Germenii de grâu, împreună cu coaja, sunt îndepărtați din produsele rafinate din grâu pentru o perioadă mai mare de valabilitate.
Germenii de grâu se adaugă la unele produse granola, cereale și pâine de porumb, dar se pot achiziționa și în stare crudă. Aceștia reprezintă un topping popular pentru plăcintele cu fructe, iaurt, înghețată și cereale, calde sau reci. Pot fi o alternativă mai sănătoasă la pesmetul folosit în chiftele sau șnițele.
Germenii de grâu sunt, de asemenea, disponibili în formă lichidă. Ei pot fi folosiți ca aditiv alimentar sau ca supliment nutritiv.
Ce pot face germenii de grâu pentru sănătatea ta
Germenii de grâu au o valoare nutritivă excelentă ca supliment alimentar, spun experții. Reprezintă o sursă excelentă de proteine vegetale, împreună cu fibre și grăsimi sănătoase. Sunt, de asemenea, o sursă bună de magneziu, zinc, tiamină, folat, potasiu și fosfor.
Germenii de grâu sunt bogați în vitamina E, un nutrient esențial cu proprietăți antioxidante. Se crede că antioxidanții reduc radicalii liberi din organism. Cercetările sugerează că sursele naturale de antioxidanți sunt cele mai bune pentru prevenirea bolilor.
Unii sugerează că germenii de grâu pot ajuta la întărirea imunității și mențin inima și sistemul cardiovascular sănătos. Cercetările sugerează că cerealele integrale pot reduce riscul de boli de inimă și pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase.
Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), există suficiente dovezi care să sugereze că uleiul din germeni de grâu poate ajuta la controlul nivelului de colesterol. Ei spun, totuși, că nu există suficiente dovezi care să susțină alte afirmații, cum ar fi că poate proteja pielea împotriva îmbătrânirii premature, poate ajuta la controlul tensiunii arteriale, la funcționarea creierului sau la digestie.
Germeni de grâu și semințele de in au fost ambele folosite pentru a menține sănătatea inimii la femeile aflate la menopauză. Unele cercetări sugerează că germenii de grâu pot ajuta și la tratarea simptomelor menopauzei, dar cercetările nu sunt concludente.
Germenii de grâu: efecte secundare
Persoanele care au intoleranță la gluten sau au alergii la gluten ar trebui sa evite suplimentele cu germeni de grâu, deoarece conține gluten.
Persoanele care urmează o dietă săracă în carbohidrați ar trebui să fie atenți la porția lor de germeni de grâu. O singură ceașcă conține aproape 60 de grame de carbohidrați.
Uleiul din germeni de grâu este bogat în trigliceride, un tip de grăsime. Persoanele cu boli de inimă, precum și persoanele cu risc crescut de boli de inimă, ar trebui să-și monitorizeze aportul. Nivelurile ridicate de trigliceride sunt legate de efecte adverse asupra sănătății.
Extractul de germeni de grâu poate provoca efecte secundare ușoare la unele persoane. Acestea includ diaree, greață, gaze și amețeli.