentru urgențele medicale, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacurile de cord.
Există mai multe cauze potențiale ale colesterolului ridicat, dieta fiind una dintre ele. Consumul de prea multe grăsimi poate crește nivelul de colesterol din sânge.
Cu toate acestea, în timp ce unele alimente pot crește colesterolul, altele au capacitatea de a-l reduce. Potrivit unui expert din Marea Britanie, acest fruct cunoscut te-ar putea ajuta să scazi nivelul colesterolului din sânge. Este vorba despre mere, spun cei de la Express.co.uk.
Merele sunt bogate în nutrienți și conțin 10% din aportul zilnic de vitamina C, cupru, vitamina K și vitamina E.
Un măr pe zi este ideal pentru o inimă sănătoasă deoarece pectina nu numai că ajută la scăderea colesterolului, dar polifenolii din mere sunt legați de scăderea tensiunii arteriale și de riscul redus de accident vascular cerebral.
Un studiu din 2020 a descoperit că consumul a două mere pe zi ar putea reduce semnificativ nivelul colesterolului din sânge.
Ca o parte a cercetării, 40 de participanți au mâncat două mere pe zi timp de opt săptămâni și-au realizat că au colesterolul scăzut. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că oamenii aveau vase de sânge mai sănătoase și relaxate.
De ce recomandă nutriționiștii consumul zilnic de mere
Merele conțin un tip de flavonoid numit procianidine care au proprietăți antioxidante puternice și pot să scadă lipidele cu densitatea scăzută, colesterolul rău.
Nivelurile ridicate de antioxidanți din mere pot proteja împotriva bolilor neurodegenerative perecum Alzheimer și Parkinson și pot ajuta la menținerea performanței creierului, scrie Healthline.com. Coaja și miezul mărului sunt, de asemenea, bogate în pectină, un tip de fibre solubile.
Despre acestea s-a demonstrat că îmbunătățesc nivelul colesterolului din sânge, un factor de risc pentru bolile de inimă. Consumul de suc de mere, care nu conține pectină, nu a avut același efect în scăderea colesterolului.
Nutriționiștii au recomandat consumul merelor întregi pentru a avea parte de toate beneficiile acestora. Merele pot fi incluse într-o mulțime de preparate delicioase.
Totuși, nutriționiștii recomandă să consumi un măr întreg. Coaja acestuia este bogată în nutrienți și antioxidanți care ajută în bătălia împotriva radicalilor liberi.
În plus, merele sunt sărace în calorii și pot fi ideale pentru persoanele care își doresc să piardă în greutate, spun specialiștii. Merele conferă rapid senzația de sațietate și te ajută să te simți plină pentru o perioadă mai lungă de timp, au spus nutriționiștii de la Health.com.