Atunci când inflamația persistă ea poate duce la un fenomen evidențiată faptul că inflamația cronică poate accelera procesul de îmbătrânire. Înțelegerea acestui fenomen te-ar putea ajuta să încetinești procesul de îmbătrânire și să estompezi semnele trecerii timpului.
Inflamația ar putea să accelereze procesul de îmbătrânire
Inflamația este mecanismul natural de apărare al organismului. Există două categorii de inflamație: acută și cronică. Inflamația acută este localizată și are adesea simptome distincte, cum ar fi roșeața, durerile, vânătăile sau umflăturile. Inflamația cronică, în schimb, este mai lungă.
Această stare în curs de desfășurare în care răspunsul imun al organismului este activ continuu se poate datora unei boli sau poate apărea chiar fără o problemă clară.
Este un fel de sistem de alarmă al corpului tău. Inflamația pe termen lung poate fi cauzată de expunerea prelungită la iritanți, tulburări autoimune, infecții persistente sau o dietă nesănătoasă.
Inflamația cronică poate afecta întregul corp și, în multe cazuri, nu prezintă simptome. Mai jos găsești câteva semne că inflamația organismului accelerează procesul de îmbătrânire.
Afectează sănătatea celulară
Telomerii sunt ca niște capace protectoare ale ADN-ului la sfârșitul cromozomilor noștri. Telennorii mai lungi sunt asociați cu durate de viață mai lungi, în timp ce telomerii mai scurți pot contribui potențial la rate mai mari de dezvoltare a bolilor cronice.
Un mod în care s-a demonstrat că inflamația cronică ne afectează durata de viață este că determină scurtarea telomerilor noștri, spun specialiștii.
Când inflamația este prezentă, această scurtare are loc mai repede. Dacă telomerii devin prea scurți, este posibil ca celulele să nu se poată diviza sau să nu mai funcționeze corect, ceea ce poate accelera îmbătrânirea.
Îți poate scădea energie
O modalitate prin care inflamație contribuie la îmbătrânire este prin impactul său asupra funcției mitocondriale.
Mitocondriile, cunoscute ca puterile celulei, sunt responsabile pentru producerea de energie pentru celulele noastre.
Inflamația cronică poate duce la stresul oxidativ, care dăunează mitocondriilor, putând afecta capacitatea acestora de a produce energie în mod eficient.
Pe măsură ce funcția mitocondrială scade, celulele pot avea mai puțină energie pentru reparare și regenerare. Acest deficit poate grăbi procesul de îmbătrânire, făcând organismul mai susceptibil la bolile legate de vârstă și conducând la o scădere a vitalității, spun specialiștii.
Interferează cu metabolismul tău
Când inflamația ste cronică, poate interfera cu procesele metabolice normale.
Cercetările arată că inflamația pe termen lung poate duce la afecțiuni precum rezistența la insulină și, eventual, chiar la apariția diabetului de tip 2.
În schimb, anumite condiții de sănătate pot crește riscul de inflamație, ceea ce poate duce la rândul său la diabet. Sindromul metabolic este adesea marcat de nivelurile ridicate ale inflamației cronice.
Ce poți face pentru a reduce inflamația din organism
Cercetările arată că anumite modele alimentare, în special dieta mediteraneană, pot proteja împotriva inflamației.
O dietă antiinflamatoare acordă prioritate alimentelor bogate în antioxidanți, grăsimi antiinflamatoare. Anumite substanțe nutritive pot fi deosebit de utile.
De exemplu, grăsimile omega-3 din peștele gras, nuci, semințe și boabele de soia, sunt legate de mai puțină inflamație în organism.
Activitatea fizică regulată, cum ar fi mersul pe jos și antrenamentele de forță, pot reduce, de asemenea, inflamația din organism.
Cercetările arată că exercițiile aerobice pot fi deosebit de benefice pentru organism. Somnul este la fel de important pentru reducerea inflamației din organism. O rutină sănătoasă de somn poate să-ți îmbunătățească semnificativ calitatea vieții.