Salata de vinete este servită de cei mai mulți dintre noi ca aperitiv. Aceasta este vedeta sezonului de vară și nu numai. Pentru că vinetele se pot congela cu ușurință, acestea pot fi folosite chiar și iarna pentru a pregăti minunata salată.
Ingredientul care schimbă complet gustul salatei de vinete
Salata de vinete coapte necesită doar câteva ingrediente. Bucătarii profesioniști spun că pentru a putea pregăti salată de vinete ai nevoie de vinete coapte, puțin ulei de măsline, ierburi aromatice și multă răbdare. Unele persoane aleg să prepare salata de vinete cu maioneză, în timp ce altele preferă varianta cu mai puține calorii, care nu conține delicioasa maioneză.
Mai există și varianta în care poți consuma salată de vinete cu ceapă, însă acest ingredient este opțional în rețeta tradițională. Însă nu ceapa se află pe lista ingredientelor secrete oferite de bucătarii profesioniști. Acest aperitiv are nevoie de un alt lucru pentru a-și schimba complet gustul.
Pentru a oferi un gust cu totul deosebit, bucătarii profesioniști sugerează să adaugi în salata de vinete puțină nucă prăjită și tocată. Nucile prăjite și tocate vor oferi o nouă textură salatei de vinete, iar aceasta va deveni mult mai crocantă.
Gustul va fi și el puțin schimbat. Vinetele delicioase vor fi completate de gustul subtil al nucilor prăjite. Nucile pe care le alegi se pot adăuga în funcție de preferințe.
Poți folosi nuci pecan, nuci caju sau migdale. Ai grijă să le mărunțești și să le prăjești cu atenție înainte de a le adăuga în rețeta clasică de salată de vinete. Acest ingredient special trebuie adăugat spre finalul procesului de preparare al salatei tale de vinete.
Cum prepari salata de vinete
Pentru pregătirea salatei de vinete cu maioneză și nuci nu ai nevoie de foarte multe ingrediente:
- 1 kg de vinete
- Ulei de măsline
- ½ linguriță de sare
- 500 gr nuci prăjite și tocate
Pentru prepararea maionezei:
- 2 gălbenușuri de ouă medii
- 2 lingurițe de muștar clasic
- 350 – 400 ml de ulei de floarea soarelui
- 1 linguriță de apă minerală
- sare
- suc de lămâie
Începe prin pregătirea vinetelor. Acestea trebuie coapte la cuptor. Pune vinetele pe o hârtie de copt și ai grijă să le înței din loc în loc. Hârtia de copt trebuie pusă pe grătarul cuptorului, iar sub vinete pune o tavă cu apă.
Pornește cumporul la 200 de grade și lase vinetele pentru aproximativ o oră. În tot acest timp mai scoate grătarul din când în când pentru a verifica vinetele și pentru a le așeza mai bine.
După ce s-au copt, scoate vintele și așează grătarul cu acestea pe o tavă sau deasupra chiuvetei. Peste vinete pune o folie de prospețime și lasă-le așa timp de 10 minute.
În felul acesta îți va fi mult mai ușor să le decojești. După ce vinetele s-au scurs și le-ai curățat de coajă poți începe să le toci mărunt. Peste vinetele tocate presare o linguriță de sare. În paralel poți prepara și rețeta de maioneză clasică.
După ce ai terminat și prepararea maionezei, poți înce să încorporezi ingredientele. În bolul în care se află vinetele tocate adaguă maioneza, puțin piper, uleiul de măsline și nucile tocate. Potrivește gustul salatei la final cu puține ierburi aromatice. La final te vei bucura de o rețetă gustoasă și savuroasă.