Combinația de brânză cu spanac este una foarte populară. Se folosește atât la rețetele de salată cât și la cele de aperitive sau la feluri principale. Cele mai des preparate și apreciate sunt rețetele de plăcinte sau de tarte cu brânză și spanac.
Descoperă aici rețeta noastră de Quiche cu spanac și brânză, inspirată din bucătăria franțuzească. Iar mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării rețetei de lasagna.
Lasagna cu brânză și spanac – Ingrediente
Rețeta de lasagna nu este foarte complexă, dar conține mai multe elemente pe care le pregătești separat, apoi le combini într-o formă de copt. Pe lângă foile de lasagna, ai nevoie de ingrediente pentru sosul bechame, dar și de ingrediente pentru umplutură.
Pentru sosul bechamel:
- 50 gr de unt gras
- 50 gr de făină
- 500 ml de lapte
- 50 gr de parmezan răzuit
- 50 gr de brânză sărată
- 2 căței de usturoi
- piper și pudră de nucșoară după gust.
Pentru umplutură:
- 500 gr de frunze de spanac
- apă și sare pentru pregătirea spanacului
- 200 gr de cașcaval afumat
- 50 gr de parmezan
- 250 gr de cremă de brânză.
În plus:
- 1 pachet de foi de lasagna
- 200 gr de șuncă afumată feliată subțire.
Lasagna cu brânză și spanac – Mod de preparare
Începe cu prepararea sosului bechamel care necesită un timp de fierbere și un alt timp de răcire. Apoi pregătești spanacul și compoziția de brânzeturi.
Cum prepari sos bechamel
Mai întâi pune laptele la fiert și lasă-l până la primul clocot. Adaugă și un vârf de linguriță cu sare. Ridică oala cu lapte de pe flacăra aragazului și așază în locul ei o tigaie adâncă. Pune untul în tigaie și când este topit adaugă usturoiul curățat și tocat rondele. Amestecă-l prin untul topit pentru 30-40 de secunde, apoi îndepărtează-l. Adaugă toată făina odată și amestecă cu telul până când făina se hidratează și absoarbe tot untul.
Apoi adaugă câte un polonic din laptele fierbinte în timp ce amesteci continuu pentru omogenizare. Continuă cu câte un polonic din lapte până când acesta se termină tot. Adaugă parmezanul răzuit și brânza sărată și potrivește gustul cu piper și pudră de nucșoară. Lasă sosul bechamel să se tempereze și pregătește celelalte ingrediente
Cum pregătești umplutura pentru lasagna cu brânză și spanac
Clătește bine frunzele de spanac și opărește-le în apă fiartă cu un praf de sare pentru un minut. Scoate-le într-o sită și lasă-le la scurs.
Descoperă aici și o rețetă de paste cu ton și spanac.
Amestecă într-un bol bol brânza sărată cu parmezanul răzuit, cașcavalul răzuit și crema de brânză. Omogenizează bine amestecul.
Pentru a monta lasagna, ia una sau două forme de copt și pune la baza acestora câte un strat subțire de sos bechamel. Acoperă-l cu un rând de foi de lasagna. Apoi pune un strat din amestecul de brânzeturi și frunze de spanac. Mai adaugă puțin sos bechamel și continuă cu un rând de foi de lasagna.
Repetă straturile până când se termină ingredientele. Ultimul strat va fi din sos bechamel peste care așezi felii subțiri de șuncă afumată.
Pune lasagna cu brânză și spanac la cuptor la 180 de grade Celsius pentru 20-25 de minute. Nu necesită timp îndelungat de coacere, având în vedere că elementele ce compun rețeta sunt deja trecute printr-un proces termic.
Și dacă îți plac rețetele de lasagna, pentru data viitoare îți recomandăm să încerci rețeta de lasagna cu legume.