Plăcintele cu dovleac reprezintă deliciul acestui sezon. Piețele abundă de dovleac plăcintar și este momentul oportun să-l integrezi în rețetele tale de deserturi. Dacă vrei să te bucuri de un desert cu gust de copilărie, atunci urmărește rețeta de mai jos și descoperă secretul gospodinelor.
Ingredientul secret din plăcinta cu dovleac
Plăcinta cu dovleac nu necesită ingrediente complexe, dar vei avea nevoie de puțină atenție pentru a putea prepara un deliciu de sezon.
Când vine vorba de aluatul fraged, gospodinele știu ce ingrediente să adauge. Foile de aluat vor căpăta gustul copilăriei în momentul în care ei adăuga ingredientul secret: scorțișoara.
Pare un ingredient banal, dar scorțișoara va schimba complet gustul foilor de plăcintă, iar la final te vei bucura de un desert spectaculos.
Mai jos poți să descoperi ingredientele pentru foile de aluat, dar și pentru umplutură.
- 1 ouă
- 75 gr de zahăr tos
- 25 gr zahăr vanilinat
- 100 gr unt gras sau untură
- 200 gr de iaurt grecesc
- 5 gr praf de copt
- 1 linguriță de scorțișoara
- 550 gr de făină
- un praf de sare.
Aceste ingrediente te vor ajuta să prepari cel mai bun aluat. Pentru umplută, lista de ingrediente este mult mai simplă:
- 1 kg miez de dovleac plăcintar
- 100 gr de zahăr
- 25 gr de unt
- 1-2 linguri re griș
Mai jos îți oferim și modul de preparare la acestei rețete delicioase, cu gust de copilărie.
Cum prepari aluatul fraged de plăcintă cu dovleac
Începe prin a pune untul și zahărul într-un bol. Amestecă totul bine, până în momentul în care cristalele de zahăr se topesc complet.
Adaugă mai apoi oul și iaurtul grecesc, iar la final praful de copt. Omognizează bine compoziția înainte de a încorpora în această făina, sarea și ingredientul secret, pudra de scorțișoară.
Amestecă bine ingredientele în bol, apoi transferă aluatul pe masa de lucru, presărată în prealabil cu făină. Vei obține un aluat elastic și moale. Acesta trebuie acoperit cu o folie de prospețime și lăsat la rece pentru cel puțin 30 de minute.
Pentru umplutură trebuie să cureți dovleacul și să-l dai pe răzătoare. Pune o cratiță pe flacăra aragazului și adaugă untul topit împreună cu zahărul și o lingură de apă rece.
Adaugă miezul de dovleac răzuit și caramelizează-l până când se înmoaie și se formează sirop. Lasă totul la răcit și, în funcție de cât sirop s-a format, adaugă câteva lingurițe de griș.
Procesul de montare este unul simplu și delicat. Pronește cuptorul la 180 de grade Celsius și pune hârtie de copt într-o tavă. Scoate aluatul de la rece, împarte-l în două și întinde foile de plăcintă.
Pune prima foaie în vată, adaugă umplutura, iar apoi une și cea de-a doua foaie deasupra. Pune tava la cuptor și lasă plăcinta să se coacă pentru 30 – 35 de minute, la 180 de grade Celsius. La final te vei bucura de un răsfăț culinar.