Cercetările recente au arătat că 60% din aportul caloric zilnic al americanilor provine din alimente ultraprocesate. Acestea conțin adesea niveluri ridicate de sodiu, zaharuri rafinate, grăsimi și multe alte ingrediente procesate.
Gustări pe care le consideri sănătoase, dar care sunt bogate în calorii
Un studiu recent a arătat că gustările rapide pot ascunde uneori o mulțime de calorii. Aceste gustări au fost concepute pentru a satisface confort și pofte, având o combinație de arome și aditivi menite să încurajeze comportamentul alimentar care provoacă dependență.
Mai jos găsești câteva gustări care par sănătoase, dar care pot ascunde o mulțime de calorii.
Iaurtul cu arome
Deși beneficiile iaurtului pentru sănătate sunt bine stabilite, nu toate sunt create la fel. Iaurtul grecesc, în special, este o sursă fantastică de proteine, calciu, probiotice, vitamina D și alte vitamine necesare.
Cu toate acestea, unii producători de iaurt adaugă îndulcitori și agenți de îngroșare care compromit sănătatea pentru a îmbunătăți gustul și textura.
Îndulcitorii pot deruta organismul, păcălind creierul să creadă că se consumă zahăr și determinând eliminarea de insulină. Acești îndulcitori pot duce în timp la rezistența la insulină, un factor care contribuie la dezvoltarea diabetului.
Batoane proteice
Batoanele proteice promit să fie o gustare rapidă și o alternativă „sănătoasă” la ciocolată. Potrivit nutriționiștilor, acestea conțin în mod frecvent îndulcitori artificiali.
De altfel, aceste batoane pot crește pofta de dulce și pot avea un impact negativ asupra sănătății intestinale, îngreunând organismul să lupte împotriva bolilor.
Grăsimea de palmier este, de asemenea, folosită în mod obișnuit în batoanele proteice, care sunt bogate în grăsimi saturate, crescând riscul de colesterol ridicat și, eventual, boli de inimă. Specialiștii recomandă să citești cu atenție lista ingredientelor.
Laptele pe bază de plante
Laptele pe bază de plante este adesea comercializat ca alternativă sănătoasă la laptele de origine animală. Cumpărătorii ar trebui să verifice cu mare atenție ingredientele adăugate, recomandă specialiștii.
Uleiurile de semințe rafinate pot avea un conținut ridicat de acizi grași omega-6, care pot contribui la inflamație și la alte probleme de sănătate.
Agenții de îngroșare adăugați în laptele vegetal sunt adesea puși pentru a îmbunătăți textura și stabilitatea formei. Totuși, aceste ingrediente pot perturba digestia și pot duce la probleme de sănătate intestinale în timp.
Batoanele granola
Batoanele granola sunt adesea poziționate în secotrul alimentație sănătoase. Potrivit experților, acestea pot fi un desert bogat caloric.
Multe mărci adaugă cantități semnificative de zahăr pentru a îmbunătăți aroma și textura, făcând aceste batoane mai asemănătoare cu dulciurile decât cu o opțiune sănătoasă. Chiar și batoanele care pretind a fi „naturale” sau „organice” pot împacheta de fapt o mulțime de calorii.
Batoanele granola se numără, de altfel, pe lista de alimente pe care le consideri sănătoase, dar care sunt de fapt bogate în calorii.
Dacă îți dorești să consumi această gustare, cel mai bine este să o prepari chiar tu acasă. În felul acesta vei putea controla cantitatea de ingrediente folosite.