Rețeta este adaptată după cea a celebrului desert Lava cake, din bucătăria franțuzească, preparat cu ciocolată neagră. Rețeta acestui desert a fost inventată din greșeală de un bucătar francez. În timpul coacerii prăjiturii, bucătarul ar fi uitat să cronometreze timpul și a scos prăjiturile după un interval mai scurt de timp. Astfel, interiorul prăjiturilor a rămas necopt, iar când le-a secționat, compoziția din interior a curs ca lava unui vulcan. Contrar așteptărilor, prăjiturile au avut un mare succes, iar rețeta a fost preluată și de alte bucătării ale lumii.
Cum toate rețetele suferă diferite modificări, în funcție de gustul și preferințele bucătarilor și rețeta de Lava cake a fost adaptată. Pe lângă ingredientele de bază se mai pot adăuga în compoziție fructe sau jeleuri de fructe, dar și alte ingrediente pentru un plus de aromă și culoare. Descoperă și rețeta de vulcan de ciocolată în culoarea catifelei roșii – Red Velvet Lava Cake. Iar în continuare vei descoperi rețeta detaliată a variantei cu ciocolată albă.
Lava cake cu ciocolată albă – Ingrediente
- 150 gr ciocolată albă
- 100 gr unt gras
- 120 gr faină
- 60 gr zahăr pudră
- 4 ouă
- praf de sare
- 1 linguriță esență de vanilie
- puțin unt moale pentru formele de copt.
Rețeta de vulcan de ciocolată albă – Mod de preparare
Adună de la început toate ingredientele și ustensilele pe masa de lucru, pentru a le avea la îndemână când începi prepararea compoziției pentru prăjituri. Iar după ce prepari compoziția, pornește cuptorul la 200 de grade Celsius și unge cu unt moale trei forme rotunde de copt, cu diametrul aproximativ de 11-12 cm.
Cum prepari Lava Cake cu ciocolată albă
Așază o cratiță cu apă pe flacăra aragazului, iar în interiorul acesteia așază o cratiță mai mică. Este recomandat ca baza cratiței de deasupra să nu atingă apa, pentru a se crea o baie de aburi perfectă.
Rupe ciocolata albă și adaug-o în cratița mică, împreună cu untul. Lasă ingredientele să se topească și amestecă-le bine până la omogenizarea compoziției. Apoi, scoate cratița cu compoziția de ciocolată din cea cu apă și pune-o deoparte. Lasă compoziția să se răcească. Trece făina prin sită și încorporeaz-o în compoziția de ciocolată albă cu unt.