Aceste clătite sunt o specialitate tradițională evreiască, asociată în special cu Hanuka, dar savurate oricând ca o gustare crocantă și delicioasă. Au o crustă aurie și crocantă la exterior, iar interiorul lor este moale și ușor cremos. Gustul lor este o combinație perfect echilibrată între dulceag și sărat, accentuat de ceapă și completat ideal de smântână sau sos de mere.
Rețeta este simplă, iar clătitele sunt incredibil de gustoase și versatile, fiind ideale atât ca aperitiv, cât și ca parte a unui mic dejun sau prânz lejer. Descoperă și o rețetă de clătite umplute cu carne tocată, perfecte pentru un prânz sau o cină consistentă.
Mai jos, poți urmări lista de ingrediente și pașii necesari preparării clătitelor de cartofi, din bucătăria evreiască.
Latkes – Ingrediente
- 4 cartofi mari, făinoși
- 1 ceapă medie
- 2 ouă
- 3 linguri făină (sau pesmet)
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru măcinat
- 1/2 linguriță praf de copt
- ulei pentru prăjit.
Rețeta clătitelor de cartofi – Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea cartofilor și a cepei. Curăță cartofii și dă-i pe răzătoarea mare. Așază-i într-un castron cu apă rece și lasă-i să stea 5-10 minute (acest pas ajută la eliminarea excesului de amidon, făcând latkes mai crocante).
Între timp, rade ceapa pe răzătoarea mică sau toacă-o foarte fin.
Scurge bine cartofii și pune-i într-un prosop curat de bucătărie sau într-un tifon. Stoarce-i cât de bine poți pentru a elimina lichidul (cu cât cartofii sunt mai uscați, cu atât latkes vor fi mai crocante). Descoperă și o rețetă de clătite cu șuncă și cașcaval, perfecte pentru micul dejun.