Găluștele cu prune denumite și ”gomboți cu prune” sunt un desert tradițional românesc foarte îndrăgit. Deliciosul desert combină aroma dulce a prunelor cu textura moale a aluatului de cartofi. Spre deosebire de varianta clasică, în care găluștele sunt fierte și apoi rumenite în pesmet, această rețetă le coace direct în cuptor, obținându-se un preparat delicios și ușor caramelizat.
Poți modela găluștele ca în rețeta clasică sau poți proceda ca în cazul rețetei de plăcintă cu prune. Descoperă mai jos lista de ingrediente și modul de preparare al găluștelor coapte la tavă.
Găluște cu prune la tavă – Ingrediente
- 1 kg cartofi
- 200 g făină
- 1 ou
- 1 lingură unt
- 500 g prune
- 100 g zahăr
- 100 g pesmet
- 1 lingură scorțișoară
- zahăr pudră pentru decor
- un praf de sare.
Rețeta găluștelor cu prune la tavă – Mod de preparare
Vei începe cu prepararea aluatului. Spală cartofii și fierbe-i în coajă până când devin moi. După ce s-au fiert, trece-i prin apă rece, curăță-i și pasează-i cât sunt calzi, obținând un piure fin.
Lasă piureul să se răcească puțin, apoi adaugă oul, untul și un praf de sare. Amestecă bine până la omogenizare.
Încorporează treptat făina trecută prin sită și frământă aluatul până când devine omogen și ușor de modelat. Lasă-l puțin la odihnit până când pregătești prunele.
Spală prunele, șterge-le, apoi taie-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Dacă sunt prea mari, le poți tăia în sferturi sau poți folosi câte o jumătate de prună în fiecare gălușcă.