Înghețata poate fi declarată cu ușurință alegerea preferată a oamenilor în timpul zilelor caniculare de vară. Dulce și cremoasă, înghețata se găsește aproape în orice magazin și vine sub diverse sortimente. Cu toate acestea, la fel ca multe gustări dulci, înghețata este bogată în calorii, zahăr și grăsimi.
Înghețata ar putea avea efecte negative asupra organismului tău
Atunci când te bucuri de o cupă de înghețată nu te gândești la impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra organismului tău. Corpul tău se bucură de gustarea dulce și eliberează rapid serotonina, adică hormonul fericirii. Cele mai recente studii spun că înghețata ar putea avea efecte negative asupra organismului și că este de preferat ca aceasta să fie consumată cu măsură.
Valorile nutriționale
Valorile nutriționale ale acestui desert variază în funcție de aromă, ingrediente folosite, uneori chiar și de brand, scrie publicația Healthline.com. Studiile au arătat care ar putea fi valorile nutriționale ale unei cupe de înghețată de vanilie în funcție de standardele la care este preparată.
O cupă de înghețată de vanilie ar putea cântări între 65 și 92 de grame. Dacă ne referim la înghețata de vanilie obișnuită, află că aceasta ar putea avea 140 de calorii, 7g de grăsimi, 2g de proteină, 17g de carbohidrați și 19g de zahăr.
Înghețata premium ar putea conține 210 calorii, 13g de grăsimi, 3g de proteină, 20g de carbohidrați și 19g de zahăr.
Înghațata săracă în grăsimi ar putea conține 130 de calorii, 2.5g de grăsimi, 3g de proteine, 17 g de carbohidrați și 13g de zahăr.
Înghețata fără zahăr adăugat poate avea 115 calorii, 5g de grăsimi, 3g de proteine, 15g de carbohidrați și 4 g de zahăr.
În cele mai multe cazuri înghețata premium este cea mai bogată în zahăr și calorii. Aceasta este procesată mult mai mult pentru a avea acea textură cremoasă. Deși înghețata săracă în grăsimi și fără zahăr adăugat este promovată ca fiind mai sănătoasă, de multe ori au aceleași valori nutriționale cu cea premium.
Deși aceste tipuri de înghețată sunt bogate în calorii și zahăr, există și o veste bună. Se pare că înghețata este bogată în fosfor și calciu.
Potențialele efecte negative ale consumului de înghețată
Specialiștii sunt de părere că înghețata ar putea avea un efect negativ asupra organismului tău din cauza numărului mare de calorii și zahăr care se află în compoziția acesteia.
Deși există multe tipuri care se promovează ca fiind sărace în grăsimi și zahăr, acest lucru nu schimbă cu mult valorile nutriționale ale acestui desert. Ca cele mai multe deserturi procesate, înghețata ar putea avea mai multe efecte care îți pot afecta silueta și sănătatea.
Înghețata este bogată în zhăr
Nu este niciun secret, înghețata este bogată în zahăr. Deși procentul variază, într-o cupă de înghețată se pot găsi între 12 și 24 g de zahăr. Nutriționiștii recomandă să păstrezi consumul de zahăr sub limita de 10 % din numărul total de calorii pe care le consumi zilnic.
Se pare că la o dietă de 2000 de calorii, ideale ar fi 50 g de zahăr. Acest număr poate varia în funcție de istoricul persoanei, de problemele de sănătate sau de activitățile fizice pe care le desfășoară. Persoanele care consumă mai mult de două porții mari de înghețată ar putea să-și depășească limita de zahăr recomandată pentru consumul zilnic.
Zahărul în exces poate duce la apariția nenumăratelor boli de sănătate printre care obezitatea, bolile de inimă sau diabetul.
Înghețata este săracă în nutrienți
Înghețata este bogată în calorii și săracă în nutrienți. Pe lângă fosfor și calciu, înghețata conține prea puțini nutrienți necesari organismului. Dacă îți place să consumi înghețata ca pe un desert ocazional, atunci nu trebuie să te îngrijorezi cu privire la efectele sale asupra organismului.
Totuși, dacă obișnuiești să înlocuiești mesele principale cu înghețata, atunci trebuie să fii mult mai atentă la silueta și sănătatea ta. Înghețata te poate priva de nutrienții zilnici necesari precum vitaminele și minerale.
Înghețata ar putea conține aditivi
La fel ca multe alte produse procesate, înghețata conține arome artificiale sau aditivi. Unele ingrediente artificiale au fost asociate cu anumite boli de sănătate.
Agenția guvernamentală din SUA, Food and Drug Administration, a interzis recent mai multe ingrediente artificiale printre care și benzofenona. Acest compus se găsește de multe ori în înghețată sau în alte alimente din categoria de deserturi.
Cum poți include înghețata într-o dietă sănătoasă
Înghețata poate fi inclusă într-o dietă sănătoasă și echilibrată ca un desert ocazional. Cheia este întotdeauna ascunsă în moderație. Este de preferat să consumi porții mici și să eviți porțiile mari.
Nu trebuie să uiți că inclusiv înghețata fără zahăr adăugat ar putea avea un număr mare de calorii. Important este să-ți verifici cu atenție porțiile și să nu faci excese.
Citește cu atenție lista de ingrediente și fii foarte atentă la sortimentele pe care le alegi. Alege produsele care au ingrediente cât mai naturale și evită produsele care conțin ingrediente al căror nume este greu de recunoscut.
Înghețata preparată în casă poate fi o alegere ideală și mult mai sănătoasă. Uite o rețetă de înghețată cu banane și căpșuni pe care o poți prepara rapid chiar la tine în bucătărie.