Reclamă

Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor

Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a aluatului fraged, creând un desert pe placul tuturor.

Maria Udrea
Maria Udrea
Publicat: 12 septembrie 2024, 5:35

Este un desert care combină perfect gustul dulce-acrișor al prunelor coapte cu textura fină și crocantă a aluatului fraged. Umplutura bogată și aromată, îmbogățită cu scorțișoară și zahăr vanilat, este echilibrată de aluatul care se topește în gură.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ideală pentru a fi savurată într-o după-amiază de toamnă, alături de o ceașcă de ceai sau cafea, această plăcintă este atât un răsfăț vizual, cât și gustativ.

Rețeta poate fi adaptată după propriul gust, folosind prunele preferate sau o combinație din mai multe tipuri de prune. De asemenea, aromele se pot adăuga la alegere.

Descoperă și ce poți pune în aluatul de plăcintă pentru a ieși mai pufoasă. Ingredientul secret este cunoscut de toate gospodinele.

Mai jos îți oferim rețeta plăcintei cu prune, detaliată pas cu pas.

Reclamă

Plăcintă cu prune și aluat fraged – Ingrediente

Ai nevoie pentru prepararea plăcintei cu prune de ingrediente pentru aluatul fraged și ingrediente pentru umplutură, după cum poți urmări mai jos.

Pentru aluat fraged:

  • 250 g făină
  • 150 g unt rece (tăiat cubulețe)
  • 50 g zahăr pudră
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • 1-2 linguri apă rece (opțional, dacă aluatul e prea uscat).
Reclamă

Pentru umplutură:

  • 500 g prune (spălate, fără sâmburi și tăiate pe jumătate)
  • 100 g zahăr
  • 1 linguriță scorțișoară
  • 1-2 linguri amidon de porumb
  • 1 plic zahăr vanilat (opțional)
  • Zeama de la 1/2 lămâie
  • Zahăr pudră pentru presărat deasupra (opțional).

Plăcintă cu prune și aluat fraged – Mod de Preparare

Vei începe cu prepararea aluatului fraged, care după frământare necesită și un timp de odihnă la rece. În acest interval de timp pregătești prunele, tava de copt și încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius.

Cum prepari aluatul fraged

Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul pudră și praful de sare. Adaugă untul rece și, folosind degetele sau un blender, amestecă până când obții un amestec nisipos, cu bucățele mici de unt distribuite uniform.

Adaugă oul și frământă rapid până când se formează un aluat omogen. Dacă aluatul este prea uscat, adaugă 1-2 linguri de apă rece.

Formează o bilă din aluat, învelește-o în folie alimentară și pune-o la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Cum prepari umplutura și formezi plăcintă cu prune și aluat fraged

Pune prunele tăiate într-un bol și amestecă-le cu zahărul, scorțișoara, amidonul, zahărul vanilat (dacă folosești) și zeama de lămâie. Lasă-le deoparte pentru a permite prunelor să elibereze sucul.

Descoperă și o rețetă de prăjitură de post cu prune, simplă și ușor de preparat.

Pentru a forma plăcinta, scoate aluatul din frigider și împarte-l în două părți, una puțin mai mare decât cealaltă.

Întinde partea mai mare a aluatului pe o suprafață ușor înfăinată , până obții o foaie subțire. Așază foaia într-o tavă de plăcintă (diametrul de aproximativ 24-26 cm) unsă cu puțin unt sau tapetată cu hârtie de copt, acoperind bine marginile.

Toarnă umplutura de prune peste aluatul din tavă și uniformizează.

Întinde a doua parte a aluatului și acoperă plăcinta, presând marginile pentru a le sigila. Poți face și un model decorativ cu aluatul, cum ar fi fâșii subțiri dispuse în formă de grilaj.

Fă câteva tăieturi mici în centrul plăcintei pentru a permite aburului să iasă.

Coace delicioasa plăcintă cu prune și aluat fraged în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 de minute sau până când aluatul devine auriu și crocant, iar umplutura de prune începe să clocotească ușor.

Scoate plăcinta din cuptor și las-o să se răcească în tavă.

Presară zahăr pudră deasupra înainte de servire, dacă dorești. Plăcinta se poate servi caldă sau rece, simplă sau alături de o lingură de smântână, frișcă sau înghețată de vanilie.

Tot din categoria deserturilor cu prune mai poți încerca și rețeta de ștrudel cu prune și cremă de mac.

Reclamă
RECOMANDĂRI CATINE.RO
1
Harta astrală a cu violet în care este reprezentat horoscopul săptămânii
Horoscop săptămânal
Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024. Descoperă ce îți rezervă astrele
Schimbările astrale aduc modificări pentru toate zodiile. Horoscopul săptămânii 16 septembrie – 22 septembrie 2024 vine cu surprize în viața personală și profesională. Va avea loc Luna Plină și Eclipsa de Lună în zodia...
2
Supă de linte alături de ingredientul care te ajută să reduci balonarea
Sănătate
Ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în multe preparate gustoase
Acesta este ingredientul care te ajută să reduci balonarea. Gospodinele îl folosesc în mult preparate gustoase. Experții recomandă folosirea ghimbirului pentru ameliorarea stărilor de greață, însă acest ingredient secret este minuna pentru persoanele care...
3
Porție de plăcintă cu prune pe un șervețel brodat și una pe o farfurie ținută în mâini
Rețete
Plăcintă cu prune și aluat fraged. Un desert simplu și ușor
Această plăcintă cu prune și aluat fraged este un desert clasic, simplu și delicios, perfect pentru sezonul prunelor. Acest tip de plăcintă combină dulceața și aroma prunelor coapte cu textura ușoară și crocantă a...
4
Trei mereu copate puse pe o farfurie festivă
Timp liber
Ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Cum să prepari rapid desertul preferat al toamnei
Acesta este ingredientul secret pentru cele mai bune mere coapte. Desertul tradițional deschide perfect sezonul de toamnă. Te vei bucura de aromele dulci – acrișoare ale merelor. Descoperă mai departe rețeta simplă și rapidă....
5
O femeie care poartă o rochie albă și stă într-o pădure pentru a ilustra trăsăturile mai puțin cunoscute despre zodii
Horoscop
Trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Ce secrete pot ascunde nativii
Există unele trăsături mai puțin cunoscute despre fiecare semn zodiacal. Aceste secrete ale nativilor din zodiac sunt foarte bine păstrate. Astrologii dezvăluie detalii noi despre semnele care ne guvernează destinul. Cu toții cunoaștem „trăsăturile”...
PARTENERI
×