Lasagna este o rețetă din bucătăria italiană ce se prepară din mai multe straturi de paste subțiri și plate, umplute cu diferite sosuri, brânzeturi și legume. Rețeta clasică se prepară cu sos ragu, sos de roșii și sos bechamel. Dar, cum rețetele suportă modificări de-a lungul timpului, sosul ragu poate fi înlocuit cu sos de legume, sau sos de brânzeturi.
Vezi aici cum se prepară și: rețeta de lasagna bolognese, rețetă tradițională italienească!
Iar mai jos, îți oferim rețeta completă cu listă de ingrediente și pași necesari pentru una dintre variantele de lasagna, fără carne.
Lasagna cu legume – Ingrediente
Pe lângă foile de lasagna nelipsite din această rețetă, mai ai nevoie de ingrediente pentru sosul de legume și de ingrediente pentru sosul bechamel.
- 1 pachet cu foi de lasagna
Pentru sosul de legume:
- 1 ceapă
- 2-3 căței de usturoi
- 1 ardei gras
- 1 vânătă mică
- 1 dovlecel
- 5-6 ciuperci champignon, mari
- 2-3 roșii
- 400 ml suc de roșii dulce-picant
- sare și piper
- busuioc și oregano
- puțin ulei de floarea soarelui.
Pentru sosul bechamel:
- 100 gr unt
- 100 gr făină
- 1 l lapte
- sare și piper
- nucșoară, după gust
- 50 gr parmezan răzuit fin
- 100 gr mozzarella pentru gratinat
Rețetă de lasagna cu legume – Mod de preparare
Începe cu prepararea sosului de legume care necesită mai mult timp. Apoi prepari sosul bechamel, după care montezi lasagna în forma de copt și o prepari la cuptor
Cum prepari sosul de legume pentru lasagna
Vânăta și dovlecelul le speli bine, le tai în rondele și le presari cu sare. Le lași 10-15 minute să se deshidrateze și le ștergi bine cu prosoape de hârtie. Apoi le rumenești ușor pe un grill încins, uns cu puțin ulei. Ciupercile le ștergi bine cu prosoape de hârtie umezite, le cureți codițele de partea cu pământ și le tai în felii. Le prepari și pe acestea tot pe grill.
Ceapa, usturoiul și ardeiul gras, curățate și tocate mărunt, le călești ușor în puțin ulei încins Adaugă sucul de roșii, sare, piper, oregano și busuioc și lasă sosul de roșii să fiarbă până când devine consistent.
Cum prepari sos bechamel pentru lasagna cu legume
Pune laptele într-o oală cu pereți înalți, așezată pe flacăra aragazului. Fierbe laptele până la primul clocot. Adaugă și un praf de sare. Pune oala cu lapte deoparte și așază pe flacăra aragazului o tigaie adâncă. Adaugă untul, iar când acesta este topit adaugă toată făina odată. Amestecă intens până când făina absoarbe tot untul.
Pune câte un polonic din laptele fierbinte și amestecă intens cu o spatulă până când acesta este absorbit de făină. Continuă procedeul până când se termină tot laptele. Adaugă sare și piper, după gust, parmezan răzuit și pudră de nucșoară.
Când ai pregătit sosul de legume, sosul bechamel și vinetele preparate pe grill, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius și montează lasagna în vasul de copt.
Cum montezi lasagna
Unge pereții unei forme de copt cu puțin unt și întinde la baza ei un strat din sosul bechamel. Așază peste sos un rând din foile de lasagna. Unge-le deasupra cu sos de roșii. Peste sos, adaugă câte un rând din legumele preparate pe grill. Întinde peste ele un strat subțire de sos bechamel. Presară oregano și busuioc și continuă cu foi de lasagna, sos de roșii, legume la grill și tot așa.
Ultimul strat va fi din foi de lasagna peste care întinzi un strat mai generos de sos bechamel. Răzuiești peste acesta mozzarella și pui forma de copt cu lasagna cu vinete la cuptor pentru 20-25 de minute, la 180 de grade Celsius.
O lași să se tempereze înainte de a o porționa și savura cu poftă.
Pentru data viitoare, poate încerci și o rețetă de musaca de cartofi cu ciuperci, tot din categoria rețetelor fără carne.